«Ξηλωθείτε» το κεντρικό σύνθημα του νέου πολιτικού φορέα κεντροαριστεράς

«Βαθιά το χέρι στην τσέπη» φαίνεται να είναι το κεντρικό σύνθημα στην εκλογική διαδικασία της κεντροαριστεράς.

Οι αποφάσεις της Ανεξάρτητης Επιτροπής υπό τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο για τις εκλογές στον υπό σύσταση νέο πολιτικό φορέα της κεντροαριστεράς έγιναν γνωστές και αφορούν στους όρους, στις προϋποθέσεις και στις διαδικαστικές λεπτομέρειες υποβολής των υποψηφιοτήτων.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή στη σχετική ανακοίνωσή της, υποψηφιότητα μπορεί να υποβάλει κάθε Έλληνας ή Ελληνίδα, εγγεγραμμένος / η στους εκλογικούς

καταλόγους, το αργότερο ως το μεσημέρι της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου.

Ο υποψήφιος θα πρέπει να συμπληρώσει σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, να έχει καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό το ποσό των 2.000 ευρώ και να υποβάλει το αργότερο ως το μεσημέρι της Παρασκευής, 22 Σεπτεμβρίου, κατάλογο με τουλάχιστον 1.000 υπογραφές μοναδικής υποστήριξης.

Οι υπογραφές θα πρέπει να προέρχονται από πολίτες εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, που να κατοικούν σε τουλάχιστον 7 από τις 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες, με ελάχιστο αριθμό 50 υπογραφών ανά περιφέρεια.

Η Επιτροπή επιφυλάσσεται να επικυρώσει τις υποψηφιότητες το αργότερο ως τις 26 Σεπτεμβρίου.

Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα και θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των υποψηφίων. Οι ψηφοφόροι θα εκδηλώνουν την προτίμησή τους σημειώνοντας το πολύ ένα σταυρό προτίμησης.

Για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία οι πολίτες θα καταβάλλουν εισφορά 4 ευρώ. (Παρόμοιο σκηνικό και με την εκλογική διαδικασία της ΝΔ).

Η Επιτροπή ενθαρρύνει και -αν της ζητηθεί- συνδράμει τη διεξαγωγή δημόσιων συζητήσεων (debates) μεταξύ των υποψηφίων στις πρωτεύουσες των αυτοδιοικητικών περιφερειών. Θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη διεξαγωγή τουλάχιστον μιας τηλεοπτικής συζήτησης με όλους τους υποψηφίους πριν από τον πρώτο γύρο και μιας ακόμη ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψηφίους, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου.

Όσον αφορά την ηλεκτρονική ψηφοφορία, η Επιτροπή δηλώνει ότι έχει αποφασίσει να εξαντλήσει όλες τις τεχνικές δυνατότητες ώστε, εκτός από τη δια ζώσης ψηφοφορία, να διεξαχθεί και ψηφοφορία εξ αποστάσεως.

Σημειώνεται πάντως ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη βαδίζει στο Συνέδριο με πολύ …ανδροκρατία αφού στην Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας, «φιγουράρει» μόνο μία γυναίκα.

Keywords
Τυχαία Θέματα