Υπουργείο Εργασίας: Η σχέση του κ. Βρούτση με την καταπολέμηση της παραβατικότητας ήταν επιφανειακή

Σκληρή απάντηση στον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, δίνει το υπουργείο Εργασίας, επισημαίνοντας υπογραμμίζοντας πως αρνείται να αποδεχτεί την αλήθεια και κατά την προσφιλή τακτική του καταφεύγει στο ψέμα και τη διαστρέβλωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «συνεχίζει να παρουσιάζει επιλεκτικά τα δεδομένα των εκθέσεων του επιχειρησιακού σχεδίου “ΑΡΤΕΜΙΣ”, καταλήγει σε αυθαίρετα συμπεράσματα και επιδίδεται σε ασκήσεις πολιτικής προπέτειας».

«Είναι

κοινώς αποδεκτό διεθνώς ότι ειδικά σε μεγέθη, όπως η αδήλωτη εργασία, τα μόνα ασφαλή δεδομένα είναι τα ετήσια. Επομένως, η πραγματική εξέλιξη των μεγεθών είναι η εξής: Η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας ήταν 31,61% το 2013, 19,17% τα 2014, 16,48% το 2015, 13,58% το 2016 και 12,4% το 2017» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα, τονίζει: «Ο κ. Βρούτσης, όμως, πέραν από το να διαβάζει τα δεδομένα, όπως τον βολεύουν, συνηθίζει να ξεχνάει και κάποια άλλα:

Από το 2015, σε σχέση με το παρελθόν, παρατηρείται μία διαρκής κλιμάκωση των ελέγχων. Από 27.635 το 2014, 34.054 το 2015, 34.421 το 2016 και 36.683 το 2017.

Επί υπουργίας του, αποδυναμώθηκε και συρρικνώθηκε η περιφερειακή διάρθρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Το δυναμικό του ΣΕΠΕ μειώθηκε κατά 209 οργανικές θέσεις, από 1.038 σε 829 και καταργήθηκαν συνολικά 26 οργανικές μονάδες (9 Διευθύνσεις και 17 Τμήματα).

Η συνειδητή απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων της περιόδου 2010-2014 συνέβαλε στην αύξηση της αδήλωτης εργασίας».

«Επειδή η σχέση του κ. Βρούτση με την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και τη δράση των ελεγκτικών μηχανισμών ήταν επιφανειακή, του διαφεύγει, επίσης ότι, για πρώτη φορά, το υπουργείο Εργασίας εφαρμόζει μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας:

– Με τη θέσπιση της ηλεκτρονικής αναγγελίας της υπερωρίας και της υπερεργασίας στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

– Με την αξιοποίηση εργαλείων ανάλυσης κινδύνου για τη στόχευση τέτοιων μορφών παραβατικότητας.

– Μόνο το διάστημα 2016-17, έχουν γίνει 623 έλεγχοι στον κλάδο των τραπεζών και έχουν επιβληθεί 2.811.175 ευρώ πρόστιμα, στη συντριπτική τους πλειονότητα για παραβάσεις που αφορούν υποδηλωμένη εργασία» προσθέτει το υπουργείο Εργασίας, διαπιστώνοντας ότι «η πραγματικότητα διαψεύδει για μία ακόμη φορά τη ΝΔ, όσο επιλεκτικά και αν επιχειρεί να την παρουσιάσει».

Βρούτσης: Εκθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ τα στοιχεία για την αδήλωτη εργασία

Εκθέτει την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η τελευταία έκθεση του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ, τόνισε ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης.

Όπως τονίζει, την ώρα που προσπαθούν να πείσουν τους πάντες -επιστρατεύοντας συνειδητά ψέματα και αλλοιώνοντας την αλήθεια – ότι «μάχονται» κατά της αδήλωτης εργασίας, έρχονται τα τελευταία στοιχεία του ΑΡΤΕΜΙΣ – που το ίδιο το υπουργείο εκδίδει- και τους διαψεύδουν.

«Τα στοιχεία του ΑΡΤΕΜΙΣ επιβεβαιώνουν την αδράνεια και την απουσία πολιτικών, ώστε να καταπολεμηθεί ακόμη περισσότερο η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, όμως, διαψεύδουν όλα όσα με τόσο μεγάλη “θέρμη” υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, καθώς οι όποιες προσπάθειες έγιναν τα τελευταία 3,5 χρόνια έφεραν πενιχρά αποτελέσματα», τονίζει ο τομεάρχης της ΝΔ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα