FT: Νέες ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

13:21 9/8/2017 - Πηγή: Pagenews

«Δικαστική νίκη υπουργού εντείνει τους φόβους για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα». Αυτός είναι ο τίτλος που φέρει δημοσίευμα των Financial Times, με αφορμή τη δικαστική απόφαση υπέρ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη διαμάχη του με το περιοδικό Athens Review of Books.

«Η απόφαση υπέρ του Νίκου Κοτζιά έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις από ακαδημαϊκούς και άτομα της δημόσιας

σφαίρας, οι οποίοι λένε ότι παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ για την ελευθερία έκφρασης. Υπογραμμίζει επίσης την ευρύτερη ανησυχία για αυτό που γίνεται αντιληπτό ως παρέμβαση στο δικαστικό σύστημα από την αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Αναφέρει επίσης ότι η δικαστική απόφαση υπέρ του κ. Κοτζιά για πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών της εκδότριας του περιοδικού Μαρίας Βασιλάκη έγινε με αφορμή δημοσιευθείσα επιστολή αναγνώστη που χαρακτήριζε τον Υπουργό Εξωτερικών «φανατικό» σταλινιστή.

Οι FT υπενθυμίζουν επίσης την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και τη ανησυχία που προκάλεσε η καταδίκη του, ενώ σημειώνουν ότι η υπόθεση προέκυψε σε μία στιγμή που η ΕΕ είναι σε αντιπαράθεση με την Πολωνία και την Ουγγαρία σχετικά με το κράτος δικαίου, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για την ικανότητα της να επιβάλει τα δημοκρατικά πρότυπα στον πυρήνα του ευρωπαϊκού project.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι «ο κ. Κοτζιάς, πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ, το οποίο διατηρεί τη σταλινική του ιδεολογία, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα».

Όπως ενημερώνει το δημοσίευμα, η καταδικαστική απόφαση που τελικά ήταν ομόφωνη ήρθε αφού ένα από τα μέλη του Αρείου Πάγου άλλαξε γνώμη χωρίς όμως αιτιολόγηση. Προηγουμένως, το 2016, το μέλος του Αρείου Πάγου υποστήριζε ότι η αγωγή του κ. Κοτζιά «παραβίαζε τα ευρωπαϊκά ανθρώπινα δικαιώματα και το ελληνικό σύνταγμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα