FT: Η Τερέζα Μέι μπορεί να μιμηθεί την "kolotoumba" του Αλέξη Τσίπρα και να ανατρέψει το Brexit;


Διεθνής όρος τείνει να γίνει η λέξη κωλοτούμπα. Μετά την El Pais που αναφέρθηκε στην "kolotumba", ήρθε η ώρα των Financial Times, οι οποίοι κάνουν μία ιστορική αναδρομή στην λέξη "kolotoumba", θυμίζοντας πως η λέξη αυτή έγινε της μόδας όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το δημοψήφισμα

του 2015 υποχώρησε στις πιέσεις των πιστωτών και αποδέχθηκε την υπαγωγή της Ελλάδας στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Στο άρθρο τους με τίτλο «Ελληνικά μαθήματα για τους οπαδούς του Brexit» αναφέρουν ότι «Η "kolotoumba" έγινε της μόδας το 2015, ως αντίδραση στην τακτική του Αλέξη Τσίπρα. Του κάποτε ριζοσπάστη αριστερού πρωθυπουργού της Ελλάδας. Αφού επέμεινε για μήνες πως δεν θα υποχωρήσει μπροστά στους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας "έκανε τούμπα" και αποδέχθηκε μια έκτακτη οικονομική διάσωση, της οποίας οι όροι ήταν πιο αυστηροί από εκείνους που είχαν προσφερθεί αρχικά».

Ο αρθρογράφος διερωτάται αν είναι πιθανό η Βρετανία να κάνει... κωλοτούμπα και να μην αποχωρήσει τελικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Αυτό ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το πρώτο Ελληνοβρετανικό Συμπόσιο, που διεξήχθη στο Ναύπλιο το Σαββατοκύριακο.

Και αναλυτικά γράφει: Σε ελληνοβρετανικό συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Ναύπλιο (σ.σ. στην πόλη της Πελοποννήσου που ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της σύγχρονης Ελλάδας) οι συμμετέχοντες κατέληξαν να αντιπαρατίθενται στο εξής: αν μια "kolotoumba" είναι πιθανή στην περίπτωση του Brexit. Θα ήταν εύλογο, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016, η Βρετανία να μην φύγει από την ΕΕ;

Πολλοί συμμετέχοντες υπερασπίστηκαν ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Eλάχιστοι, όμως, το θεώρησαν πιθανό. Ένας αντίθετος στη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, τοποθέτησε τις πιθανότητες μιας κωλοτούμπας στο 0,1%. Αντιθέτως, ένας υποστηρικτής έκανε λόγο για ένα εύρος 10% με 30%.

Αρκετοί συμμετέχοντες παρατήρησαν πως ο χρόνος κυλά ανελέητα προς το Μάρτιο του 2019, την ημερομηνία κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η αποχώρηση της Βρετανίας. Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit υποτίθεται πως θα πρέπει να έχουν τελειώσει γύρω στον Οκτώβριο του 2018. Αν πραγματοποιούνταν "kolotoumba", τότε η βρετανική κοινή γνώμη θα χρειαζόταν να μετατοπιστεί σθεναρά κατά του Brexit στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ανέφεραν.

Επιπρόσθετα, μια "kolotoumba" θα απαιτούσε από πολλούς πολιτικούς στο Ουέστμινστερ το εξής: να αναλάβουν το ρίσκο να αρνηθούν να αποδεχθούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως τελευταία λέξη του βρετανικού λαού πάνω στο Brexit. Ένα τέτοιο βήμα μπορεί να πλήξει κάπως το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης. Αλλά σίγουρα θα πυροδοτήσει το χάος στους Συντηρητικούς.

Κάποια στοιχεία από δημοσκόπηση του YouGov αυτό το μήνα (σ.σ. για λογαριασμό των Times του Λονδίνου) δείχνουν πως η διάθεση του κοινού αρχίζει να αλλάζει. Είναι πολύ νωρίς για να το ονομάσουμε αυτό "τάση", και μπορεί να μην κρατήσει, προειδοποιεί ο Peter Kellner, Βρετανός δημοσκόπος, σε μπλογκ στο περιοδικό Prospect.

Η έρευνα του YouGov κατέδειξε (σ.σ. αφότου αφαίρεσε τα «δεν ξέρω») ότι: το 53% των συμμετεχόντων πιστεύει πως η ψήφος υπέρ του Brexit είναι λάθος και 47% πως είναι σωστή. Αυτό το προβάδισμα έξι μονάδων του «λάθος» είναι το μεγαλύτερο μεταξύ 41% δημοσκοπήσεων που έχει πραγματοποιήσει το YouGov μετά το δημοψήφισμα. Τον Ιούνιο του 2016, η ψήφος υπέρ της αποχώρησης ήταν στο 52%, έναντι 48%.

Ο κ. Kellner εντοπίζει δύο παράγοντες πίσω από την αλλαγή. Πρώτον, κάποιοι ψηφοφόροι από την εργατική τάξη αλλάζουν γνώμη. Στις αρχές Αυγούστου, το YouGov ανακάλυψε πλειοψηφία 63%, έναντι 37%, που στήριζε το Brexit μεταξύ αυτής της κοινωνικής ομάδας. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, το προβάδισμα είχε συρρικνωθεί σε 56% έναντι 44%.

Ο μειούμενος ενθουσιασμός για το Brexit μπορεί να αντανακλά την πίεση στο βιοτικό επίπεδο μετά το δημοψήφισμα. Καθώς και μια ανησυχία για τις οικονομικές προοπτικές της Βρετανίας μετά το Brexit.

Δεύτερον, όλο και περισσότεροι Βρετανοί αποδοκιμάζουν την Μέι. Και συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις διαπραγματεύσεις Brexit. Τον Απρίλιο, η πρωθυπουργός κάλεσε στις φετινές κοινοβουλευτικές εκλογές. Τότε, το 40% πίστευε πως η κυβέρνησή της χειριζόταν καλά τις συζητήσεις. Το 35% απάντησε «άσχημα». Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, το 64% επέλεξε το «άσχημα» και μόνο το 21% το «καλά».

Αυτές οι αλλαγές στην κοινή γνώμη αντανακλούν (σ.σ. κατά ένα μέρος) τη γνώση του κοινού επάνω στους πικρούς εσωτερικούς διχασμούς της κυβέρνησης στο Brexit. Όσο περισσότερο παραμένει η διχογνωμία, τόσο δυσκολότερο γίνεται το έργο των Συντηρητικών να κρατήσουν την πλειοψηφία του λαού υπέρ του Brexit».

Τι ανέφερε το δημοσίευμα της El Pais για την kolotumba

Η ισπανική εφημερίδα El Pais, σε άρθρο της για το δημοψήφισμα στην Καταλονία, συγκρίνει τον ηγέτη των Καταλανών, Κάρλες Πουτζδεμόν, με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός το 2015 σε δημοψήφισμα για το σχέδιο διάσωσης της χώρας κατέληξε να κάνει το αντίθετο από αυτό που ζήτησε ο κόσμος, έτσι αντίστοιχα, στην Καταλονία, οι κάλπες έβγαλαν ένα εμφατικό «Ναι» -με 90%- στην ανεξαρτησία που είχε ζητήσει ο Πουτζδεμόν.

«Το Kolotumba είναι μια ελληνική πολιτική έννοια που σημαίνει το να κάνει κανείς στροφή 180 μοιρών» λέει το δημοσίευμα. Μάλιστα τονίζει πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, έκανε τον όρο… παγκοσμίως γνωστό μετά από το δημοψήφισμα για το σχέδιο διάσωσης της χώρας.

«Οι Βρυξέλλες μίλησαν την Τρίτη για το kolotumba α λα… Καταλανικά» συνεχίζει το δημοσίευμα. Και προσθέτει: «Ο πρόεδρος Puigdemont ζητά τη μεσολάβηση της ΕΕ σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί η διαδικασία διεθνοποίησης.

Διαβάστε επίσης: Καταλονία: Η "kolotumba" αλά Τσίπρα - Το δημοσίευμα της El Pais

Keywords
Τυχαία Θέματα