«Nyos, Η τελετή της αθωότητας»


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η ζωή του Ρότζερ βρίσκεται σε κρίση: ο γάμος του καταρρέει, η εξωσυζυγική του σχέση με τη δημιουργό μοντέρνας τέχνης Τζέσικα βαδίζει σε αδιέξοδο, ενώ ο ίδιος αναλώνεται σε μια βαρετή ερευνητική εργασία. Η ευκαιρία για να αλλάξει τη ζωή του παρουσιάζεται όταν μεταβαίνει στο Καμερούν, όπου ξεκινάει μια σειρά μελετών για την επιστημονική αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου στη λίμνη Nyos. Ο Ρότζερ αντιμετωπίζει το Καμερούν σαν τουρίστας, αλλά σιγά σιγά η χώρα, αλλά και όλη η Αφρική, πλέκει τη μαγεία της γύρω του και η καθημερινή

πάλη για την επιβίωση τον αναγκάζει να αναθεωρήσει την προηγούμενη ζωή του.

Πυκνό στην πλοκή και με δόσεις συνωμοσιολογίας, το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στις όχθες της μυστηριώδους λίμνης Νyos του Καμερούν αλλά και στο Λονδίνο. Στον πυρήνα της αφήγησης τίθενται ερωτήματα για τις αιτίες του φαινομένου του θερμοκηπίου, για το ρόλο της επιστήμης, για τη φιλοσοφία της τέχνης και τη φύση του έρωτα.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Σκέφτηκα πως στη Δύση δεν έχουμε πια καμία τελετή που να αποδεικνύει τον ανδρισμό μας, που να σημαίνει το ιδεολογικό πέρασμα από το παιδί στον άντρα. Μπορεί τα παιδιά μας να παραμένουν ανώριμα παιδιά ως τα είκοσί τους χρόνια, αλλά και οι άντρες μας παραμένουν ανώριμα παιδιά ως πολύ αργότερα. Συνειδητοποίησα ξαφνικά ότι ζούσα σε μια κοινωνία που οι άντρες ήθελαν να μείνουν παιδιά, που διατηρούσαν χόμπι και ιδέες που είχαν ως έφηβοι, που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια “για μεγάλους”, που διάβαζαν κόμικ, που ντύνονταν με τον ίδιο τρόπο στα σαράντα τους, όπως και στα δεκαπέντε τους. Που ήταν τόσο ανώριμοι ώστε δεν μπορούσαν να πάρουν αποφάσεις στα πενήντα τους, όπως δεν χρειαζόταν να πάρουν αποφάσεις για τη ζωή τους στα δεκαπέντε τους. Πώς είσε καταντήσιε έτσι η ζωή μας; Γιατί ο παλιμπαιδισμός χαρακτήριζε τον δικό μας κόσμο; Γιατί όλα είχαν να κάνουν με διασκέδαση και με παιχνίδι; Γιατί αρνιόμαστε να μεγαλώσουμε; Για να αποποιηθούμε τις ευθύνες για μια κοινωνία που γαμήσαμε μήπως με την απληστία και την αδιαφορία μας; Γιατί απλώς συνηθίσαμε στην έλλειψη ευθύνης και θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι, σ’ ολόκληρη τη ζωή μας;»

Λίγα λόγια για τo συγγραφέα

O Βασίλειος Φ. Δρόλιας είναι συγγραφέας και αστροφυσικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, στην Αθήνα και στο Σαν Φρανσίσκο. Το πρώτο του μυθιστόρημα. με τίτλο «Τυχαία είσοδος», εκδόθηκε το 2008. Κριτικές του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Από το 2010 είναι εκδότης και αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού The Zone. Το «Nyos – Η τελετή της αθωότητας» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του.

ΤΙΤΛΟΣ: Nyos, Η τελετή της αθωότητας
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Βασίλειος Φ. Δρόλιας
Εκδόσεις Κέδρος
Σελ.: 248
Τιμή: 12,50 €

Keywords
Τυχαία Θέματα