Βόρεια Μακεδονία: Η Bουλή απέπεμψε την υπουργό Εργασίας που επανέφερε το προηγούμενο όνομα

Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας, με 62 ψήφους υπέρ έναντι 26 κατά, αποφάσισε, τελικά, την αποπομπή από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Ρασέλα Μιζράχι, μετά την πρωτοβουλία της τελευταίας να επανατοποθετήσει στο υπουργείο πινακίδα στην οποία αναγράφεται η προηγούμενη ονομασία της χώρας («Δημοκρατία της Μακεδονίας»). Την Κυριακή (16/02) αναμένεται η διάλυση της βουλής και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Υπέρ

της πρότασης για την αποπομπή της Μιζράχι ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Ζόραν Ζάεφ και οι βουλευτές των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, ενώ κατά τάχθηκαν οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται η Μιζράχι. Η συνεδρίαση της Βουλής για την αποπομπή της υπουργού Εργασίας ξεκίνησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 14/1 και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Mizrahi: Unë jam Rashela, çifute krenare nga Maqedonia
https://t.co/OuctCnMIIq pic.twitter.com/20IiAtdkKO

— Aktuale (@AktualeMk) February 14, 2020

Την αποπομπή της υπουργού Εργασίας είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής, ανέφερε ότι η Ρασέλα Μιζράχι, με την ενέργεια της να επαναφέρει την «επίμαχη» πινακίδα, παραβίασε κατάφωρα το Σύνταγμα και έθεσε σε κίνδυνο τις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με γειτονικές χώρες, όπως και την ευρωατλαντική πορεία της χώρας.

«Ως πρόεδρος της κυβέρνησης, δεν μπορώ να επιτρέψω οι πολίτες και η χώρα να κρατούνται όμηροι μιας ανεύθυνης συμπεριφοράς, που θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και όλα τα οφέλη της συμφωνίας αυτής για την ένταξή μας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και για την προώθηση των σχέσεών μας με τους γείτονές μας», υπογράμμισε ο Όλιβερ Σπάσοφσκι.

Η Ρασέλα Μιζράχι, η οποία εκφράστηκε στη συνεδρίαση της Βουλής, υποστήριξε ότι «κληρονόμησε» την πινακίδα αυτή, όταν ανέλαβε καθήκοντα υπουργού, στις αρχές Ιανουαρίου και χαρακτήρισε «αστεία» την κατηγορία ότι παραβίασε το Σύνταγμα, ισχυριζόμενη ότι η όλη υπόθεση για την αποπομπή της υποκινήθηκε για καθαρά πολιτικούς λόγους και για να καλυφθούν, όπως είπε, παρανομίες της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Η Μιζράχι είπε ακόμη ότι στη σύντομη θητεία της ως υπουργού Εργασίας έγινε στόχος αντισημιτικών επιθέσεων λόγω της εβραϊκής καταγωγής της και ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας: «Είμαι περήφανη Εβραία από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Caretaker Labour Minister Rashela Mizrahi has refused to apologise for provoking a storm within the caretaker government – and with Greece – by standing in front of a plaque bearing the country’s old name at press conferences.https://t.co/cb8gq5k7wd

— Balkan Insight (@BalkanInsight) February 10, 2020

Υπενθυμίζεται ότι αφότου τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών (Φεβρουάριος 2019), σε όλα τα υπουργεία τοποθετήθηκαν επιγραφές και πινακίδες με τη νέα ονομασία της χώρας: «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Στο υπουργείο Εργασίας είχε, όμως, παραμείνει στην αίθουσα Τύπου μία πινακίδα με το προηγούμενο όνομα της χώρας, την οποία η αποπεμφθείσα πλέον υπουργός Εργασίας επέλεγε ως φόντο όταν προέβαινε σε δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης.

Σε αντίθεση με εκείνη, η προκάτοχός της στο υπουργείο Μίλα Τσάροφσκα, η οποία προερχόταν από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, είχε καλύψει την πινακίδα αυτή με ένα μεγάλο πανό, στο οποίο αναγραφόταν η νέα ονομασία της χώρας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας — το οποίο όμως αφαιρέθηκε το τελευταίο διάστημα.

North Macedonia Minister Faces Sack for “Name” Provocation | February 12, 2020 https://t.co/NyEZ9uV9gD
Labour Minister Rashela Mizrahi risks being fired from the caretaker government for refusing to use the country’s new official name during press conferences. #Greece #dispute pic.twitter.com/8I4F7gybi4

— Србофил (@Serbofilo2018) February 13, 2020

Η Ρασέλα Μιζράχι ορίστηκε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής την 3η Ιανουαρίου, στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας που ορίζει πως 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει και η αντιπολίτευση, με δύο υπουργούς. Το VMRO-DPMNE εκπροσωπείται στην υπηρεσιακή κυβέρνηση με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου μία εβδομάδα η Ρασέλα Μιζράχι επανέφερε στο υπουργείο αυτό πινακίδα με το προηγούμενο όνομα της χώρας («Δημοκρατία της Μακεδονίας»). Ακολούθησε διάβημα της Ελλάδας στη γειτονική χώρα, η οποία συμμορφώθηκε. Τελικά η πρώην Υπουργός επανέφερε την πινακίδα με το προηγούμενο όνομα της χώρας και ακολούθησε η αποπομπή της.

Labor Minister Rashela Mizrahi in the caretaker government of North Macedonia triggered a storm of reactions after she had a picture in front of a plaque bearing the country’s old name “Republic of Macedonia.”
Greece should continue to apply pressure!https://t.co/ReYU4XnoMt

— Peter D. Vlahos (@peterdvlahos) February 10, 2020

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή (16/02), αναμένεται να επισημοποιηθεί η διάλυση της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας και η προκήρυξη νέων, πρόωρων βουλευτικών εκλογών τη 12η Απριλίου. 

(πληροφορίες από ethnos.gr)

Πηγή: Βόρεια Μακεδονία: Η Bουλή απέπεμψε την υπουργό Εργασίας που επανέφερε το προηγούμενο όνομα - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα