Υπέρ της πρότασης Μυτιληναίου για το Αμύνταιο ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας

Η πρόταση Μυτιληναίος δεν ζητά αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, καθώς μέλημα είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗΟ ΑΗΣ Αμυνταίου θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

«Καθαρή και επίσημη», αλλά και σύμφωνη και με τις επιδιώξεις των εργαζομένων είναι η πρόταση της ομίλου Μυτιληναίου προς τη διοίκηση της ΔΕΗ για το Αμύνταιο,

σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, Γιώργο Αδαμίδη.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρου Καρυπίδη, ο οποίος τόνισε ότι πρώτιστο μέλημα τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για την Περιφέρεια είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Παράλληλα επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου, υπό την προϋπόθεση ότι όποια λύση επιλεγεί θα διασφαλίσει καταρχάς το σύνολο των θέσεων εργασίας και τη διατήρηση ενιαίων εργασιακών σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καρυπίδης, χαρακτήρισε ως συγκεκριμένη και σαφή την πρόταση του ομίλου Μυτιληναίου για τον ΑΗΣ Αμυνταίου.

Απαραίτητη η ένταξη στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό

«Το Αμύνταιο έχει ελάχιστες ώρες ζωής ακόμη, το πολύ μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Πρέπει να συνεχίζει να δουλεύει», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, τονίζοντας ότι «αν ο ΑΗΣ Αμυνταίου δεν συμπεριληφθεί στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό τότε δεν έχει κανένα νόημα καμία πρόταση. Η ΓΕΝΟΠ και οι εργαζόμενοι δίνουμε αγώνα να ενταχθεί σε αυτόν. Προτάσεις που βοηθούν την εταιρία προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ευπρόσδεκτες».

Σύμφωνα με το κ. Αδαμίδη, επιβάλλεται η συνέχιση της λειτουργίας του Αμυνταίου γιατί αφενός οι λιγνιτικές μονάδες είναι απαραίτητες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αφετέρου διασφαλίζονται οι περίπου 800 θέσεις εργασίας και συνεχίζουν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία.

Σύγκριση των τριών προτάσεων

Όσον αφορά στις τρεις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί, ο κ. Αδαμίδης αναφέρει ότι «ο όμιλος Μυτιληναίου έχει υποβάλει επίσημη πρόταση ή τουλάχιστον αυτήν έχουμε δει στη δημοσιότητα κι εννοώ στο σύνολο της. Οι άλλες δύο δεν ξέρουμε αν έχουν κατατεθεί επισήμως. Η διοίκηση της ΔΕΗ πρέπει να αξιολογήσει όσες υφίστανται. Όποια πρόταση κρατά ανοικτό τον ΑΗΣ Αμυνταίου είναι καλή. Υπό προϋποθέσεις βέβαια».

Προσθέτει επίσης ότι: «ο όμιλος Μυτιληναίου προτείνει να “βάλει” 110 εκατ. ευρώ για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των λιγνιτικών μονάδων ώστε να συνεχίζουν να παράγουν ρεύμα, να λειτουργούν.

Δεν ζητά αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και αντιτείνει την επέκταση της σύμβασης της προμήθειας ρεύματος για το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδας. Τις τιμές προμήθειας δεν τις ξέρουμε κι αυτό είναι θέμα της διοίκησης και της γενικής συνέλευσης των μετόχων να τις διαπραγματευτεί».

Αντίθετοι στην αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος

Σχετικά με τις υπόλοιπες προτάσεις, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ επισημαίνει ότι περιλαμβάνεται και η αλλαγή ιδιοκτησίας και ότι για να συμβεί αυτό χρειάζεται νομοθετικό πλαίσιο, απαιτείται διαγωνισμός και συνολικά μακροχρόνια διαδικασία, αναφερόμενος στην πρόταση του σχήματος «Κοπελούζου – Shenhua».

Πάντως ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι σαν ΓΕΝΟΠ «είμαστε αντίθετοι στην αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος καθώς θεωρούμε ότι δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα της δημόσιας επιχείρησης. Πέραν αυτού, ακόμη και με ένα τέτοιο σενάριο πρέπει να συνυπολογιστούν στη συμφωνία αυτή για παράδειγμα και οι απαλλοτριώσεις εκτάσεων που έχει πληρώσει η ΔΕΗ σε ιδιοκτήτες γης…».

Η πρόταση της Μυτιληναίος

Ο Όμιλος Μυτιληναίος, με επιστολή προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ, προτείνει να καταβάλει 110 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Αμύνταιου, και να υπογραφεί σύμβαση πώλησης ρεύματος με διάρκεια μέχρι το 2030, για ποσότητα 300 έως 400 μεγαβάτ, και με συντελεστή χρησιμοποίησης 90%.

Από την πλευρά της η ΔΕΗ, εφόσον έρθει σε συμφωνία με την Μυτιληναίος, διασφαλίζει τη συνέχιση λειτουργία του Αμυνταίου, ενώ σε περίπτωση συμφωνίας, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Αμυνταίου θα συνεχίσουν απρόσκοπτα να δουλεύουν στην αναβαθμισμένη μονάδα.

Φωτογραφίες: SOOC

Keywords
Τυχαία Θέματα