Ξεκίνημα με «αγκάθια» για την Φον Ντερ Λάιεν- Κόπηκαν δύο υποψήφιοι επίτροποι

Ο δρόμος της νέας προέδρου της Κομισιόν, Φον Ντερ Λάιεν, από τα πρώτα μόλις βήματα δεν φαίνεται ότι είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Οι προτεινόμενοι επίτροποι θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου, αφού «ανακριθούν» από τους ευρωβουλευτές, διαδικασία που ξεκινά σήμερα (Δευτέρα 30/9)

Το πρώτο πλήγμα ήρθε για την νέα πρόεδρο της Κομισιόν αφού  οι ευρωβουλευτές ανακοίνωσαν σήμερα ότι απέρριψαν για λόγους σύγκρουσης συμφερόντων τις υποψηφιότητες της Ρουμάνας σοσιαλδημοκράτη Ροβάνα Πλουμπ (Μεταφορές) και του

Ούγγρου συντηρητικού Λάζλο Τροσάνι (Γειτονία και Διεύρυνση).

Η Ρουμάνα κατηγορείται για δανειοδότηση από ιδιώτη, ύψους 800.000 ευρώ, για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής της εκστρατείας. Στην πατρίδα της και στην Ε.Ε. δήλωσε διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία και η διαφορά ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο ευρώ!

Ο Ούγγρος διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπαν, η οποία κατηγορείται για ρατσισμό και παραβιάσεις των κανόνων του κράτους δικαίου. Κατά την διάρκεια ψηφοφορίας, τα μέλη επιτροπής του κοινοβουλίου «επιβεβαίωσαν ότι οι δύο επίτροποι δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους εξαιτίας υποψιών για σύγκρουση συμφερόντων», γεγονός που μπλοκάρει τον διορισμό τους» ανακοίνωσε η Μανόν Ομπρί, βουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE).

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η επιτροπή δικαστικών υποθέσεων, η οποία είναι επιφορτισμένη με την επικύρωση των υποψηφιοτήτων, αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή της για προτεινόμενα πρόσωπα.

Keywords
Τυχαία Θέματα