Conde Nast Traveller: Αθήνα, η κλασσική πόλη που ξαναγεννιέται (pics)


Το Conde Nast Traveller είπε να αφήσει τη Σαντορίνη και τη Μύκονο και να ασχοληθεί με την πρωτεύουσα, την Αθήνα, και όλα όσα αυτή έχει να προσφέρει.

Γιατί μπορεί εμείς να ζούμε κάθε μέρα σε αυτή, να περπατάμε στους δρόμους της, να πίνουμε καφέ στις πλατείες της και να βλέπουμε το ίδιο σκηνικό, ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν.

"Αθήνα: Η κλασσική πόλη που ξαναγεννιέται".

Αυτός είναι ο τίτλος ενός

μεγάλου αφιερώματος του Conde Nast Traveller στην Αθήνα, στο οποίο έχει πληροφορίες για όλα όσα μπορεί να κάνει κάποιος στην ελληνική πρωτεύουσα.

"Μπορεί να αντιμετωπίζει παρατεταμένες οικονομικές δυσκολίες και πρωτοφανή κρίση προσφύγων, αλλά από άποψη δημιουργικότητας η ελληνική πρωτεύουσα κατευθύνεται ξανά προς την επιτυχία", αναφέρει, παρουσιάζοντας στη συνέχεια την πόλη σαν ένα μελίσσι καλλιτεχνών με αφορμή την Documenta.

Το Conde Nast Traveller κατηφορίζει τη λεωφόρο Συγγρού και συναντά γωνιές Πολιτισμού, ενώ στη συνέχεια επιστρέφει για λίγο στο Κουκάκι και συνεχίζει στον Κεραμεικό.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης "το οποίο άνοιξε σε μόνιμο σπίτι μετά από 15 χρόνια. Σε ένα μεταποιημένο ζυθοποιείο, το Μουσείο βρίσκεται στη Λεωφόρο Συγγρού, η οποία συνδέει το κέντρο με τη θάλασσα".



Κατεβαίνοντας τη Συγγρού, συναντά τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, "που ταρακούνησε τα καλλιτεχνικά δρώμενα με μουσική, θέατρο, χορό και design. "Όλοι είπαν πως είναι μια τρελή ιδέα να το στήσουμε κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης", λέει η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Κέντρου. "Αλλά αν υπάρχει ένα φως, τότε αυτός είναι ο Πολιτισμός", προσθέτει.

"Ο παλιός αντίπαλος του Αριστοτέλη Ωνάση, ο Σταύρος Νιάρχος, είναι αποφασισμένος να τον ξεπεράσει, ακόμα και από τον τάφο του. Στο παράκτιο άκρο της Συγγρού, το Πολιτιστικό Κέντρο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ύψους 630 εκατ. ευρώ στεγάζει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, την Εθνική Λυρική Σκηνή και ένα πάρκο 42 στρεμμάτων. Σχεδιασμένο από τον Ρέντσο Πιάνο, είναι ένα εκπληκτικό σύμβολο ελπίδας. Έχοντας έμπνευση από το όνομα του προαστίου της Καλλιθέας, που σημαίνει "όμορφη θέα", ο Πιάνο τοποθέτησε τα γυάλινα κτίρια σε ένα λόφο που διπλασιάζεται ως πράσινη στέγη. Στην κορυφή βρίσκεται ο φάρος, ένα παρατηρητήριο με πλωτό ηλιακό θόλο που τροφοδοτεί τα άλλα κτίρια. Οι όψεις είναι ηλεκτρικές", σημειώνει.



Αυτά, όμως, δεν είναι τα μόνα. Χώροι ανακαινίζονται: υπέροχες αλλά άδειες στοές μετατρέπονται σε εκθεσιασκούς χώρους, κηπουροί αναλαμβάνουν να φροντίσουν χώρους στάθμευσης και καλλιτέχνες γκράφιτι δημιουργούν γιγαντιαίες τοιχογραφίες σε ολόκληρα μπλοκ.

Σύμφωνα με το CNTraveller, όλη αυτή η "δημιουργική ενέργεια αναζωογονεί "δύσκολες" περιοχές, όπως ο Κεραμεικός και το Κουκάκι, καθώς καλλιτέχνες και άνθρωποι του Airbnb ανοίγουν φτηνές σοφίτες και ξεθωριασμένα νεοκλασσικά αρχοντικά. Αναπόφευκτα όλη αυτή η εξυγίανση και οι επισκέπτες που επιθυμούν να εξερευνήσουν, έφεραν μια αναταραχή με μοριακά κοκτέιλ και ποδήλατα"¨.

Το Conde Nast Traveller, μιλώντας για τον Κεραμεικό, καλεί τους ταξιδιώτες να προσπεράσουν το κλαμπ που άνοιξε η Λίντσει Λόχαν και να γνωρίσουν την γκαλερί Rebecca Camhi, με τα χειροποίητα κεραμεικά, τα κασκόλ και prints από τους Rita Ackermann και Nan Goldin. Μετά από εκεί ο δρόμος οδηγεί στην ταράτσα του BIOS, ένα πειραματικό κέντρο Τέχνης.

Μιλώντας για την Αθήνα, η Ηλιάννα Φωκιανάκη, η οποία διαχειρίζεται το State of Concept, μια μη κερδοσκοπική γκαλερί στο Κουκάκι, αναφέρει: "Η Αθήνα επανασχεδιάζεται και οι δημιουργικοί άνθρωποι θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή. Εδώ, δεν χρειάζεσαι πολλά για να περάσεις καλά. Μπορείς να κολυμπήσεις όλο τον χρόνο στη λίμνη Βουλιαγμένης, στο πράσινο νερόι που θερμαίνεται από ιαματικές πηγές. Μετά το μεσημεριανό γεύμα είναι ψητό χταπόδι και σαλάτα ντομάτας στον Ναυτικό Όμιλο Βάρκιζας και μιας παγωμένη μπύρα στην ξύλινα κατίνα στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης, μια σειρά από όρμους όπου τα αγόρια βουτούν από τα βράχια.

Υποθέτω πως το καλό φαγητό και ο καλός καιρός σας κάνουν να ξεχνάτε πόσο δύσκολη είναι η καθημερινή ζωή. Στην Αθήνα είναι σαν να έχουμε φάει άνθη λωτού".

Το Conde Nast Traveller, αφού έκανε έναν πρόλογο για τη νέα Αθήνα, προτείνει όλα πρέπει να ξέρει ο επισκέπτης: πού να μείνει, πού να φάει, πού να πιεί ποτό και καφέ, πού να ψωνίσει.

Πού να μείνεις

Alice Inn



AthensWas



Electra Metropolis



Coco-mat Athens

City Circus



The Zillers



Τα καλύτερα εστιατόρια

Nolan



Paleo

Vezene



Τα καλύτερα μπαρ

The Gin Joint





Baba au Rum





Ipitou The Bar





Galaxy Bar





Πού να πιεις καφέ και να απολαύσει τη μέρα σου

Zonars


Bel Ray



Bios



Handlebar



Πού να ψωνίσεις

Μουσείο Μπενάκη



I-D



ANAMESA



PARAPHERNALIA



TEMPORARY SHOWROOM

Keywords
Τυχαία Θέματα