One Planet Summit: Το Παρίσι "σώζει" τη Γη στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα (pics &vids)


Οι ΗΠΑ με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκαν από τη Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα το περασμένο Μάιο, ωστόσο η Διεθνής Σύνοδος στο Παρίσι "One Planet Summit", δύο χρόνια μετά την υπογραφή της εν λόγω Συνθήκης στρέφει τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας στις επικείμενες κλιματικές αλλαγές που απειλούν την υφήλιο.

Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων,

βασιλιάδες και ζάμπλουτοι επιχειρηματίες βρίσκονται στο Παρίσι για να δώσουν ώθηση στην χρηματοδότηση της εκστρατείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δύο χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού.

«Η πρόκληση είναι τεράστια, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να την αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός των Φίτζι Φρανκ Μπενιμαράμα, πρόεδρος της 23ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP3), επιμένοντας στη σημασία της δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης στην οποία θα συμμετάσχουν μετά το μεσημέρι οι υπόλοιποι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμάνουελ Μακρόν κάλεσε για μία ακόμη φορά σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS τον αμερικανό ομόλογό του «να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην Ιστορία», λέγοντας ότι είναι αρκετά βέβαιος ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ θα αλλάξει γνώμη τους επόμενους μήνες ή χρόνια».

Παρόν στην Διάσκεψη για το κλίμα και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις για το Κλίμα στο "One Planet Summit".

Στο Παρίσι για τη Διεθνή Σύνοδο για το κλίμα. Στηρίζουμε έμπρακτα τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί και βρίσκεται εντός στόχων για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. #OnePlanetSummit pic.twitter.com/p9Sblej7Ty

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 12, 2017

Τι είναι το One Planet Summit

Βάση των συζητήσεων αποτελεί η Συμφωνία των Παρισίων, στην οποία κατέληξε η παγκόσμια κοινότητα, στις 12 Δεκεμβρίου του 2015. Μια συμφωνία που αποτελεί ένα σχέδιο δράσης για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη «αρκετά κάτω» από τους 2°C και καλύπτει την περίοδο από το 2020 και μετά (η περίοδος έως το 2020 καλύπτεται από το Πρωτόκολλο του Κιότο). Η συμφωνία έχει τεθεί σε ισχύ από 4/11/2016 και μέχρι σήμερα την έχουν υπογράψει 197 χώρες και την έχουν επικυρώσει 170 χώρες.

Επιπρόσθετα και σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής «Kλίμα - Ενέργεια 2020» έχουν καθοριστεί ως στόχοι για το 2020:

• 20% μείωση αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με το 1990
• 20% κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ
• 20% βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Οι αντίστοιχοι στόχοι στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ «Κλίμα-ενέργεια 2030» είναι:
• 40% μείωση αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με το 1990
• 27% κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ
• 27% βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας

Και σε εθνικό επίπεδο, η χώρα μετέχει στο EU-ETS (Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών) με περίπου 140 βιομηχανικές μονάδες και με φορείς αεροπορικών πτήσεων. Όσον αφορά στους υπόλοιπους τομείς (γεωργία, μεταφορές, κλπ) εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο εθνικός στόχος μείωσης αερίων του θερμοκηπίου που μας έχει τεθεί για το 2020 (4% μείωση εκπομπών για το 2020 σε σχέση με το 2005). Για το 2030, εκτιμάται ότι, εκτός απροόπτου, ο εθνικός στόχος (16% μείωση εκπομπών σε σχέση με το 2005) θα επιτευχθεί επίσης, χρειάζεται όμως κατάλληλος προγραμματισμός μέτρων.

3.500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας υπολογίζει ότι θα χρειασθεί κατά μέσο όρο 3.500 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας κάθε χρόνο επί 30 χρόνια για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε ένα μίνιμουμ 2 βαθμών Κελσίου, τόνισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ λίγη ώρα πριν από την έναρξη των εργασιών του «One Planet Summit».

Περί τους 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να προσέλθουν στη σύνοδο που διεξάγεται στο Ιλ Σεγκέν, δυτικά του Παρισιού, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ VI, πρόεδροι χωρών της Αφρικής και μικρών νησιωτικών χωρών που απειλούνται από την άνοδο της θερμοκρασίας, καθώς και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Ομως η Κίνα, η Ινδία και ο Καναδάς, οι μεγάλοι ρυπαντές του πλανήτη, δεν θα εκπροσωπηθούν παρά σε υπουργικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν προσεκλήθη και θα εκπροσωπηθούν από έναν επιτετραμμένο της αμερικανικής πρεσβείας, την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες αφού η Ουάσινγκτον δεν έχει καταβάλει παρά το ένα από τα τρία δισεκατομμύρια που είχε υποσχεθεί στο Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ.

«Δεν έχει σημασία που ο Ντόναλντ Τραμπ γύρισε την πλάτη στη Συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ , επιμένοντας στην ανάληψη δεσμεύσεων εκ μέρους των Αμερικανών σε όλα τα άλλα επίπεδα. «Κανείς δεν εγκατέλειψε...Εμείς θα πάρουμε τη σκυτάλη σε υποεθνικό επίπεδο», δήλωσε ο ιδρυτής του R20, του δικτύου των τοπικών αρχών.

Άλλοι Αμερικανοί που βρίσκονται στο Παρίσι είναι ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Τζέρι Μπράουν, ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς και ο ηθοποιός Σον Πεν.

Δεν πρόκειται για διάσκεψη δωρητών

Οι χώρες του Βορρά υποσχέθηκαν να ανεβάσουν στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2020 τη χρηματοδότηση για το κλίμα στις χώρες του Νότου, που ζητούν διαβεβαιώσεις για τη δέσμευση αυτήν, ιδιαίτερα για να προσαρμοσθούν στις επιπτώσεις της κλιματική απορρύθμισης.

«Το κομμάτι που λείπει από το παζλ είναι η χρηματοδότηση για την παροχή βοήθειας προς τις φτωχότερες χώρες ώστε να έχουν πρόσβαση στην καθαρή ενέργεια, για να μην ακολουθήσουν τον δρόμο των ορυκτών καυσίμων που υιοθέτησαν οι πλούσιες χώρες», σχολίασε ο Μοχάμεντ Αντοου, της μη κυβερνητικής οργάνωσης Christian Aid.

Όμως η σημερινή σύνοδος κορυφής δεν είναι διάσκεψη δωρητών, επιμένει η γαλλική προεδρία που αναφέρεται σε «συγκεκριμένες λύσεις» για τον «πολλαπλασιασμό των προγραμμάτων που εφαρμόζονται επί τόπου».

Μεταξύ των δεσμεύσεων που είναι πιθανόν αναληφθούν και να ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών, δωρεές ιδρυμάτων, σχηματισμός συνασπισμών για την μηδενική αύξηση χρήσης άνθρακα ή κατά της χρήσης άνθρακα.

Για την εξεύρεση άλλων πηγών χρηματοδότησης, πολλοί Γάλλοι υπουργοί στηρίζουν την ιδέα της θέσπισης ευρωπαϊκής φορολογίας επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, πρόταση που βρίσκεται στο σημείο μηδέν έπειτα από συζητήσεις ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα