Ξυπνούν εφιαλτικές στιγμές από τον σεισμό της Πάρνηθας – Αδημοσίευτα βίντεο

«Η ενημέρωση σώζει» ήταν ένα από τα κεντρικά μηνύματα της εκδήλωσης «Σεισμός και Κοινωνία», από τον δημοσιογράφο Φώτη Καρύδα και τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η οποία έλαβε χώρα το Σάββατο στο Νέο Ηράκλειο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, προβλήθηκαν, μεταξύ άλλων, βίντεο με σπάνια πλάνα από τον σεισμό του 1999 στην Πάρνηθα, τα οποία είχε τραβήξει ο κ. Καρύδας, αρκετά εκ των οποίων είχαν τραβηχτεί από πριν φτάσουν τα σωστικά

συνεργεία στις περιοχές όπου σημειώθηκαν οι μοιραίες καταρρεύσεις κτιρίων.

Κατά την εκδήλωση προβλήθηκαν και βίντεο από ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν οι κ.κ. Καρύδας και Παπαδόπουλος ως προς τη σημερινή εικόνα των περιοχών που επηρεάστηκαν σήμερα, ενώ, αναφερόμενος στο ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι στο κοντινό μέλλον στην περιοχή μας, από σεισμικής άποψης, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίοδοι ύφεσης και έξαρσης, προσθέτοντας ότι «επιστημονική μου αίσθηση είναι ότι σιγά σιγά βγαίνουμε από την περίοδο της ύφεσης και μπαίνουμε σε περίοδο έξαρσης των σεισμών, καθώς είμαστε σε σεισμογόνα περιοχή». Ωστόσο, σημείωσε ότι, στη σεισμολογία, ως προς τις προβλέψεις, μπορούμε να μιλάμε για βάθος χρόνου, αλλά όχι για «αύριο»: «Πολλοί θέλουν να τους πω πότε θα γίνει σεισμός, και αν θα πέσει η πολυκατοικία τους. Αυτό δεν γίνεται. Αντισεισμική προστασία είναι η ενημέρωση και ο αντισεισμικός κανονισμός» είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα