Βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα – Ξεκινά η έκδοση πενταετούς ομολόγου

Η έκδοση περιορισμένου ποσού 2-3 δισ. ευρώ θεωρείται εφικτήΠριν από περίπου ένα χρόνο η Ελλάδα είχε δανειστεί από την αγορά περίπου 3 δισ. ευρώ με την έκδοση επταετούς ομολόγουΗ νέα έκδοση πενταετούς ομολόγου ευνοείται από το διεθνές περιβάλλον και συγκεκριμένα από το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων άλλων χωρώνΣτη δευτερογενή αγορά, η απόδοση του παλιού πλέον πενταετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 3,03%

Έτοιμη να βγει ξανά

στις αγορές είναι η Ελλάδα, με το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει την έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου.

Το ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε τους αναδόχους της νέας έκδοσης ομολόγου 5ετούς διάρκειας. Συγκεκριμένα, η ελληνική Δημοκρατία έδωσε εντολή στις BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Μorgan Stanley και Societe Generale CIB για μια νέα έκδοση ομολόγου με ωρίμανση τον Απρίλιο του 2024. Το νέο ομόλογο θα έχει λήξη λίγο μεγαλύτερη των πέντε ετών. Η έκδοση περιορισμένου ποσού 2-3 δισ. ευρώ θεωρείται εφικτή. Η συναλλαγή θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, υπό τις συνθήκες της αγοράς, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα χρόνο η Ελλάδα είχε δανειστεί από την αγορά περίπου 3 δισ. ευρώ με την έκδοση επταετούς ομολόγου.

Η νέα έκδοση πενταετούς ομολόγου ευνοείται από το διεθνές περιβάλλον και συγκεκριμένα από το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων άλλων χωρών. Ενδεικτικά, η Ισπανία την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοπρασία 10ετών ομολόγων κατόρθωσε να συγκεντρώσει προσφορές 46,5 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. ευρώ που επεδίωκε να αντλήσει από την αγορά.

Στην Ιρλανδία επίσης, οι προσφορές υπερκάλυψαν τέσσερις φορές το δημοπρατούμενο ποσό των 4 δισ. ευρώ.

Στη δευτερογενή αγορά, η απόδοση του παλιού πλέον πενταετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 3,03%.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα