Black Friday...παντού: Φρενίτιδα, ουρές και το ελληνικό παράδοξο (pics &vids)


Ήδη από τα ξημερώματα πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα αλλά και στην υπόλοιπη περιφέρεια για να επωφεληθεί από τις εκπτώσεις της Black Friday.

Η Black Friday μονοπωλεί το ενδιαφέρον στην Ελλάδα ωστόσο στις ΗΠΑ, η αυθεντική Black Friday ξεπερνά κάθε όριο.

Τα καταστήματα στη Νέα Υόρκη ΗΠΑ άνοιξαν τις πόρτες τους από τις 5 τα ξημερώματα και πλήθος κόσμου εισέβαλε σε φρενήρεις ρυθμούς. Μάλιστα οι ουρές είχαν σχηματιστεί είδη από το βράδυ. Οι «κυνηγοί ευκαιριών» φαίνεται να μην ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα από το κρύο, καθώς περίμεναν υπομονετικά στις τεράστιες ουρές που είχαν δημιουργηθεί στα καταστήματα.

Το ελληνικό παράδοξο
Ο θεσμός με τις μεγάλες προσφορές κυρίως στα ηλεκτρονικά, που ξεκίνησε από το εξωτερικό και από πέρυσι ήρθε και στην Ελλάδα, όπου και φέτος υιοθετήθηκε από σχεδόν όλη την αγορά, μικρά και μεγάλα καταστήματα, στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία.

Το ελληνικό παράδοξο ωστόσο έγκειται στο γεγονός ότι η ελληνική Black Friday είναι περισσότερο ευκαιρείς τύπου "1+1 δώρο" παρά σαρωτικές εκπτώσεις έως 80 - 90%.

Εντύπωση προκαλεί, μάλιστα, το γεγονός ότι φέτος στον θεσμό της Black Friday συμμετέχουν ακόμη και σούπερ μάρκετ, αλλά και μαγαζιά που... παραδοσιακά δεν συμμετέχουν στις εκπτώσεις όπως οι φούρνοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη όπου συμμετείχαν στην Black Friday και άλλα μαγαζιά, όπως για παράδειγμα ζαχαροπλαστεία και φούρνοι, που λόγω της ημέρας πωλούν χριστουγεννιάτικα γλυκά σε χαμηλότερες τιμές. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, μελομακάρονα πωλούνται στα 6 αντί στα 9,5 ευρώ λόγω... Black Friday.Χαμός στη Θεσσαλονίκη

Η μεγαλύτερη ουρά, περίπου 200 ατόμων, ήταν στα Public στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, όπου νεαροί κυρίως ήθελαν να προλάβουν το Play Station, το οποίο έχει έκπτωση περίπου 100 ευρώ, ενώ ο πρώτος στο κατάστημα της ίδιας αλυσίδας στην Τσιμισκή στήθηκε απ' έξω στις 4:30 τα ξημερώματα! Εκεί, όταν οι πόρτες άνοιξαν, πολλοί άρχισαν να σπρώχνονται προκειμένου να μπουν στο κατάστημα και να κάνουν τις αγορές τους.Αυξημένη η κίνηση και στη Λάρισα

Και στη Λάρισα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που περίμεναν υπομονετικά σήμερα από τις 8 το πρωί έξω από καταστήματα για να προλάβουν τις αγορές τους.Έτσι, με το που άνοιξαν οι πόρτες -για σήμερα μία ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο, στις 8 αντί για τις 9- πολλοί έσπευσαν να μπουν για να δουν τα προϊόντα που έχουν χαμηλότερη τιμή λόγω της ημέρας.Μεγάλη ανταπόκριση και στην Πάτρα


Black Friday και στην Πάτρα και η Παρασκευή βρήκε αρκετούς να αναμένουν στις προθήκες των καταστημάτων της πόλης. Οπως γράφει το thebest.gr, μπορεί να μη σχηματίστηκαν ουρές, ωστόσο τα καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών ήταν γεμάτα. Πανευτυχείς νεαροί αποχωρούν από τα καταστήματα έχοντας κάνει ένα καλό deal δεδομένης της Black Friday. Άλλοι με τεράστιες τηλεοράσεις και άλλοι με παιχνιδομηχανές. Την τιμητική τους είχαν τα κινητά τηλέφωνα, τα αξεσουάρ και οι παιχνιδομηχανές, δεδομένου ότι πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και πολλοί έκαναν αγορές είτε για δώρα, είτε απλά για ένα δώρο στον εαυτό τους.Πώς ξεκίνησε η Black Friday

H ανεπίσημη γιορτή της Black Friday στην Αμερική, ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών και ιστορικά ξεκίνησε επίσημα το 1952. Οι εκδοχές για το πως επικράτησε το έθιμο ποικίλουν.

Για αιώνες, το επίθετο «μαύρο» έχει χρησιμοποιηθεί για ημέρες κατά τις οποίες σημειώθηκαν καταστροφές. Πολλά γεγονότα έχουν περιγραφεί ως "Μαύρη Παρασκευή", αν και το σημαντικότερο γεγονός στην αμερικανική ιστορία ήταν ο πανικός του 1869, που συνέβη όταν οι χρηματοδότες Jay Gould και James Fisk εκμεταλλεύτηκαν τις σχέσεις τους με τη Διοίκηση των Επιχορηγήσεων στην αγορά χρυσού. Όταν ο Πρόεδρος Γκράντ έμαθε για το χειρισμό αυτό, διέταξε το Υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει μια μεγάλη προμήθεια χρυσού, η οποία προκάλεσε πτώση των τιμών κατά 18%. Οι περιουσίες χάθηκαν σε μια μέρα και ο γαμπρός του προέδρου Άμπελ Κόρμπιν καταστράφηκε.

Η παλαιότερη γνωστή χρήση της "Μαύρης Παρασκευής" που αναφέρεται στην ημέρα μετά την ημέρα των Ευχαριστιών εμφανίζεται στο περιοδικό Factory Management and Maintenance, το Νοέμβριο του 1951 και πάλι το 1952. Εδώ αναφέρεται στην πρακτική των εργαζομένων που καλούν άρρωστους την επόμενη μέρα Ευχαριστιών, για το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, η χρήση αυτή δεν φαίνεται να έχει πείσει.Την ίδια εποχή οι όροι "Μαύρη Παρασκευή" και "Μαύρο Σάββατο" ήρθαν να χρησιμοποιηθούν από την αστυνομία στη Φιλαδέλφεια και το Ρότσεστερ για να περιγράψουν τα πλήθη και την κυκλοφοριακή συμφόρηση που συνοδεύει την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Το 1961, η πόλη και οι έμποροι της Φιλαδέλφειας επιχείρησαν να βελτιώσουν τις συνθήκες και ένας εμπειρογνώμονας των δημοσίων σχέσεων συνέστησε την εκ νέου δημιουργία των ημερών "Μεγάλη Παρασκευή" και "Μεγάλο Σάββατο". Ωστόσο ούτε αυτό είχε επιτυχία.

Η χρήση ωστόσο της φράσης εξαπλώθηκε σιγά-σιγά. Αρχικά εμφανίστηκε στο The New York Times στις 29 Νοεμβρίου 1975, στην οποία εξακολουθεί να αναφέρεται ως την "πιο πολυσύχναστη ημέρα αγορών και κυκλοφορίας του έτους" στη Φιλαδέλφεια. Παρά το γεγονός ότι σύντομα έγινε πιο διαδεδομένη, η Philadelphia Inquirer ανέφερε το 1985 ότι οι λιανοπωλητές στο Σινσινάτι και το Λος Άντζελες εξακολουθούσαν να αγνοούν τον όρο.Καθώς η φράση κέρδιζε έδαφος στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι έμποροι που είχαν αντιρρήσεις στη χρήση ενός κοροϊδευτικού όρου για να αναφερθούν σε μία από τις σημαντικότερες ημέρες του έτους αναφορικά με τις πωλήσεις, πρότειναν μια εναλλακτική προσέγγιση: οι λιανοπωλητές λειτουργούσαν παραδοσιακά με οικονομικές απώλειες για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου(από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο) και κέρδος είχαν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, αρχής γενομένης την ημέρα μετά την ημέρα των ευχαριστιών.Όταν αυτό καταγράφηκε στα οικονομικά αρχεία, οι συνήθεις λογιστικές πρακτικές χρησιμοποιούν κόκκινο μελάνι για να δείξουν αρνητικά ποσά και μαύρο μελάνι για να δείξουν θετικά ποσά. Η μαύρη Παρασκευή, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, είναι η αρχή της περιόδου κατά την οποία οι έμποροι λιανικής πώλησης δεν θα είναι πια "στο κόκκινο", αλλά στο μαύρο. Η παλαιότερη γνωστή δημοσιευμένη αναφορά σε αυτή την εξήγηση εμφανίζεται στο The Philadelphia Inquirer για τις 28 Νοεμβρίου 1981.

Το 2013, μια φήμη στο Διαδίκτυο υποστήριξε ότι η φράση προήλθε από τον αμερικανικό νότο πριν από τον εμφύλιο πόλεμο, από την πρακτική της πώλησης σκλάβων την ημέρα μετά την ημέρα των ευχαριστιών.

Keywords
black friday, black, black, new york times, mediterranean cosmos, new york, αθηνα, θεσσαλονικη, λαρισα, πατρα, εκπτωσεις, ελλαδα, ηπα, νέα, προσφορες, φούρνοι, μελομακαρονα, public, cosmos, play, deal, Χριστούγεννα, james, factory, york, times, philadelphia, αλλαγη ωρας, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, χριστουγεννιατικα γλυκα, χριστουγεννιατικα, αξεσουαρ, αστυνομια, γλυκα, δωρα, ηπα, κινητα, κινητα τηλεφωνα, υπουργειο οικονομικων, ωρα, james, public, times, αγορα χρυσου, αγορα, αμερικη, απλα, βραδυ, γεγονοτα, γεγονος, διοικηση, διαδικτυο, δωρο, εγινε, εδαφος, εθιμο, ευρω, εποχη, επιτυχια, επιθετο, ζαχαροπλαστεια, εμποροι, ιδια, θεωρια, κινηση, μαυρο, νεα υορκη, ξημερωματα, πορτες, πρωι, πωλησεις, συντομα, σουπερ μαρκετ, σουπερ, τιμη, φούρνοι, φημη, αγορες, αιωνες, cosmos, deal, ειδη, factory, γαμπρος, γιορτη, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, mediterranean cosmos, new york times, new york, ουρα, philadelphia, play, τηλεορασεις, θετικα, ξεκινησε, york
Τυχαία Θέματα