Kαταναλώσεις ΙΧ: Όχι άλλο ...καύσιμο!


Η ΕΕ θεωρεί ότι πλέον οι μετρήσεις θα πρέπει να γίνονται στο δρόμο, σε καθημερινές συνθήκες και όχι σε «κονσερβοποιημένες» μεθόδους, όπως μέσα σε αυτοκινητοδρόμια, εργαστήρια με ιδανικό φορτίο και …ούριο άνεμο. Ήδη αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοινώνουν μέσω νέων τεστ τις πραγματικές καταναλώσεις των μοντέλων τους. Το περσινό καλοκαίρι ο όμιλος PSAPeugeot

Citroen – είχε δημοσιοποιήσει τις πραγματικές καταναλώσεις 30 μοντέλων της. Οι δοκιμές έγιναν σε πραγματικές συνθήκες – συγκεκριμένα μέσα στο Παρίσι.

Τα αποτελέσματα, στην περίπτωση της PSA, προέκυψαν μέσα από μία διαδικασία που εξέλιξαν δύο ανεξάρτητοι μη κυβερνητικοί οργανισμοί - το Ινστιτούτο Transport & Environment (T&E) και ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος France Nature Environment (FNE). Ουσιαστικά, η νέα μέτρηση των δύο ινστιτούτων δεν απείχε από την μέτρηση του καθημερινού οδηγού αν και πλέον το μεγάλο στοίχημα για όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες της γηραιάς ηπείρου είναι για το τι θα πράξουν σχετικά με την αισιόδοξη μέτρηση των κατασκευαστών – και τον τυποποιημένο κύκλο μέτρησης – που απέχει σημαντικά από την πραγματική κατανάλωση καυσίμου. Αξίζει να αναφερθεί μια παλαιότερη έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Transport & Environment όπου το 2001 η απόκλιση μεταξύ εργοστασιακών και πραγματικών μετρήσεων στην κατανάλωση καυσίμου ήταν μόλις 8%, ενώ το 2014 η «ψαλίδα» άγγιξε το 40%! Επίσης, ένα μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει και με τους πετρελαιοκινητήρες – που πιθανόν θα πρέπει να εξελιχθούν ακόμη περισσότερο από τις αυτοκινητοβιομηχανίες – μιας και τα νέα χαμηλότερα όρια ρύπων NOx που θα ισχύουν από το 2021 – θα θέσουν αρκετά ντίζελ μοντέλα εκτός των ορίων.

To 2017 αναμένεται χρονιά σημαντικών αλλαγών για τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε σχέση με τον ρεαλιστικότερο τρόπο μέτρησης της κατανάλωσης καυσίμου των νέων οχημάτων, τις εκπομπές ρύπων και τις αυστηρότερες προδιαγραφές που θα θεσπιστούν σχετικά με τα παραπάνω. Συγκεκριμένα, η ΕΕ αναμένεται να σφίξει και άλλο το ζωνάρι στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες περιμένουν να δουν τις αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων Euro7 που θα απαιτεί και νέα μείωση ρύπων στα οχήματα τους.

Όλα αυτά υπό τη σκιά των σκανδάλων με τα πειραγμένα λογισμικά και τους αυξημένους ρύπους, η σκόνη των οποίων ακόμη δεν έχει καταλαγιάσει . Πάντως, η θέσπιση νέων μεθόδων – και πιο ρεαλιστικών – τρόπων μέτρησης της κατανάλωσης αυτοκινήτου είναι αυτή την περίοδο στο στόχαστρο της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Kαταναλώσεις ΙΧ,Katanaloseis ich