Αδιέξοδο με το ΕΣΡ: "Βροχή" οι βολές κατά Παππά στη Βουλή


Σε κατάσταση πανικού και νευρικού κλονισμού βρίσκεται η Βουλή για το "μοίρασμα" της τηλεοπτικής πίτας. Η "κουτσή" τροπολογία του Νίκου Παππά, η οποία προβλέπει ότι ο αριθμός των αδειών θα προκύπτει με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ και της ΓΓ Ενημέρωσης, κόντρα στο "βέτο" του Κυριάκου Μητσοτάκη για μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, έχει προκαλέσει

σφοδρές αντιδράσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από τις 11 το πρωί της Πέμπτης η Ολομέλεια θυμίζει "καζάνι που βράζει", με τις "βολές" κατά των χειρισμών του υπουργού Επικρατείας να πέφτουν "βροχή".

Οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν προς... ακόμη ένα "ναυάγιο" τις επιδιώξεις για συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς αφενός η κυβέρνηση κάνει πίσω μισό βήμα ως προς το νόμο Παππά και αφετέρου η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιμένει να ζητεί κατάργηση και όχι αναστολή, ώστε να συναινέσει. Πηγές της Πειραιώς τονίζουν στο pagenews.gr ότι η ΝΔ θα πάει την κόντρα μέχρι τέλους. Όλα αυτά γίνονται στον απόηχο της δημοσκόπησης της Public Issue, που δείχνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να "φεύγει" μπροστά με διαφορά 24 μονάδων.

"Βροντερές" ενστάσεις βέβαια ως προς την νέα τροπολογία του κ. Παππά εκφράζονται και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα, έτσι ώστε να απεμπλακεί από το αδιέξοδο, που η ίδια έχει προκαλέσει με την εμμονή της να βάλει τέλος στα "διαπλεκόμενα ΜΜΕ", όπως διατεινόταν.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας φαίνεται πως έχει κάνει "σημαία" το μισό βήμα υποχώρησης ως προς τις θέσεις του ιδίου και της κυβέρνησης για το γενικότερο πλαίσιο, που θα ρυθμίζει το τηλεοπτικό τοπίο, αφήνοντας αιχμές κατά της ακλόνητης στάσης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία, όπως υποστηρίζουν παράγοντες του Μαξίμου, οδηγεί σε τέλμα.

Ο κ. Παππάς , οποίος σημειώνεται πως το πρωί της Πέμπτης τόνισε στο ΣΚΑΪ ότι ο νόμος Παππά δεν πέφτει, απαντώντας ουσιαστικά στον όρο της ΝΔ για πλήρη κατάργηση, τόνισε, μιλώντας στη Βουλή, ότι «διαφαίνεται από πολλά κόμματα να ανταποκριθούν στην θεσμική τους υποχρέωση για συγκρότηση στο ΕΣΡ», επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη "μάχη", που παίζεται στην εγχώρια πολιτική σκηνή για το "μοίρασμα" της τηλεοπτικής πίτας . Ο ίδιος δε υποστήριξε ότι η γνώμη του ΕΣΡ θα είναι δεσμευτική για τον ίδιο, ενώ έθεσε στο τραπέζι το ζήτημα του τιμήματος.

«Φέρνουμε δύο τροπολογίες που αφορούν δύο ζητήματα του νόμου που απασχόλησαν πολύ την κοινή γνώμη. Το πρώτο αφορά την μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στην ΓΓ Ενημέρωσης. Θυμίζω ότι η τροπολογία 2Α μετέφερε για την πρώτη και μόνη εφαρμογή της την αρμοδιότητα διεξαγωγής του διαγωνισμού από το ΕΣΡ στην ΓΓ Ενημέρωσης. Καθώς φαίνεται η τροπολογία γέννησε πράξεις που κρίθηκαν με οριακή πλειοψηφία αντισυνταγματικές», δήλωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η νέα ρύθμιση προσαρμόζει την νομοθεσία στις αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ σημείωσε «ερχόμαστε να αναστείλουμε την εφαρμογή της τροπολογίας που είναι σχεδόν εκ του περισσού. Η τροπολογία προέβλεπε την διεξαγωγή διαγωνισμού για μια φορά. Είναι προφανές ότι όποιος διαγωνισμός γίνει από δω και μπρός θα γίνει από το ΕΣΡ στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Αρα είναι βήμα που πρέπει να προστρέξουμε όλοι».

Αναφορικά με την δεύτερη τροπολογία, ο κ. Παππάς εξήγησε «σε όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα ο αριθμός αδειών ήταν ζήτημα υπουργικής απόφασης με γνώμη του ΕΣΡ. Η ρύθμιση ήταν σχεδόν αυτονόητη για τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Δυστυχώς αποτέλεσε την πέτρα σκανδάλου για σκληρή και ανήθικη κριτική εναντίον μου». Επισήμανε ότι με την νέα διάταξη ο αριθμός των αδειών θα βγαίνει μετά από υπουργική απόφαση και με σύμφωνη γνώμη - αντι αιτιολογημένης - του ΕΣΡ. «Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει συζήτηση. Η θέση της κυβερνητικής παράταξης είναι σαφής. Όμως αν υπάρξουν άλλες απόψεις θα είμαστε υποχρεωμένοι να τις συζητήσουμε και με όρους σύγκλισης να καταλήξουμε».

«Είναι πρόδηλο ότι όποιος διαγωνισμός γίνει, θα γίνει από το ΕΣΡ», τόνισε ο κ. Παππάς, ενώ πέταξε το μπαλάκι προς την ΝΔ σχετικά με τα ποσά, που θα πρέπει να εισπραχθούν. Όπως υποστήριξε θα «πρέπει να συζητήσουμε πως το τίμημα των 250 εκατ. ευρώ θα εισπραχθεί διότι αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι», ενώ δήλωσε αποφασισμένος και «άδειες να δοθούν, και ΕΣΡ να συγκροτηθεί και χρήματα θα εισπραχθούν».

«Εάν ακυρωθούν οι διοικητικές πράξεις που υπήρξαν με την απόφαση του ΣτΕ γυρίζουμε στον 4339/15 ως είχε. Τον νόμο αυτόν τον ψήφισαν εν μέρει και άλλα κόμματα. 9 άρθρα ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, 8 άρθρα ψήφισε η Ένωση Κεντρώων. Υπάρχει μια βάση συναινέσεων. Δεν πέφτει ο νόμος Παππά. Μένει ολόκληρος ο νόμος όπως είχε ψηφιστεί και η μόνη αλλαγή στην αρχική εκδοχή του νόμου είναι το “αιτιολογημένη γνώμη” του ΕΣΡ και γίνεται “σύμφωνη”», είπε ο υπουργός στο ΣΚΑΪ, προτού καταθέσει την τροπολογία, ενώ τόνισε μάλιστα πως το ΕΣΡ δεν νομοθετεί και μόλις συγκροτηθεί θα εφαρμόσει το νόμο της κυβέρνησης.
«Δεν θα δεχθούμε θεσμικό εκβιασμό από τη ΝΔ», δήλωσε ο κ. Παππάς, επισημαίνοντας ότι εάν δεν βρεθεί λύση και τη Δευτέρα θα είναι μια προσπάθεια εκτροπής από μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο από τη στιγμή που αυτή τη στιγμή παρανομούμε θα πρέπει να βρεθεί μια λύση.

Στα... χαρακώματα

Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Σίμος Κεδίκογλου και Άδωνις Γεωργιάδης ανέβασαν κατακόρυφα τους τόνους στη Βουλή, με το πολιτικό θερμόμετρο λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία να χτυπάει "κόκκινο".

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος επισήμανε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ότι «η ήττα της κυβέρνησης δεν είναι πολιτική είναι βαθιά θεσμική. Όταν θα δημοσιευτεί η απόφαση θα δείτε με κάθε λεπτομέρεια τι ατοπήματα έχετε κάνει» ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι «δεν αποτέλεσε έκπληξη η απόφαση του ΣτΕ, προκάλεσε έκπληξη όμως ότι ορισμένοι δικαστές έκριναν το νόμο συνταγματικό».

«Δεν θα πω ούτε για εκπλήξεις ούτε για κατάπληξη για το ότι υπήρξαν 14 δικαστές που έκριναν αντισυνταγματικό το νόμο» απάντησε ο κ. Βούτσης από τα βουλευτικά έδρανα και όχι από την έδρα του προέδρου της Βουλής.

