Αλμπέρ Καμύ: Οι θεωρίες συνωμοσίας και ο περίεργος θάνατός του (pics &vid)

17:36 4/1/2018 - Πηγή: Pagenews

Σαν σήμερα πριν από 57 χρόνια η είδηση του τραγικού τροχαίου που στοίχισε τη ζωή του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας Αλμπέρ Καμύ συγκλόνισε την παγκόσμια κοινότητα. Πολλά ακούστηκαν και πολλά περισσότερα ακόμα γράφτηκαν για τις τραγικές και περίεργες συνθήκες του θανάτου του.

Ο Αλμπέρ Καμύ, καταγόμενος από την Αλγερία, επέστρεφε από την Προβηγκία στην Γαλλία μαζί με την σύζυγο, την κόρη του και έναν φίλο τους, ο οποίος οδηγούσε το τραγικό αυτοκίνητο, ένα Facel-Vega.

Οι

καιρικές συνθήκες αντίξοες και ο δρόμος γεμάτος πάγο κοντά στη μικρή πόλη του (Πτι) Βιλμπλεβέν. Τότε ο φίλος του και εκδότης του, που οδηγούσε το αυτοκίνητο Μισέλ Γκαλιμάρ, χάνει τον έλεγχο και προσκρούει σε πλάτανο.

Ο Αλμπέρ Καμύ πεθαίνει ακαριαία αλλά ο απεγκλωβισμός των υπολοίπων θα κρατήσει ώρες. Ο Γκαλιμάρ πεθαίνει μέρες μετά στο νοσοκομείο αλλά η σύζυγος και η κόρη του Καμύ θα ζήσουν από θαύμα.

Στην τσέπη του σακακιού του Καμύ η αστυνομία βρίσκει ένα εισιτήριο για το τρένο με το οποίο σκόπευε να επιστρέψει, πριν να του προτείνει ο φίλος του να ταξιδέψουν με το αυτοκίνητό του. Ακόμη πάνω του βρέθηκαν 144 σελίδες από το χειρόγραφο μυθιστορήματος με τίτλο «Ο Πρώτος Άνθρωπος», το οποίο δεν πρόλαβε να τελειώσει.

Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Γκαλιμάρ για υπερβολική ταχύτητα αλλά ο φίλος του όμως και συγγραφέας Ρενέ Ετιάμπλ έριξε το φταίξιμο στο αυτοκίνητο. «Αυτό το αυτοκίνητο είναι τάφος», φαίνεται πως είχε προειδοποιήσει τον Γκαλιμάρ πριν το ταξίδι. Αργότερα υποστήριξε πως είχε αποδείξεις για κατασκευαστικά ελαττώματα της Facel-Vega.

Οι θεωρίες συνωμοσίας

Η αντίθεση του Καμύ με τον πόλεμο στην Αλγερία τον είχε φέρει στο προσκήνιο της πολιτικής σκηνής, με πολλού επικριτές να εχθρούς.

Και ενώ όλοι μιλούσαν για ένα τραγικό ατύχημα, αρκετά χρόνια μετά το θάνατό του η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», επαναφέρει το τραγικό δυστύχημα κάνοντας λόγο για οργανωμένο έγκλημα από την KGB.

Υποστηρίζει ότι αυτή ήταν η απάντηση της Ρωσίας στην κριτική που είχε ασκήσει ο Καμύ στη Σοβιετική Ένωση και συγκεκριμένα σε άρθρο που έγραψε το 1957. Τότε κατηγορούσε τον υπουργό Εξωτερικών της ΕΣΣΔ Ντμίτρι Σεπίλοφ για τα γεγονότα στην Ουγγαρία το 1956, τα οποία και χαρακτήριζε ως «σφαγές του Σεπίλοφ».

Η αλήθεια προφανώς δεν θα αποδειχτεί ποτέ. Ο Καμυ πέθανε σε ηλικία μόλις 46 ετών έχοντας αφήσει τεράστια παρακαταθήκη στην παγκόσμια λογοτεχνία, το θέατρο, την πολιτική και τη δημοσιογραφία.

"Μη βαδίζεις μπροστά μου γιατί μπορεί να μην σε ακολουθήσω. Μη βαδίζεις πίσω μου γιατί μπορεί να μη σε οδηγήσω. Βάδιζε πλάι μου και γίνε ο σύντροφός μου" - Αλμπέρ Καμύ.

Keywords
Τυχαία Θέματα