"Confiteor": Το μυθιστόρημα που τιμήθηκε με το Athens Prize for Literature 2017


"Confiteor" του Jaume Cabré.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο νεαρός Αντριά μεγαλώνει ανάμεσα σ’ έναν πατέρα που θέλει να του δώσει μόρφωση αναγεννησιακού ανθρώπου και μια μητέρα που τον προορίζει για την καριέρα δεξιοτέχνη βιολονίστα. Ο Αντριά, ευφυής, μοναχικός και υπάκουος, προσπαθεί να ικανοποιήσει τις υπέρμετρες και αντιφατικές φιλοδοξίες των γονιών του, ως τη στιγμή που ανακαλύπτει την ύποπτη προέλευση του οικογενειακού πλούτου και άλλα ανομολόγητα μυστικά.

Πενήντα χρόνια μετά, ο Αντριά, xτυπημένος από το Αλτσχάιμερ και φοβούμενος ότι σε λίγο δεν θα έχει μείνει

τίποτε για να θυμάται πια, καταγράφει την προσωπική του ιστορία σαν ένα μακροσκελές γράμμα που γράφει στην άλλοτε αγαπημένη του. Μέσα στις σελίδες του προσπαθεί να ανασυνθέσει την οικογενειακή ιστορία, ενώ γύρω από ένα εκπληκτικό βιολί του 18ου αιώνα διαπλέκονται τραγικά επεισόδια της ευρωπαϊκής ιστορίας, από την Ιερά Εξέταση ως τη δικτατορία του Φράνκο και τη ναζιστική Γερμανία, με αποκορύφωμα το Άουσβιτς, το απόλυτο κακό.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Ο Αντριά άρχισε να νιώθει ότι ίσως ήταν αλήθεια, και το βιολί ήταν ένας τρόπος να συμφιλιωθεί με τη ζωή, τα μυστήρια της μοναξιάς, τη βεβαιότητα ότι τα θέλω δεν προσαρμόζονται ποτέ στην πραγματικότητα, την επιθυμία να ανακαλύψει τι είχε συμβεί στον [πατέρα του εξαιτίας του […]

Τα χειροκροτήματα κατέκλεισαν την αίθουσα και ήταν θερμότερα απ’ ό,τι συνήθως• ήταν ολοφάνερο γιατί, σε μια δικτατορία, οι άνθρωποι πρέπει να συνηθίσουν να μιλάνε με υπονοούμενα και ανάμεσα σε χειροκροτήματα, με έμμεσες μιμήσεις, κοιτάζοντας τον κύριο με την καμπαρντίνα και το λεπτό μουστάκι, που ήταν προφανώς ασφαλίτης, προσοχή, είδες ότι μετά βίας χειροκροτεί. Ο κόσμος είχε μάθει να καταλαβαίνει εκείνη τη γλώσσα, που προσδοκούσε να καταπολεμήσει τον φόβο εκ των έσω. Εγώ απλώς τα διαισθανόμουν αμυδρά όλα αυτά, γιατί δεν είχα πατέρα, η μητέρα μου ήταν στο μαγαζί και ενδιαφερόταν μόνο για την πρόοδό μου στο βιολί, την οποία παρακολουθούσε από κοντά, και η Λόλα Σίκα δεν ήθελε να μιλάει για τέτοια πράγματα, διότι κατά τη διάρκεια του πολέμου είχαν σκοτώσει έναν ξάδελφό της αναρχικό, οπότε εκείνη αρνιόταν να το διακινδυνεύσει στα επικίνδυνα εδάφη της πολιτικής συζήτησης».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Jaume Cabré γεννήθηκε το 1947 στη Βαρκελώνη. Σπούδασε καταλανική φιλολογία και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Λέριδα. Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά σενάρια. Έπειτα από την πρώτη συλλογή διηγημάτων του (1974), ακολούθησαν μυθιστορήματα, σενάρια για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, νουβέλες, παιδικά βιβλία, θεατρικά έργα και δοκίμια. Ο Καμπρέ έχει τιμηθεί στην Ισπανία και στο εξωτερικό με σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία, όπως το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας και το Prix Méditerranée. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

ΤΙΤΛΟΣ: Confiteor
Συγγραφέας: Jaume Cabré
Μετάφραση: Ευρυβιάδης Σοφός
Εκδόσεις Πόλις
Σελ.: 736
Τιμή: 22 €.

Keywords
Τυχαία Θέματα