«Είναι σαφές και εκφράστηκε περισσή ευαισθησία ότι η διαδικασία που γίνεται σήμερα είναι εξαιρετικά δημοκρατική και έγκαιρη. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες – όχι από απόφαση ΣτΕ αλλά από διαρροή για το περιεχόμενό της – η κυβέρνηση φέρνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις για να υπάρξει συμμόρφωση στον πυρήνα του νόμου. Αυτή η ευαισθησία δεν έχει εμφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια σε αντίστοιχες αποφάσεις του ΣτΕ για τα συγκεκριμένα ζητήματα» συνέχισε ο ίδιος για να προσθέσει «λυπάμαι που συνάδελφοι σηκώνουν τους τόνους όταν στο παρελθόν ως αρμόδιοι υπουργοί δεν έφερναν την θεραπεία. Σήμερα σηκώνονται τόνοι για υπουργούς που διχάζουν την κοινωνία. Να μην παρακολουθήσουμε αυτή την συζήτηση. Το τυπικό είναι σαφές. Θα γίνει άψογη και πλήρης συζήτηση. Οι τόνοι πρέπει να είναι συγκρατημένοι ειδικά από όσους έχουν μακρύ και άκρως βεβαρημένο παρελθόν απόψεων και εφαρμογών απόψεων σε βάση συμφερόντων».

Η τελευταία αναφορά του προέδρου προκάλεσε την αντίδραση αρχικά του Ανδρέα Λοβέρδου που είπε ότι «ο Πρόεδρος της Βουλής πήρε το λόγο για να ενώσει. Όμως ο λόγος του ήταν βαθιά διχαστικός και προσβλητικός». Ακολούθως ο κ. Βενιζέλος είπε πως «ο κ. Βούτσης ήταν όχι διχαστικός αλλά προσβλητικός. Μα τα συμφέροντα ανέβηκαν στα δέντρα και φάνηκαν το οπίσθιά τους, φάνηκε τι κάνει η κυβέρνηση με τα συμφέροντα. Ας μην προκαλεί ο κ. Βούτσης».

Σκωπτική ήταν η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου όσον αφορά τις δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου περί πλουραλισμού. «Όταν ρώτησαν τον Μαχάτμα Γκάντι τι άποψη έχει για το δυτικό πολιτισμό, απάντησε ότι θα ήταν πολύ καλή ιδέα να υπάρχει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

«Είναι άτοπο να προτείνετε αναστολή του άρθρου αφού κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ. Η κυβέρνηση προσπαθεί για μια ακόμη φορά να καταστρατηγήσει την απόφαση του ΣτΕ», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου και προσέθεσε ότι μόνη λύση είναι η κατάργηση του νόμου, «και να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση».

«Το ΕΣΡ το καταργήσατε εσείς. Από αυτό το βήμα επί κυβέρνησης Σαμαρά, σας είχα κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις να συμπράξετε στη συγκρότηση του ΕΣΡ και δεν το πράξατε», είπε και προσέθεσε ότι το τίμημα που κατέβαλε η DIGEA ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και το Δημόσιο κέρδισε 350 εκατομμύρια ευρώ από την αποδέσμευση του φάσματος. Είπε επίσης ότι οι απώλειες από την εφαρμογή του Ν. 4339/2015 θα είναι πολύ μεγάλες. Προειδοποίησε επίσης την κυβέρνηση να μη διανοηθεί την αλλαγή της Διάσκεψης των Προέδρων για να δώσει τη λύση που επιθυμεί. «Είναι στη φύση σας να εξαπατάτε και έχετε την κάλυψη του πρωθυπουργού σε αυτή τη στάση», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό και προσέθεσε: «Εμείς θα είμαστε ανένδοτοι στην υπεράσπιση της δημοκρατίας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας είπε από το βήμα της Βουλής «κύριε υπουργέ είστε σε πανικό. Μπήκατε στη Βουλή και νομίζατε πως με την πολιτική σας δύναμη θα μπορέσετε να κάνετε τα πάντα. Αν είχατε υποβάλει την παραίτησή σας, δεν θα είχατε την ανάγκη να δικαιολογείτε τον εαυτό σας κάθε μέρα. Η παραίτηση εκτονώνει τις εντάσεις» συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος.

«Οφείλω να συγχαρώ τον υπουργό. Έχετε καταφέρει επί 2 μήνες να αλλάξετε ατζέντα σαν να μην έχει άλλα προβλήματα η κοινωνία. Σήμερα έπρεπε να συζητάμε για τις συντάξεις και να συζητάμε γιατί χάσαμε από την ανακεφαλαιοποίηση σε αξίες τραπεζικών μετοχών 30.000 εκατομμύρια ευρώ. Και έχει το θράσος ο κ. Παππάς να λέει ότι υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Μπράβο. Είναι μια μορφή επιτυχίας να συζητάμε αυτό το θέμα, λες και είναι το μείζον θέμα», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. «Συμβούλιο είχαμε. Εσείς το καταργήσατε. Γιατί θέλατε να ξηλώσετε την κ. Λίνα Αλεξίου, γιατί εσείς δεν θέλατε την μητέρα της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου!», είπε για το ΕΣΡ. «Έχετε θράσος να κατηγορείτε εσείς την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν κάνει εποικοδομητική αντιπολίτευση, και δεν πέφτει το ταβάνι να σας πλακώσει, εσάς που δεν συμφωνήσατε πουθενά ως αντιπολίτευση», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Είπε επίσης στον υπουργό Επικρατείας ότι εξέθεσε τον πρωθυπουργό με την ενημέρωση που του έδινε για να τον φέρει σε σημείο να λέει στη ΔΕΘ, ότι είναι αδιανόητο να εκδώσει απόφαση το ΣτΕ ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. «Δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Σας θεωρώ ιθύνοντα νου της απόπειρας εκβιασμού δικαστή», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας και τον κατηγόρησε ότι θέλει να φτιάξει ένα ελεγχόμενο από εκείνον ΕΣΡ για να διαμορφώσει το τηλεοπτικό πεδίο με τον τρόπο που επιθυμεί. Αποδέχθηκε ότι αποτελεί μείζονα υποχώρηση η τροπολογία που ορίζει ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών, αλλά αυτό μόνο αν το Συμβούλιο δεν είναι ελεγχόμενο με τα πρόσωπα που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μπουν στο ΕΣΡ. «Αν αυτό θέλετε να κάνετε, η ΝΔ θα σας εμποδίσει. Αν θέλετε τη ΝΔ να βοηθήσει να παραδεχθείτε ότι αποτύχατε», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη, είπε ότι η τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2Α σηματοδοτεί την άρση αδιεξόδου για την συγκρότηση του ΕΣΡ. Για την δεύτερη τροπολογία που ορίζει ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών, το εξοπλίζει θεσμικά. Εξέφρασε την απορία της για τα κόμματα που ζητούν την απόσυρση του νόμου 4339/2015, διότι έχουν ψηφίσει πολλά από τα άρθρα του.

Keywords
ΕΣΡ, βουλη, public issue, αδωνις γεωργιαδης, νεα δημοκρατια, public, issue, νέα, μμε, σημαίνει, ΠΑΣΟΚ, λύση, βενιζελος, λοβερδος, ψηφοφορία, υπουργοι, σαμαρας, digea, οφείλω, ΔΕΘ, συριζα, αποσυρση, αποσυρση αυτοκινητων 2011, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, κοινωνια, κομματα, ενωση κεντρωων, το θεμα, βημα, γκαντι, γνωμη, εδρα, ηττα, θεμα, κοντρα, μητερα, πειραιως, πλαισιο, το βημα, public, αδωνις, αρθρα, αλεξιου, ατζεντα, αψογη, βγαινει, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, δεντρα, δευτερα, δυναμη, δημοσιο, δυστυχως, δειτε, δηλωσεις, δειχνει, δωσει, εδρανα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εμμονη, ενημερωση, εν μερει, επρεπε, ευρωπη, ζωης, ιδεα, ιδια, ιδιο, θυμιζει, θρασος, κυβερνηση, λύση, λογο, μαξιμου, μειζον, μηνες, μορφη, παντα, ουσιαστικα, πεδιο, πετρα, πιτας, προβληματα, πρωι, ρυθμιση, σαφης, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, φυση, φορα, ψηφοφορία, εφαρμογη, ενωση, γιωτα, issue, κυριακου, μια φορα, μπροστα, πηγες, public issue, σημαίνει, σκηνη, θερμομετρο, θεσεις
Τυχαία Θέματα