Βενεζουέλα: Η Συντακτική Συνέλευση καθαίρεσε τη γενική εισαγγελέα (εικόνες)

Η γενική εισαγγελέας είχε δηλώσει ότι μονάδες Μπολιβαριανής Εθνοφυλακής έχουν λάβει θέση γύρω από τα γραφεία της Γενικής Εισαγγελίας και ότι την εμπόδισαν να εισέλθει στο κτίριο«Πρόκειται για δικτατορία. Όχι μόνο συλλαμβάνουν αυθαίρετα ανθρώπους, αλλά τους δικάζουν τα στρατιωτικά δικαστήρια και τώρα εμποδίζουν τον γενικό εισαγγελέα να μπει στο γραφείο του»

Η νέα Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας, που διαθέτει απεριόριστες εξουσίες, καθαίρεσε

την γενική εισαγγελέα, Λουίσα Ορτέγα, που έχει μετατραπεί σε έναν από τους κύριους διαφωνούντες απέναντι στο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Η κα. Ορτέγα θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον «συνήγορο του λαού» (συνήγορο του πολίτη) Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ, ανακοίνωσε η Συντακτική Συνέλευση που αποφάσισε επίσης ότι η θητεία της θα έχει ανώτατη διάρκεια δύο ετών.

Η γενική εισαγγελέας είχε δηλώσει προηγουμένως στους δημοσιογράφους ότι μονάδες Μπολιβαριανής Εθνοφυλακής έχουν λάβει θέση γύρω από τα γραφεία της Γενικής Εισαγγελίας στο κέντρο του Καράκας και ότι την εμπόδισαν να εισέλθει στο κτίριο.

Η εξέλιξη αυτή έγινε μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της νέας Συντακτικής Συνέλευσης, για την οποία η ανώτατη εισαγγελέας υποστήριξε ότι εκλέχθηκε με νοθεία.

«Πρόκειται για δικτατορία», είπε στους δημοσιογράφους. «Όχι μόνο συλλαμβάνουν αυθαίρετα ανθρώπους, αλλά τους δικάζουν τα στρατιωτικά δικαστήρια και τώρα εμποδίζουν τον γενικό εισαγγελέα να μπει στο γραφείο του».

Παράλληλα, υποσχέθηκε να συνεχίσει «να αγωνίζεται για την ελευθερία και τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα».

Η Ορτέγα διορίσθηκε γενική εισαγγελέας το 2007 από τον Ούγκο Τσάβες και είναι η σημαντικότερη εκπρόσωπος θεσμού στη χώρα που εναντιώνεται στον διάδοχό του, Νικολάς Μαδούρο.

Κατήγγειλε διάρρηξη της συνταγματικής τάξης στην ψηφοφορία για την εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία διαθέτει υπερεξουσίες. Η γενική εισαγγελία ζήτησε χθες την ακύρωση της εναρκτήριας συνεδρίασης της Συντακτικής.

Η υπηρεσία της Ορτέγα διευκρίνισε ότι το αίτημα αυτό βασίσθηκε «στην διάπραξη αδικημάτων κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας» της 30ής Ιουλίου.

Η γενική εισαγγελία άνοιξε την Τετάρτη έρευνα έπειτα από τις αποκαλύψεις της βρετανικής εταιρείας SmartMatic που είχε αναλάβει την οργάνωση και τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για χειραγώγηση του αριθμού των ψηφισάντων. Σύμφωνα με την εταιρεία, η διαφορά ανάμεσα στην πραγματική συμμετοχή και τη συμμετοχή που ανακοινώθηκε είναι «τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι».

Την επομένη της ψηφοφορίας, ο Μαδούρο απείλησε «να αφαιρέσει τη θέση» της γενικής εισαγγελέως, η οποία κατήγγειλε «δικτατορική πρόθεση».

Η γενική εισαγγελέας αρνείται να αναγνωρίσει την καθαίρεσή της

Από την πλευρά της, η Ορτέγα αρνείται να αναγνωρίσει την καθαίρεσή της από τη Συντακτική Συνέλευση.

«Δεν αναγνωρίζω τις αποφάσεις αυτές, διότι αντίκεινται στο Σύνταγμα και τον νόμο», δήλωσε, καταγγέλλοντας «πραξικόπημα κατά του Συντάγματος» από την κυβέρνηση του Μαδούρο.

Η Mercosur αναστέλλει τη συμμετοχή της Βενεζουέλας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Παραγουάης αποφάσισαν να αναστείλουν πολιτικά τη συμμετοχή της Βενεζουέλας στη Mercosur «για διάρρηξη της δημοκρατικής τάξης», ανακοίνωσε η κοινή αγορά της Νότιας Αμερική.

«Η αναστολή της συμμετοχής εφαρμόζεται εξαιτίας των ενεργειών τη κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο και συνιστά έκκληση για άμεση έναρξη διαδικασίας πολιτικής μετάβασης και αποκατάστασης της δημοκρατικής τάξης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα