Prince: Μια βραδιά σαν τη σημερινή εμφανίστηκε ο πρίγκιπας. Ο πρίγκιπας που άφησε εποχή...


Όταν γεννήθηκε, στις 7 Ιουνίου του 1958, ο πατέρας του, Τζον Νέλσον, αποφάσισε πως θα του δώσει ένα επιπλέον όνομα. Ο Ρότζερς Νέλσον, όπως είχαν αποφασίσει οι γονείς του να τον λένε, θα είχε μπροστά ακόμα ένα ένα όνομα. Prince. Ο λόγος ήταν το γεγονός πως ο πατέρας του ήταν μέλος του τζαζ συγκροτήματος Prince Roger Trio κι έτσι αποφάσισε να βάλει κάνει τον γιο του... πρίγκιπα (το prince σημαίνει πρίγκιπας).

Χρόνια μετά, αυτή η κίνηση

του Τζον Νέλσον θα χαρακτηριστεί... προφητική. Χωρίς να ξέρει το μέλλον του γιου του, αφού μόλις είχε γεννηθεί, του έδωσε ένα όνομα με το οποίο θα γινόταν γνωστός σε όλη την υφήλιο. Ο πρίγκιπας της μουσικής...

Αυτή ήταν η πρώτη καθοριστική κίνηση του πατέρα του Prince για τον γιο του. Αργότερα, ο μικρός θα απομακρυνθεί απ' τον μπαμπά του. Θα μεγαλώσει με τη μητέρα του και τον θετό του πατέρα, όμως γρήγορα θα τους εγκαταλείψει. Πήγε να βρει τον φυσικό του πατέρα και ο John Nelson είχε αποφασίσει ήδη τι δώρο θα του έκανε για να τον καλοσωρίσει. Η πρώτη κιθάρα του Prince ήταν από τα χέρια του πατέρα του. Κάπως έτσι ξεκίνησε να γράφεται η ιστορία. Μια ιστορία που άφησε εποχή στη μουσική. Μια ιστορία με εκατομμύρια πιστούς του Prince, που αδυνατούσαν να πιστέψουν, τον Απρίλιο του 2016 όταν και πέθανε, ότι ο "Πρίγκιπας" δεν θα ακουστεί ξανά.

Ο Prince ήξερε ήδη να παίζει κιθάρα και πιάνο, ενώ παράλληλα είχε ξεκινήσει να συνθέτει δικά του τραγούδια. Μαζί με φίλους του έφτιαξε το πρώτο του συγκρότημα, στο γυμνάσιο κιόλας, τους Grand Central, που αργότερα μετονομάστηκαν σε Champagne.



Οι συνθέσεις του Prince παίχτηκαν για πρώτη φορά το 1976, όαν έγιναν και οι πρώτες δοκιμαστικές ηχογραφήσεις. Το πρώτο δισκογραφικό συμβόλαιο το υπέγραψε με την Warner Brothers, ενώ το ντεμπούτο του στη δισκογραφία θα το κάνει με το "For You", ένα άλμπουμ με επιρροές από funk και soul μουσική. Το 1979 ο Prince συνθέτει δύο χορευτικά singles, το ‘Why You Wanna Treat Me So Bad?’ και το ‘I Wanna Be Your Lover’. Αρχίζει, σιγά σιγά, να γίνεται γνωστός στην Αμερική, μαζί με το συγκρότημά του, το οποίο απαρτιζόταν από τους: Andre Cymone (μπάσο), Gayle Chapman και Matt Fink (keyboards), Bobby Z (ντραμς) και Dez Dickerson (κιθάρα).

Είχε αρχίσει να φτιάχνει ήδη το δικό του κοινό. Μάλιστα, μεγάλα ονόματα της Funk μουσικής σκηνής άρχισαν να εμφανίζονται για support σε συναυλίες του Prince στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο Prince ήταν μια διάνοια. Όχι μονάχα μουσική διάνοια... Αργά ή γρήγορα θα γινόταν γνωστός όχι μόνο στην Αμερική, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και αυτό ξεκίνησε μια μέρα σαν τη σημερινή. Στις 11 Οκτωβρίου 1981, στη συναυλία των Rolling Stones στη Νέα Υόρκη, ο κόσμος περιμένει να ακούσει το δημοφιλές συγκρότημα. Στη σκηνή εμφανίζεται ένας νεαρός με ιδιαίτερο ύφος και χαρακτηριστικά και ανοίγει τη συναυλία. Το όνομά του είναι Prince...



Ο πρίγκιπας της Pop είχε πάρει τον δρόμο που του άξιζε. Τα media άρχισαν να τον συγκρίνουν με τον μεγάλο Jimi Hendrix, κάτι που τον ενοχλούσε. Σε μία συνέντευξή του στο Rolling Stone, είχε πει ότι η σύγκρισή αυτή γινόταν «μόνο και μόνο επειδή είναι μαύρος». Όσο... μπόι του έλειπε (το ύψος του δεν ξεπερνούσε το 1.65), τόσο γίγαντας ήταν όταν ανέβαινε στη σκηνή.

Αν και η δεκαετία του 70' απέδωσε ελάχιστους καρπούς με δύο μόνο δισκογραφικές απόπειρες, αυτή του 80' έμελλε να τον καθιερώσει. Με προπομπό το "1999" του 1983, το "Purple rain" ήρθε θριαμβευτικά και σημάδεψε την αμέσως επόμενη χρονιά με διαχρονικές στιγμές (το ομώνυμο καθώς και το "Kiss") και 24 εβδομάδες παραμονής στο Νο1 του Billboard chart. Αρχικά, ο Prince είχε ζητήσει από τη Stevie Nicks να γράψει στίχους για το ‘Purple Rain’. Η ίδια είχε πει: «Ήταν πολύ υπερβολικό κομμάτι, 10 ολόκληρα λεπτά… Το άκουσα και φοβήθηκα. Του τηλεφώνησα και του είπα «Δεν μπορώ να το κάνω. Μακάρι να μπορούσα. Αλλά είναι πάνω από τις δυνάμεις μου. To άκουσα εκατό φορές και δεν ήξερα από πού να αρχίσω. Αυτό είναι ταινία, είναι πολύ επικό».

Σύμφωνα με την Lisa Coleman που ήταν μέλος του συγκροτήματος του Prince και από τις προστατευόμενές του, το ‘Purple Rain’ συμβολίζει μία νέα αρχή. Μοβ, όπως είναι ο ουρανός το ξημέρωμα, και βροχή, το στοιχείο της κάθαρσης. Την εβδομάδα της 27ης Ιουλίου 1984 βρισκόταν στην πρώτη θέση των τριών σημαντικότερων charts: Πρώτο φιλμ σε εισπράξεις, πρώτο άλμπουμ και πρώτο σινγκλ σε πωλήσεις. Για το φιλμ “Purple Rain”, το ομώνυμο σάουντρακ και το τραγούδι "When Doves Cry" από την ταινία.



Οι επόμενες χρονιές όμως δεν ήταν καλές. Με μοναδική εξαίρεση τη συμμετοχή του στο soundtrack του "Batman" το 1989, έπρεπε να φτάσει το 1991 για να θυμηθεί ο κόσμος τον Prince των 80's. Οι New Power Generation ένα funk/soul/rock σχήμα τον στήριξε στο νέο του και άκρως επιτυχημένο "Diamonds and pearls" ("You sexy motherfucker"), αλλά και την πρώτη ανεξάρτητη προσπάθειά του με το "The most beautiful girl in the world" (1993).

Ακολούθησε μια περίοδος που ο Prince εμφανιζόταν παντού όχι πλέον με το ψευδώνυμό του αλλά με ένα απλό σύμβολο. Το single ‘Sexy MF’ κυκλοφόρησε σε δύο versions. Η πρώτη ήταν η κανονική δίχως να έχει λογοκριθεί ο τίτλος. Η δεύτερη (λογοκριμένη) έκδοση κυκλοφόρησε και παίχτηκε κυρίως από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Βρετανίας. Το ‘Sexy MF’ όπως και το ‘My Name Is Prince’ συμπεριλαμβάνονταν στο άλμπουμ ‘Love Symbol Album’ όπου ο Prince υιοθέτησε το μυστηριώδες σύμβολο στη θέση του ονόματός του. Τον Ιούνιο του 1993 έγινε αυτή η σημαντική αλλαγή.



Από τότε το συγκεκριμένο σύμβολο εμφανιζόταν και νόμιμα σε όλους τους δίσκους του Prince. Η συμπεριφορά του καλλιτέχνη άρχισε να γίνεται αλλοπρόσαλλη και πολλές φορές μιλούσε με φθόνο. Η ταύτιση του Prince με το παράξενο αυτό σύμβολο κράτησε μέχρι εκείνον τον Οκτώβριο. Στη συνέχεια ο Prince αντικατέστησε το σύμβολο που τον αντιπροσώπευε μέχρι τότε υιοθετώντας πλέον τη φράση ‘The Artist Formerly Known As Prince".

Το 1995 ο ‘Artist Formerly Known As Prince’ κυκλοφόρησε το ‘The Gold Experience’, μια επιστροφή στο ύφος της δεκαετίας του ’80 που φαινόταν κυρίως στα κομμάτια ‘Pussy Control’ και ‘I Hate You’. Στο ίδιο άλμπουμ βρισκόταν το απαλό ‘The Most Beautiful Girl In The World’, χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο εμπορικά singles του Prince επί αρκετά χρόνια.



Τον Ιούνιο του 1996 ακολούθησε το ‘Chaos And Disorder’. Αμέσως μετά ο Prince διαχώρισε τη θέση του από τους New Power Generation και ανακοίνωσε ότι δεν επρόκειτο να περιοδεύσει μαζί τους προτιμώντας να περάσει το χρόνο του πλάι στη γυναίκα του και το νεογέννητο μωρό του που δυστυχώς πέθανε λίγους μήνες μετά τη γέννησή του.

Το 1999 ο Prince μεταπήδησε στην Arista Records και το Μάιο του 2000 υιοθέτησε ξανά το αρχικό του όνομα δηλαδή το “Prince”. Τον Ιανουάριο του 2010, ο Prince έγραψε ένα νέο τραγούδι, το “Purple and Gold”, το οποίο εμπνεύστηκε από την επίσκεψή του σ’ ένα ποδοσφαιρικό αγώνα, μεταξύ των Minnesota Vikings και των Dallas Cowboys.

Σε μία δημοσκόπηση από το BBC τον Απρίλιο του 2010, ο Prince βρέθηκε στην όγδοη θέση, στη λίστα με τους καλύτερους κιθαρίστες των τελευταίων 30 ετών. Ο Prince μπήκε επίσης στη λίστα στο περιοδικό Time το 2010, στους «100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο».



Στα 52α γενέθλιά του, κυκλοφόρησε ένα νέο single με τίτλο “Hot Summer”. Τον ίδιο μήνα επίσης, ο Prince πήρε το βραβείο «Lifetime Achievement» στα Βραβεία ΒΕΤ 2010.

Ο Prince κυκλοφόρησε το album 20Ten τον Ιούλιο του 2010, ενώ αρνήθηκε να υπάρχει πρόσβαση στο album μέσω ψηφιακών υπηρεσιών download. Έκλεισε επίσης, τον επίσημο ιστότοπό του, LotusFlow3r.com. σε μια συνέντευξη στο Daily Mirror, ο Prince είπε, “Tο Internet είναι τελειωμένο. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να δώσω τη νέα μου μουσική στο iTunes ή οπουδήποτε αλλού. Δεν μου δίνουν προκαταβολή γι’ αυτό, και επιπλέον θυμώνουν που δεν το παίρνουν… Τέλος πάντων, όλα αυτά τα ψηφιακά gadgets με τα computer δεν είναι καλά. Το μόνο που κάνουν είναι να γεμίζουν το κεφάλι σου με αριθμούς κι αυτό δεν σου κάνει καλό”.

Ο Prince ξεκίνησε την Welcome 2 America περιοδεία του στις 15 Δεκεμβρίου 2010, ενώ λίγες ημέρες πριν είχε «μπει», στο Grammy Hall of Fame.



Στις 12 Φεβρουαρίου 2011, απένειμε στην Barbra Streisand ένα βραβείο και δώρισε $1.5 million σε φιλανθρωπίες. Επίσης, δεν του άρεσε με το γεγονός ότι διασκευάστηκε από το Glee, η επιτυχία του “Kiss”.

Στις 18 Μαΐου 2011, ανακοινώθηκε ότι ο Prince θα ήταν επικεφαλής στο Hop Farm Festival στις 3 Ιουλίου 2011, πραγματοποιώντας έτσι το πρώτο του σόου στην Αγγλία από το 2007 και την πρώτη του εμφάνιση σε festival στη χώρα.

Prince και γυναίκες

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, αλλά άφησε πίσω του μια πλούσια κληρονομιά. Έλαμπε με το μοναδικό του στιλ, αλλά υπέφερε γιατί ήταν υπερβολικά κοντός. Ένα κόμπλεξ που δεν εμπόδισε τον Prince να προσελκύσει πολλές ωραίες γυναίκες.

Ο Prince παντρεύτηκε δύο φορές. Ο πρώτος ήταν με τη χορεύτρια Mayte Garcia, από το 1996 ως 1998. Απέκτησαν μαζί ένα παιδί, το οποίο πέθανε λίγες ημέρες μετά τη γέννησή του εξαιτίας μια εγκεφαλικής κακώσεως.



Στη συνέχεια παντρεύτηκε τη Manuela Testolini το 2001 και χώρισαν το 2006.



Το εκπληκτικό με τον Prince είναι ότι είχε πολλούς δεσμούς αλλά πάντα άφηνε ένα θολό τοπίο για τη σεξουαλικότητά του και του άρεσε να προβάλλει το ανδρόγυνο στιλ στις εμφανίσεις του.

Οι πιο διάσημες σχέσεις που είχε ήταν με την Κιμ Μπάσιντζερ και με την Μαντόνα, αλλά και με την Ophélie Winter. Ζευγάρι υπήρξε και με την Κάρμεν Ηλέκτρα, την οποία και έκανε διάσημη.



Ο Prince μέσα από τα λόγια του


«Λένε πως τα λεφτά δεν αγοράζουν την ευτυχία... Ωστόσο πληρώνουν για να την ψάξεις».

«Οι άνθρωποι λένε ότι σε αγαπάνε όταν θέλουν να βοηθήσουν. Αλλά πώς μπορούν να το πετύχουν όταν εσύ ο ίδιος δεν μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου;»

«Όλα αυτά τα γκάτζετς και οι υπολογιστές δεν είναι για καλό. Απλώς γεμίζουν το κεφάλι σου με αριθμούς και αυτό δεν είναι καλό για εσένα».

«Κάθε ημέρα τη νιώθω ως μια ευλογία Θεού. Και ως ένα νέο ξεκίνημα. Ναι, όλα είναι όμορφα».

«Σε όλους αυτούς τους ανόητους που δεν μπορούν να τραγουδήσουν, να χορέψουν, τους "μακάρι να είχα ένα ρούχο πάνω μου", που λένε ότι τα άλμπουμ μου είναι άθλια, γιατί να τους δώσω προσοχή;»

«Σε όλα υπάρχει μια σκοτεινή πλευρά».

«Έχω φίλους γκέι με τους οποίους μελετάμε μαζί τη Βίβλο».

«Μου αρέσουν οι διαφωνίες».

«Αυτό που λείπει από την ποπ μουσική είναι ο κίνδυνος».

«Όλοι έχουν ένα ροκ κουμπί».

«Το άλμπουμ του Μάικλ Τζάκσον ονομάστηκε Bad, γιατί στο εξώφυλλο δεν υπήρχε αρκετός χώρος για να ονομαστεί Pathetic (θλιβερό/αξιοθρήνητο)».

«Ενήργησε ανάλογα με την ηλικία σου και όχι σύμφωνα με το νούμερο του παπουτσιού σου».

«Όταν ανακάλυψαν πως πριν από τον George Washington προηγήθηκαν οκτώ Πρόεδροι, ήθελα να χαστουκίσω κάποιον».

«Έχω γράψει ένα τραγούδι που λέει: "Εάν κάποτε χάσεις κάποιον αγαπημένο, ποτέ μην πεις ότι έφυγε... και θα ξαναγυρίσει».



Δισκογραφία:

For You (1978)
Prince (1979)
Dirty Mind (1980)
Controversy (1981)
1999 (1982)
Purple Rain (1984)
Around the World in a Day (1985)
Parade (1986)
Sign o’ the Times (1987)
Lovesexy (1988)
Batman (1989)
Graffiti Bridge (1990)
Diamonds and Pearls (1991)
O(+>(1992)
Come (1994)
The Black Album (1994)
The Gold Experience (1995)
Chaos and Disorder (1996)
Emancipation (1996)
Crystal Ball (1998)
The Vault: Old Friends 4 Sale (1999)
Rave Un2 the Joy Fantastic (1999)
Rave In2 the Joy Fantastic (2001)
The Rainbow Children (2001)
One Nite Alone… (2002)
Xpectation (2003)
C-Note (2003)
N.E.W.S (2003)
Musicology (2004)
The Chocolate Invasion (2004)
The Slaughterhouse (2004)
3121 (2006)
Planet Earth (2007)
Lotusflow3r / MPLSound (2009)
20Ten (2010)



Keywords
σημερινη, βραδια, εποχη, πριγκιπας, rolling stones, jimi hendrix, ιουνίου, σημαίνει, γιου, john, central, warner, singles, wanna, ντραμς, support, νέα, pop, media, hendrix, purple, kiss, billboard, φιλμ, συμμετοχή, batman, power, beautiful, girl, world, single, symbol, συγκεκριμένο, dallas, cowboys, δημοσκοπηση, bbc, time, επιρροή, lifetime, βετ, download, mirror, itunes, gadgets, fame, glee, μαΐου, hop, festival, εμφάνιση, garcia, προβάλλει, ποπ, ροκ, washington, times, black, friends, joy, rainbow, earth, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, ηλεκτρα γαλανου, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, ξανα, γκει, γυναικα, ηλεκτρα, κιθαρα, μητερα, μουσικη, μωρο, ονοματα, περιοδος, τραγουδια, υψος, bbc, billboard, download, earth, glee, itunes, jimi hendrix, time, times, αμερικη, αξιζε, εβδομαδες, βετ, βροχη, γεγονος, γινεται, γιου, γονεις, δυστυχως, δωσει, δωρο, ευλογια, εγινε, ευτυχια, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, εμφάνιση, επιρροή, επρεπε, επιτυχια, ετων, εφυγε, ιδια, ιδιο, ηλικια, υπολογιστες, υφος, θολο, φιλμ, κινηση, λεφτα, λειπει, λογια, μαΐου, μηνες, μπορεις, νεα υορκη, ξεκινημα, προβάλλει, ξημερωμα, παντα, ουρανος, οκτω, ονομα, παιδι, πεθανε, πιανο, ποπ, πωλησεις, ροκ, σεξουαλικοτητα, συγκεκριμένο, συνεχεια, συμμετοχή, σοου, τιτλος, φυσικο, φορα, beautiful, black, cowboys, central, dallas, εμφανισεις, fame, festival, garcia, gadgets, girl, john, hendrix, hop, χωρα, ιδιαιτερο, ιουνίου, joy, κομπλεξ, κομματι, friends, media, mirror, μπροστα, note, washington, pop, power, rainbow, rolling stones, support, σημαίνει, singles, σκηνη, single, symbol, world, warner, wanna, ξεκινησε, χερια, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα