Αγωνία για την επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη - Φιέστα ετοιμάζουν 15.000 Μουσουλμάνοι


Διπλωματικές πηγές αλλά και κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία τους για τα όσα θα λάβουν χώρα σήμερα κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις που ανέβασαν το θερμόμετρο στις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας.

Οι τουρκόφρονες του Προξενείου Κομοτηνής, υπολογίζουν πως θα καταφέρουν να κινητοποιήσουν 10.000 με 15.000 μειονοτικούς στην φιέστα υποδοχής, στις 12:00 το μεσημέρι στο τζαμί Κιρ Μαχαλά της οδού Φιλιππουπόλεως. Εάν τελικά επαληθευτούν

οι πληροφορίες για εισαγόμενους «κλακαδόρους» που θα έρθουν στην Κομοτηνή με ναυλωμένα λεωφορεία από την Αδριανούπολη, την Προύσα και την Κωνσταντινούπολη, τότε ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά με την Τουρκία και τους εγχώριους πράκτορες της να πετυχαίνουν τον επικοινωνιακό τους στόχο.

Ανησυχίες υπάρχουν για το αν ακραία στοιχεία της μειονότητας, μετά και τα όσα προκλητικά δήλωσε ο Ερντογάν στην Αθήνα, εμφανιστούν κρατώντας στα χέρια τουρκικές σημαίες ή ακόμη και πανό με συνθήματα αλυτρωτικού περιεχομένου.

Οι κινητοποιήσεις του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής και των σκληροπυρηνικών της μειονότητας, συνεχίζονταν εντατικά έως αργά το βράδυ της Πέμπτης προκειμένου χιλιάδες «μειονοτικών» να παραβρεθούν στην υποδοχή του Ταγίπ Ερντογάν στις 12:00 το μεσημέρι στο τζαμί Κιρ Μαχαλά της οδού Φιλιππουπόλεως.

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα στη Θράκη

11:15
Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğanκαι της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος».
Υποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

12:10
Αφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan.

13:30-15:00
Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

16:00
Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep TayyipErdoğan και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

Τι είπε ο Ερντογάν χθες για τη Θράκη

Στον ιστορικό καβγά που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Προκόπη Παυλόπουλο ο Τούρκος Πρόεδρος ανταπάντησε στον Ελληνα Πρόεδρο ο οποίος είπε ότι «η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη», λέγοντας ότι η συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να αναθεωρηθεί σε σημείο που θα δίνει ίδια δικαιώματα στην τουρκική όπως τόνισε μειονότητα. Εκανε δηλαδή ευθέως λόγο μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο για τουρκική μειονότητα.

Ο κ. Ερντογάν στις δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο είπε ακόμη δικαιολογώντας τη θέση του για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης:

«Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι στη Δ. Θράκη μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης; Υπάρχουν προσπάθειες για να διορίζεται ο αρχιμουφτής από άτομα που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Ο Πατριάρχης εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα μέλη πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Τα 17 άτομα που εκλέγουν τον Πατριάρχη, στη Δ. Θράκη όμως εξακολουθούν να μην μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς λοιπόν είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης; Αρα, δεν εφαρμόζετε τη Συνθήκη της Λωζάνης. Στην Τουρκία δεν υπάρχουν διακρίσεις στους χώρους προσευχής, αλλά στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν ούτε να πουν τη λέξη τουρκική. Δεν μπορούν να γράψουν λέξη τουρκική στην πινακίδα ενός σχολείου. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα θέματα.

Αυτό εννοώ με την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης».

Keywords
Τυχαία Θέματα