Δεν προκλήθηκε από έκρηξη ο σεισμός στη Β. Κορέα – Πιθανή συνέπεια προηγούμενης δοκιμής

Η σεισμική δόνηση που ανιχνεύθηκε στη Βόρεια Κορέα είναι κατά πάσα πιθανότητα ένας απλός μετασεισμός της πυρηνικής δοκιμής που πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου από τον Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Οργανισμού της Συνθήκης Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization) Λασίνα Ζέρμπο.

«Η πιθανότερη υπόθεση αυτή την στιγμή είναι ότι πρόκειται για μία συνέπεια προηγούμενου μεγάλης ισχύος γεγονότος που μπορεί να έχει

ακόμη επιπτώσεις στη ζώνη κρούσης», δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού αυτού με έδρα τον ΟΗΕ στη Βιένη.

Νωρίτερα, η σεισμολογική υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε σεισμική δόνηση 3,4 βαθμών στη Βόρεια Κορέα, η οποία “ενδεχομένως να οφείλεται σε έκρηξη”. Η ίδια πηγή ανέφερε σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της ότι ο σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε περίπου στις 08:30 GMT και ώρα Ελλάδας 11:30 είχε επίκεντρο κοντά στην περιοχή όπου πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή η Βόρεια Κορέα.

Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν ο σεισμός οφειλόταν σε έκρηξη ή ήταν ένα φυσικό φαινόμενο.

Προηγούμενοι σεισμοί που είχαν σημειωθεί στη Βόρεια Κορέα οφείλονταν σε πυρηνικές δοκιμές, όπως η πιο πρόσφατη στις αρχές του μήνα. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι εξετάζει τη φύση του σεισμού και το αρχικό της συμπέρασμα είναι ότι επρόκειτο για φυσικό φαινόμενο.

Η Νότια Κορέα λίγο αργότερα αναθεώρησε την αρχική της εκτίμηση. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο σεισμός εντοπίστηκε κοντά στην επαρχία North Hamgyong, όπου βρίσκεται η γνωστή «πυρηνική περιοχή» της Βόρειας Κορέας.

Ο επικεφαλής της αρχής παρακολούθησης πυρηνικής δραστηριότητας, έγραψε στο Twitter ότι παρατηρείται «ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα»:

Analysts looking at unusual #seismic activity of a much smaller magnitude in the #DPRK : 23-SEP-2017 08:30 UTC / More details to come!

— Lassina Zerbo (@SinaZerbo) 23 Σεπτεμβρίου 2017

Update: Korean Peninsula unusual #seismic activity: LAT=41.36 LON=129.76 mb=3.5
About 50km from prior tests.#CTBT Analysts investigating.

— Lassina Zerbo (@SinaZerbo) 23 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Οργανισμός για τη Συνθήκη Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO) ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε δύο σεισμικές δονήσεις στη Βόρεια Κορέα, αλλά προφανώς δεν οφείλονταν σε εκρήξεις.

“Δύο # Σεισμοί! Στις 0829UTC & ένας πολύ μικρότερος @ 0443UTC απίθανο να προκλήθηκαν από έκρηξη! “, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή της στο Twitter η εκτελεστική γραμματέας του CTBTO Λασίνα Ζέρμπο.

Two #Seismic Events! 0829UTC & much smaller @ 0443UTC unlikely Man-made! Similar to “collapse” event 8.5 mins after DPRK6! Analysis ongoing pic.twitter.com/DXaDn8TZOf

— Lassina Zerbo (@SinaZerbo) 23 Σεπτεμβρίου 2017

Keywords
Τυχαία Θέματα