«Βυθίζεται» ακόμη περισσότερο στην οικονομική κρίση η Τουρκία – Σε υψηλό 15ετίας ο πληθωρισμός

Στην οικονομική δίνη «βυθίζεται» ολοένα και περισσότερο η Τουρκία, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε τον Αύγουστο στο 17.9%, σημειώνοντας άνοδο 2,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η κύρια αιτία της αδυναμίας του τουρκικού νομίσματος υπήρξε η άρνηση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια. Η ελεύθερη πτώση του νομίσματος σε μια χώρα που εξαρτάται σε υψηλό βαθμό από τον εξωτερικό δανεισμό είναι εξαιρετικά επισφαλής. Από μόνη της, η αύξηση των επιτοκίων δεν πρόκειται να επιλύσει την τουρκική κρίση, αλλά θα

είναι ένα ελάχιστο μέτρο για να μην επιδεινωθεί.

Αντιδράει ο τούρκος ΥΠΟΙΚ μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, δήλωσε με τη σειρά του σήμερα, Δευτέρα ο τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο Reuters, υπερασπιζόμενος έναν θεσμό που δεν έχει αυξήσει το βασικό του επιτόκιο εδώ και τρεις μήνες παρά τη νομισματική κρίση στη χώρα.

Η Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσει ξανά στις 13 Σεπτεμβρίου για να ορίσει τα επιτόκιά της, αφού στην προηγούμενη συνεδρίασή της στα τέλη Ιουλίου είχε αποφασίσει να τα έχει διατηρήσει σταθερά.

Μέτρα θα λάβει η Κεντρική Τράπεζα μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού

Η τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να στηρίξει τη σταθερότητα των τιμών και ότι θα προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Η ανακοίνωση αυτή έγινε αφού ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 2,3% τον Αύγουστο και κατά 17,9% σε ετήσια βάση, ποσοστό ρεκόρ από το 2003, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Tuik).

Σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά την Κυριακή ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα «δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα» σε συντονισμό με κυβερνητικά δημοσιονομικά μέτρα.

Επίσης ο τούρκος υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι μετά την επανεκλογή τον Ιούνιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ευρείες εξουσίες η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική της χώρας συντονίζονται στενά, ενισχύοντας τη δράση της Τράπεζας.

Μέχρι στιγμής φέτος η λίρα έχει σημειώσει πτώση κατά περισσότερο από 40% σε σχέση με το δολάριο, μια τάση που ενισχύθηκε τον Αύγουστο καθώς παραμένουν τεταμένες οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

Keywords
Τυχαία Θέματα