Βίντεο – ντοκουμέντο: Αυτός είναι ο δράστης του μακελειού στη Νίκαια – Η στιγμή της σύλληψης

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε σήμερα η Γαλλία, αλλά και η Ευρώπη γενικότερα, από την επίθεση ενός νεαρού με μαχαίρι μέσα στην εκκλησία της Παναγίας, στη Νίκαια, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν τρεις ανθρώπινες ζωές.

Η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του, αλλά είχε τις αισθήσεις του και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ενώ φώναζε “Αλλάχου Ακμπάρ”.

This was the scene

after the police’s intervention.
Follow our updates on https://t.co/lnauq2BtPC pic.twitter.com/2opnU2HOTS

— ZM – News & Update (@khwajahasan87) October 29, 2020

Ονομάζεται Μπραχίμ και είναι περίπου 25 ετών, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στις έρευνες.

Ο δράστης έδρασε μόνος του και δεν είχε συνεργό παρά τις αρχικές φήμες για το αντίθετο, ενώ η αστυνομία τού πήρε τα δακτυλικά αποτυπώματα για να διαπιστώσει αν βρισκόταν στον κατάλογο των υπόπτων για τρομοκρατία.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, μεταξύ των θυμάτων είναι μια 70χρονη γυναίκα, της οποίας ο δράστης έκοψε το λαιμό μέσα στην εκκλησία και την αποκεφάλισε.

Ένας άνδρας, ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου μέσα στην εκκλησία, ήταν ο νεωκόρος της.

#Alert – A terrorist knife attack just took place in Notre-Dame Basilica in #Nice. At least two people reportedly killed one of whom would have been beheaded or slaughtered.

#SOSChrétiensdOrient learns the news with great sadness and invites you to pray for the victims. pic.twitter.com/nxUpXw2SAz

SOS Chrétiens d’Orient (@SOSCdOrient) October 29, 2020

Το τρίτο θύμα, μια γυναίκα γύρω στα 40, μαχαιρώθηκε μέσα στην εκκλησία, αλλά κατάφερε να διαφύγει και να καταφύγει σε ένα γειτονικό μπαρ, όπου λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της.

Πηγή της αστυνομίας δήλωσε ότι η άτυχη γυναίκα είπε πριν ξεψυχήσει «να πείτε στα παιδιά μου ότι τα αγαπώ»

Σύμφωνα με μια πηγή της αστυνομίας, υπάρχουν έξι τραυματίες, αλλά ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός.

Η Γαλλία αύξησε μετά την επίθεση τον συναγερμό στα εδάφη της στο ανώτατο επίπεδο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ο οποίος δήλωσε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ότι η απάντηση της κυβέρνησης θα είναι σκληρή και αμείλικτη.

Έντονη καταδίκη της επίθεσης στη Νίκαια από την Άγκυρα

Η Τουρκία καταδίκασε σήμερα «έντονα» την «άγρια» επίθεση με μαχαίρι στη Νίκαια της νοτιοανατολικής Γαλλίας από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι μέσα σε εκκλησία, βάζοντας στην άκρη την αντιπαράθεσή της με το Παρίσι για να του εκφράσει «την αλληλεγγύη της».

Je suis sur place avec la @PoliceNat06 et la @pmdenice qui a interpellé l’auteur de l’attaque. Je confirme que tout laisse supposer à un attentat terroriste au sein de la basilique Notre-Dame de #Nice06. pic.twitter.com/VmpDqRwzB1

— Christian Estrosi (@cestrosi) October 29, 2020

«Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα μέσα στην εκκλησία Νοτρ Νταμ της Νίκαιας (…) και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ευρώπη στο πλευρό της Γαλλίας

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Γαλλίας.

“Μου προκαλεί αποτροπιασμό η είδηση της βάρβαρης επίθεσης στην Βασιλική της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια σήμερα το πρωί”, έγραψε ο Τζόνσον στο Twitter στην αγγλική και στη γαλλική γλώσσα.

“Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Γαλλίας ενάντια στην τρομοκρατία και στην μισαλλοδοξία”.

Από την πλευρά του ο βρετανός ΥΠΕΞ Ντόμινκ Ράαμπ πρόσθεσε, σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ότι η Βρετανία προσφέρει “κάθε είδους στήριξη προς τον γαλλικό λαό για την αναζήτηση των υπευθύνων αυτής της αποτρόπαιης επίθεσης”.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε διεμήνυσε στον γαλλικό λαό: “δεν είστε μόνοι σας” σε μήνυμά του που ανήρτησε στο Twitter.

“Λέμε στους γάλλους πολίτες: Στην μάχη κατά του εξτρεμισμού δεν είστε μόνοι σας. Η Ολλανδία είναι στο πλευρό σας”, έγραψε ο Ρούτε στη γαλλική γλώσσα.

Pour la deuxième fois en peu de temps, la France est touchée par un abominable acte terroriste, cette fois à Nice. Nos pensées vont aux proches des victimes. À nos amis français nous disons : vous n’êtes pas seuls dans le combat contre l’extrémisme, les Pays-Bas sont à vos côtés.

— Mark Rutte (@MinPres) October 29, 2020

To Βατικανό καταδίκασε σήμερα την επίθεση λέγοντας ότι η τρομοκρατία και η βία είναι απαράδεκτες.

“Η σημερινή επίθεση έσπειρε τον θάνατο σε έναν χώρο αγάπης και παρηγοριάς, στον Οίκο του Θεού”, ανέφερε ο εκπρόσωπος Ματέο Μπρούνι σε ανακοίνωσή του.

“Είναι μια στιγμή πόνου σε μια περίοδο σύγχυσης. Η τρομοκρατία και η βία δεν μπορεί να είναι ποτέ αποδεκτές”, σημείωσε ο Μπρούνι.

Ο ίδιος είπε ότι ο πάπας Φραγκίσκος ενημερώθηκε και προσεύχεται για τα θύματα.

«Βαθιά σοκαρισμένος» ο Μητσοτάκης

«Βαθιά σοκαρισμένος» από την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σχετική του ανάρτηση στο Twitter, γραμμένη στα γαλλικά.

«Profondément choqué par l’ attaque terroriste de #Nice. Pleine solidarité envers la France. Nous sommes unis», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Με την ανάρτησή του ο έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει «Βαθιά σοκαρισμένος από την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια» εκφράζοντας παράλληλα «Απόλυτη αλληλεγγύη προς τη Γαλλία. Είμαστε ενωμένοι».

Profondément choqué par l’ attaque terroriste de #Nice. Pleine solidarité envers la France. Nous sommes unis.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) October 29, 2020

Δεύτερο περιστατικό στην πόλη Αβινιόν – Άνδρας απειλούσε περαστικούς με μαχαίρι

Και δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε στη Γαλλία, αυτή τη φορά στην πόλη Αβινιόν όπου άγνωστος σκοτώθηκε από τα πυρά αστυνομικών αφού κρίθηκε ως απειλητικός για την ασφάλεια των πολιτών.

Σύμφωνα με τις αναφορές των γαλλικών ΜΜΕ, ο άνδρας φώναζε Αλλάχου Ακμπάρ και απειλούσε με μαχαίρι περαστικούς. Αντιλαμβανόμενοι τι συνέβαινε, αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο, τον πυροβόλησαν με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Σαουδική Αραβία: Επίθεση με μαχαίρι κατά φρουρού στο προξενείο της Γαλλίας

Ένας Σαουδάραβας συνελήφθη στην πόλη Τζέντα της Σαουδική Αραβίας, αφού επιτέθηκε με μαχαίρι σε φρουρό του προξενείου της Γαλλίας, σύμφωνα με σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης και τη γαλλική πρεσβεία.

“Ο δράστης συνελήφθη αμέσως από τις σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας μετά την επίθεση. Ο φρουρός διακομίστηκε στο νοσοκομείο και η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο. Καλούμε τους συμπατριώτες μας στη Σαουδική Αραβία να βρίσκονται σε μέγιστη επαγρύπνηση”, ανέφερε η γαλλική πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα