Novartis: Το FBI δίνει ονόματα - Οι δωροδοκίες μέσω ταξιδιών σε γιατρούς από την εταιρεία

08:19 8/2/2018 - Πηγή: Pagenews

Τα τέσσερα σχέδια δωροδοκίας Ελλήνων γιατρών από τη Novartis αποκαλύπτει το FBI μέσω του μακροσκελούς εγγράφου του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2017 και αποδέκτη την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Στο

έγγραφο αυτό, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, ως πυλώνες του προγράμματος χρηματισμού της φαρμακοβιομηχανίας οι αμερικανικές αρχές αναφέρουν ότι οι χρηματισμοί έλαβαν χώρα μέσω 1) συνεδρίων και πολυτελών ταξιδιών, 2) ηλεκτρονικών πάνελ, γ) εικονικών τιμολογίων και 4) απευθείας πληρωμών στους γιατρούς.

Όπως αποκαλύπτεται από τους 20 μάρτυρες που έχουν καταθέσει στην Ελλάδα οι τρεις βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων, ενώ ακόμη τρεις Έλληνες έχουν καταθέσει στο αμερικανικό FBI ζητώντας και αυτοί να μπουν σε καθεστώς προστασίας.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος των τριών Ελλήνων που κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές πρόκειται για τρία υψηλόβαθμα στελέχη της φαρμακευτικής. Πρώτα αποφάσισαν να να προσφύγουν οι δύο και στη συνέχεια ο τρίτος.

Τα στελέχη της Novartis στην Ελλάδα άρχισαν να “μιλούν” στο FBI από το 2016 ενώ ο τελευταίος φέρεται να ξεκίνησε τις καταθέσεις τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όπως λέει ο δικηγόρος των τριών μαρτύρων υπάρχει έκθεση του FBI η οποία έχει αποσταλεί στην ελληνική Δικαιοσύνη.



Στην έκθεση αυτή, καθώς η έρευνα συνεχίζεται, δεν υπάρχουν όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει. Στην έκθεση αυτή ωστόσο περιλαμβάνονται ονόματα πολιτικών τα οποία έχουν ακουστεί και στις καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων στην Ελλάδα.

Όπως λέει ο Παύλος Σαράκης, ο δικηγόρος των τριών μαρτύρων του FBI, οι Αμερικανοί ζητούν πάντα απαντήσεις στο πως και από που γνωρίζουν τα στοιχεία και αν αποδειχθεί ότι ψεύδονται, τότε αυτομάτως θα βγουν από το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Τα ταξίδια στη Νέα Υόρκη και οι διακοπές στην Ιαπωνία

Το σχέδιο επίτευξης περισσότερων συνταγογραφήσεων της Novartis μέσω παράνομων πρακτικών, «έτρεχε» ο ένας από τους δυο βραχίονες της πολυεθνικής, η εταιρεία Sandoz. Η εταιρεία πλήρωνε στους γιατρούς τα έξοδα εγγραφής τους σε συνέδρια και τους κάλυπτε τα έξοδα σε σαββατοκύριακα ψυχαγωγίας στο εξωτερικό με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι ίδιοι αποδέχονταν την πρόταση της να συνταγογραφήσουν περισσότερα σκευάσματα της.

Ως τέτοιο ταξίδι περιγράφεται και η αποστολή 50-60 Ελλήνων γιατρών το 2011 σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη με όλα τους τα έξοδα να καλύπτονται από πιστωτική κάρτα της εταιρείας. Σε μία άλλη περίπτωση, 120 γιατροί ταξίδεψαν μέχρι το Κιότο της Ιαπωνίας απολαμβάνοντας διακοπές επτά ημερών αφού δεν παρακολούθησαν το συνέδριο αλλά έλαβαν την τελευταία μέρα του το πιστοποιητικό παρακολούθησης! Το κόστος για την εταιρεία ανήλθε σε 5.000 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα, ο οποίος είχε συνταγογραφήσει περισσότερες από 100 φορές για την Novartis, με τα 2.000 ευρώ να αφορούν στην ψυχαγωγία του.



Τα ηλεκτρονικά πάνελ

Τα ηλεκτρονικά πάνελ ήταν ένα ακόμα πρόγραμμα ενίσχυσης των συνταγογραφήσεων της εταιρείας μέσω δωροδοκίας των γιατρών, οι οποίοι επιλέγονταν να συμμετάσχουν επί πληρωμή στη συγκέντρωση πληροφοριών για έρευνα προώθησης. Οι αντιπρόσωποι της εταιρείας «ενημέρωναν τους γιατρούς ότι θα έπαιρναν 500-1000 ευρώ για συγκεκριμένο αριθμό συνταγογραφήσεων φαρμάκων της Novartis. Ο μέσος όρος που πληρώνονταν σε κάθε γιατρό την φορά ήταν 500 ευρώ. Ο λόγος ήταν ότι τα 1000 ευρώ θα φάνταζαν ιδιαιτέρως μεγάλο και ύποπτο ποσό για έρευνα αγοράς. Η συνταγογράφηση για κάθε γιατρό ήταν ένας μέσος όρος 1,5 κουτιά».

Στόχος της εταιρείας ήταν να δωροδοκηθούν 400 γιατροί. Αρχικά έλαβαν παράνομες πληρωμές 100 γιατροί και ακολούθησαν άλλοι 100. Η εταιρεία «διέκρινε ελκυστικούς(πρόθυμους) γιατρούς εφαρμόζοντας ένα σύστημα κατάταξης. Οι γιατροί χωρίζονταν σε κατηγορία Α, Β ή Γ με βάση τον αριθμό των ασθενών που κάθε γιατρός θεράπευε με φάρμακα της Novartis». Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, «στην πρώτη κατηγορία ανήκαν οι γιατροί 'φίλοι' της Novartis, στη δεύτερη αυτοί που ήταν στη μέση και στην τρίτη, ανήκαν αυτοί που δεν ήταν φίλοι με την Novartis». Μάλιστα, όταν το 2009 η εταιρεία υποχρέωσε τους γιατρούς να της δώσουν τηλεφωνικούς αριθμούς ασθενών για να επικοινωνήσουν οι αντιπρόσωποί της και να επιβεβαιώσουν ότι λαμβάνουν φάρμακα της Novartis.

Στα τέλη του 2013 η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πάνελ εγκαταλείφθηκε. Οι διευθυντές πωλήσεων της εταιρείας συνέτασσαν λίστες με τους γιατρούς που έπρεπε να πληρωθούν και η καταβολή των χρημάτων γινόταν πλέον απευθείας. Ολες οι παράνομες πληρωμές προς τους Ελληνες γιατρούς για τις υπηρεσίες συνταγογράφησης πραγματοποιούνταν μέσω του εταιρικού προγράμματος EXACTLY. Τα χρήματα αυτά στέλνονταν απευθείας από τα κεντρικά της Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας.



Η καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων

Όμως τα αποδεικτικά στοιχεία έπρεπε να καταστραφούν. Για το λόγο αυτό η Novartis είχε εκπονήσει το σχέδιο των «καθαρών ημερών». Επρόκειτο για οδηγίες προς τους εργαζόμενους ώστε να καταστρέψουν συγκεκριμένα έγγραφα από το εταιρικό πληροφοριακό σύστημα. Στην αρχή οι «καθαρές μέρες» πραγματοποιούνταν μία φορά τον χρόνο και στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε δύο και τρεις.

«Οι διευθυντές του τμήματος πληροφορίας της τεχνολογίας πήγαιναν από γραφείο σε γραφείο και κατηύθυναν τους εργαζόμενους στην καταστροφή συγκεκριμένων στοιχείων... Οι εργαζόμενοι παρέλαβαν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με τον τίτλο 'καθαρή μέρα' από το τμήμα τεχνολογίας και πληροφορίας της Ελλάδας.

Οι καθαρές μέρες έτρεχαν στην Ελλάδα έως τον Ιούλιο του 2017. Το θέμα της εκκαθάρισης είχε να κάνει με έγγραφα σχετιζόμενα με τις πληρωμές γιατρών».

Τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του FBI δεν είναι τα μόνα στοιχεία. Ταξίδια Ελλήνων δικαστικών λειτουργών στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς έχουν γίνει στην Αμερική με στόχο την αναζήτηση στοιχείων.

Στα στοιχεία που έχουν αποσταλεί από το FBI αναφέρονται επτά ονόματα, κάποια από αυτά συμπίπτουν με τις καταθέσεις των μαρτύρων στην Ελλάδα με τα ψευδώνυμα ¨Αναστασίου”, “Σαράφης” και και “Κελέση”, ωστόσο το FBI τονίζει πως η έρευνα συνεχίζεται και τα στοιχεία αυτά δεν είναι οριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα