Eκλογικό τεστ για Μέρκελ και Σουλτς
Οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ είναι αισιόδοξοι σήμερα ενόψει μιας νέας περιφερειακής εκλογικής αναμέτρησης πέντε μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, την ώρα που η απειλή των Σοσιαλδημοκρατικών υπό την προεδρία του Μάρτιν Σουλτς φαίνεται να έχει ανασχεθεί.
Οι κάτοικοι του κρατιδίου Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, που βρίσκεται στις ακτές της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας, ψηφίζουν σήμερα
Η αγροτική αυτή περιοχή με τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της εκπροσωπεί λιγότερο από το 3% του πληθυσμού της Γερμανίας. Όμως το αποτέλεσμα των περιφερειακών αυτών εκλογών παρακολουθείται στενά καθώς πρόκειται για την προτελευταία εκλογική αναμέτρηση πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, στις οποίες η Μέρκελ διεκδικεί τέταρτη θητεία.
Τα εκλογικά κέντρα ανοίγουν στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδας), με τις πρώτες εκτιμήσεις να γίνονται αμέσως γνωστές.
Από το 2012 στο κρατίδιο αυτό πρώτη δύναμη είναι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Σύμφωνα όμως με την τελευταία δημοσκόπηση του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF, το SPD φαίνεται να συγκεντρώνει το 29% των ψήφων, έναντι 32% για το CDU της Μέρκελ.
Μια ήττα του SPD θα σηματοδοτήσει «μια στροφή» για τη Γερμανίδα καγκελάριο, εκτιμά η εφημερίδα Die Welt.
«Θα είναι η πρώτη φορά από το 2005 οπότε η Μέρκελ ανέλαβε την καγκελαρία, που το CDU θα καταφέρει να κερδίσει ένα από τα πολλά κρατίδια που έχασε το διάστημα αυτό», εξηγεί.
Αν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για ένα πλήγμα για το SPD, το οποίο ήλπιζε ότι θα καταφέρει να κερδίσει τους Συντηρητικούς με την ανάληψη της προεδρίας του στις αρχές του έτους από τον φιλοευρωπαίο Μάρτιν Σουλτς.
Νεοεισερχόμενος στην εγχώρια πολιτική σκηνή, ο Σουλτς αρχικά κατάφερε να δώσει σημαντική ώθηση στο κόμμα του, που μέχρι τότε εμφανιζόταν στο 20% της πρόθεσης ψήφου. Έκτοτε το SPD έχει κερδίσει ως και 15 ποσοστιαίες μονάδες και πλέον εμφανίζεται πολύ κοντά στο CDU.
Όμως η «Σουλτσομανία», που οφειλόταν και στο αριστερό του πρόγραμμα, έχει υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες: το SPD έχασε τις περιφερειακές εκλογές στο Σάαρ στα τέλη Μαρτίου και σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα το περιοδικό Strern και ο τηλεοπτικός σταθμός RTL, στις δημοσκοπήσεις για τις ομοσπονδιακές εκλογές φαίνεται να κερδίζει 28%, έναντι 36% το CDU.
Μετά το Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν το επόμενο τεστ θα είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους Σοσιαλδημοκράτες, με τις εκλογές στις 14 Μαΐου στο παραδοσιακό τους προπύργιο τη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία. Πρόκειται για το πιο πολυπληθές κρατίδιο της Γερμανίας, το οποίο ελέγχει το SPD χωρίς διακοπή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.
Γνωρίζοντας το διακύβευμα των περιφερειακών εκλογών στο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, η Μέρκελ μετέβη στο κρατίδιο για να στηρίξει τον 43χρονο υποψήφιο του CDU Ντάνιελ Γκίντερ.
Το ίδιο έπραξε και ο Σουλτς που επισκέφθηκε το Κίελο και το Λίμπεκ για να στηρίξει τον 53χρονο Τόστεν Άλμπιγκ.
Σε αυτό το κρατίδιο που συνορεύει με τη Δανία και τα θέματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των μεταφορών κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία, ο τρέχων συνασπισμός του SPD με τους Πράσινους και το κόμμα της δανέζικης μειονότητας SSW φαίνεται να απειλείται. Διότι, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, οι οικολόγοι βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται.
Μείωση σημειώνουν και τα ποσοστά του ευρωσκεπικιστικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο ίσως να μην καταφέρει να συγκεντρώσει το απαραίτητο 5% για να εισέλθει στα περιφερειακά κοινοβούλια του Σλέσβιγκ- Χόλσταϊν και της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άγριο κράξιμο σε Αραούχο και τηλεφώνημα στον… Γιαννακόπουλο μετά απ’ την γκέλα του Γλύκου
- Όταν η Σοφία Βέμπο ξυλοκόπησε δημόσια τη Σπεράντζα Βρανά
- Θρίλερ με τον αστυνομικό που έχει εξαφανιστεί
- Τιμωρία ελεγκτών του Μετρό που ζήτησαν εξακρίβωση στοιχείων Ευέλπιδων ζητά ο Δ.Καμμένος
- Ο Στρατός έκανε αυτοψία σε γέφυρα στην Κεφαλονιά
- Εμβόλια και επιστροφή «ξεχασμένων» νοσημάτων
- Απεργία Κυριακή 7 Μάη: απεργιακή συγκέντρωση στην Ερμού (Σύνταγμα)
- Έγκλημα στη Θεσσαλονίκη: Θρήνος για τη Ντιάνα
- ΕΡΤ1 – «Το αλάτι της Γης»: Μουσικό οδοιπορικό στο Μέτσοβο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Pagenews
- Λευκός Πύργος: Φωτίστηκε και έγινε... ΠΑΟΚ (pics)
- Σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον Ποδηλατικό Γύρο
- Σαββίδης: Η ηγεμονία του Ολυμπιακού τελειώνει - Είμαστε πιο ισχυροί
- Διεθνώς ρεζίλι: Το γύρο της Ευρώπης έκαναν τα επεισόδια στο Πανθεσσαλικό (pics)
- Ελεύθερες 82 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από την Μπόκο Χαράμ
- Πιθανή συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ στις Βρυξέλλες
- Οι 25 ημερομηνίες-σταθμός στην πορεία του Εμμανουέλ Μακρόν
- ΑΠΘ: Εικόνες ντροπής στις τουαλέτες του νέου κτιρίου της Φιλοσοφικής (pics)
- Κουτσούμπας: Νέα, ασήκωτα βάση ύψους 4 δισ. ευρώ
- Γουόρεν Μπάφετ: Η κατάργηση του Obamacare είναι τεράστια ελάφρυνση για ανθρώπους σαν κι εμένα

- Τελευταία Νέα Pagenews
- Eκλογικό τεστ για Μέρκελ και Σουλτς
- Ελεύθερες 82 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από την Μπόκο Χαράμ
- Μακρόν - Λεπέν για το… β΄ημίχρονο
- Γουόρεν Μπάφετ: Η κατάργηση του Obamacare είναι τεράστια ελάφρυνση για ανθρώπους σαν κι εμένα
- Οι 25 ημερομηνίες-σταθμός στην πορεία του Εμμανουέλ Μακρόν
- ΑΠΘ: Εικόνες ντροπής στις τουαλέτες του νέου κτιρίου της Φιλοσοφικής (pics)
- Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές για σήμερα
- Σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον Ποδηλατικό Γύρο
- Διεθνώς ρεζίλι: Το γύρο της Ευρώπης έκαναν τα επεισόδια στο Πανθεσσαλικό (pics)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Υψηλές θερμοκρασίες και τοπικές βροχές
- ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: «ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ»
- τεχτ0850
- «Τι τρανός χορός θα γένει!» από τη Χορευτική Ομάδα του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος
- Σε ποιούς στόχευσε ο Μητσοτάκης με την συνέντευξή του στον Γιώργο Αυτιά
- Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος
- Μακρόν - Λε Πεν: Δύο κόσμοι αντίθετοι για το Μέγαρο των Ηλυσίων - Η ώρα της κάλπης για τους Γάλλους