Αναχωρεί αύριο για Ουάσινγκτον η ελληνική αποστολή - Τι προσδοκά απ' το ΔΝΤ


Αναχωρούν αύριο το πρωί για την Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Χουλιαράκης.

Εκεί θα υπάρξει συνάντηση τόσο με την ηγεσία του ΔΝΤ, όσο και με κορυφαίους παράγοντες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, στο περιθώριο της Συνόδου του Ταμείου, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι το παρών θα δώσει και ο επικεφαλής ΟΔΔΗΧ

κ. Στέλιος Παπαδόπουλος κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να συζητηθούν λεπτομέρειες για το χρέος.

Πάντως, δείγμα των προθέσεων του για το πρωτογενές πλεόνασμα και το αν ζητάει όντως μέτρα και για το 2018 θα δώσει σήμερα στις 15:45 ώρα Ελλάδος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά τη δημοσιοποίηση της έκθεσής του για τα δημοσιονομικά (Fiscal Monitor).

Το ΔΝΤ υποβάθμισε την Τρίτη την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2017 σε 2,2% έναντι 2,8% του ΑΕΠ που προέβλεπε η προηγούμενη έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook) τον Οκτώβριο του 2016. Επίσης βλέπει ανεργία 21,9% αντί 21,5%.

Στο αντίστοιχο Fiscal Monitor του περασμένου Οκτωβρίου το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 1,6% του ΑΕΠ το 2018 και χρέος 184,7% κατά τη διετία 2017-2018. Αυτό σημαίνει ότι αν η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 παραμείνει κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ τότε προκύπτει σαφώς ότι εμμένει στη θέση του για νέα μέτρα και το 2018, όπως ανέφεραν τα ρεπορτάζ του protothema.gr και παρά τις διαψεύσεις από την κυβέρνηση.

Μετά τη λήξη της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου την Κυριακή, η τρόικα αναμένεται στο Hilton των Αθηνών την Τρίτη 25 Απριλίου για τη συνέχιση της αξιολόγησης με στόχο την τεχνική συμφωνία (staff-level-agreement).

Ουσιαστικά το αντικείμενο συζήτησης στην Ουάσιγκτον είναι το περίγραμμα της παρέμβασης στο χρέος το οποίο θα συμπεριληφθεί στο κοινό DSA των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ ώστε το χρέος να μπορεί να χαρακτηριστεί βιώσιμο με βάση τις ενέργειες που θα υποσχεθούν οι Ευρωπαίοι ότι θα κάνουν αρχής γενομένης από τον Αύγουστο του 2018, δηλαδή μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα