Βασίλης Κόκκαλης: Συνεργασία με εθνική ομοψυχία για να χτιστεί το νέο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας

Κάλεσμα στους αγρότες, αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να «εργαστούν όλοι μαζί, με εθνική ομοψυχία, ώστε να χτιστεί το παραγωγικό εκείνο μοντέλο που θα βοηθήσει την πατρίδα μας να σταθεί και πάλι στα πόδια της», απηύθυνε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις σημερινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων στο μνημείο του «Θεσσαλού Αγρότη» στο Κιλελέρ.

Ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως το ζήτημα στον πυρήνα του για τον πρωτογενή τομέα, «είναι η ανάγκη ύπαρξης ενός διαρκούς διαύλου επικοινωνίας μεταξύ αγροτών και της εκάστοτε κυβέρνησης, που θα οδηγεί σε επιμέρους αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων».

Σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα του υπουργείου, ο Λαρισαίος πολιτικός σημείωσε με νόημα πως «δεν λέω ότι τα λύσαμε όλα, αλλά ότι τηρουμένων των συνθηκών και της συγκυρίας, βρισκόμαστε σε μία διαρκή μάχη, ώστε καθημερινά να δίνουμε λύσεις σε μικρά και μεγάλα, που απασχολούν όλους εσάς».

«Αυτό, απαιτεί καλή θέληση και από τις δύο πλευρές και προπαντός συνεργασία. Το γραφείο μου ήταν και θα είναι πάντοτε ανοιχτό σε κάθε έναν από εσάς, άσχετα με την πολιτική σας αναφορά ή τα πιστεύω σας» είπε ο κ. Κόκκαλης και συμπλήρωσε: «Είμαι από εκείνους που πιστεύουν πως το αποτέλεσμα μπορεί να το φέρει μόνον ο συνεργατισμός και όχι ο κακώς εννοούμενος συνδικαλισμός, που δυστυχώς αποτέλεσε όλες αυτές τις δεκαετίες μεγάλη παθογένεια και στον αγροτικό χώρο. Η ουσία λοιπόν σήμερα δεν είναι να έρθει εδώ ο υπουργός, να “δώσει”, όπως λέμε στην καθομιλουμένη, κάτι στους αγρότες και να φύγει με τη συνείδησή του ήσυχη. Η ουσία είναι να καθίσουμε με ειλικρίνεια στο ίδιο τραπέζι, να δούμε ξεκάθαρα τις συνθήκες και μαζί να χαράξουμε το μέλλον για τον αγροτικό τομέα, γιατί ας μη γελιόμαστε: Χωρίς την αγροτιά δεν υπάρχει Ελλάδα, γιατί πολύ απλά χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει υγιής οικονομία».

Πάνω στην προαναφερθείσα φιλοσοφία, ο κ. Κόκκαλης είπε πως η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια στις κατευθύνσεις που αφορούν «τις νομοθετικές παρεμβάσεις για τους αγρότες για τη διευθέτηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων, στην αναμόρφωση των φορέων που άπτονται του πρωτογενούς τομέα, αλλά και στη δημιουργία όλων εκείνων των εχεγγύων που θα διασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον για τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας».

Συνεχίζοντας την ομιλία του, το κυβερνητικό στέλεχος έθεσε το ερώτημα: «ποιόν αγρότη θέλουμε στο σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο;».

«Θέλουμε τον αγρότη του καναπέ που θα εισπράττει επιδοτήσεις χωρίς να παράγει; Θέλουμε τον αγρότη που θα χρησιμοποιεί τον πρωτογενή τομέα ως εμβαλωματικό εισόδημα σε μία άλλη κύρια απασχόληση ή θέλουμε τον αγρότη ως έναν σύγχρονο επαγγελματία που θα αξιοποιεί στο έπακρο τη γνώση, την τεχνολογία και προπαντός το υγιές συνεταιρίζεσθαι μέσα από σύγχρονες ομάδες παραγωγών;» σημείωσε.

Ο κ. Κόκκαλης είπε πως η απάντηση απορρέει αβίαστα από τα παραπάνω ερωτήματα και υποστήριξε ότι το υπουργείο κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, «δίνοντας κίνητρα σε όσους πραγματικά θέλουν να παράξουν και να δημιουργήσουν συνθήκες ουσιαστικής και όχι επίπλαστης ανάπτυξης στον τόπο τους».

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζήτησε επίσης απ’ όλες τις πλευρές «να κάνουν την αυτοκριτική τους», να «θυμηθούν την εποχή που ο εορτασμός του Κιλελέρ θύμιζε σε όγκο την ιστορική εξέγερση των Θεσσαλών κολίγων στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και να αναρωτηθούν γιατί σήμερα εδώ, κάτω από τη βαριά σκιά του “Θεσσαλού Αγρότη”, οι επίσημοι προσκεκλημένοι και οι εκπρόσωποι φορέων είναι περισσότεροι από τους αγρότες».

Τέλος, ο υφυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση και με τους Ευρωπαίους εταίρους, «ώστε η νέα κοινή αγροτική πολιτική να δώσει τα κίνητρα που πρέπει» και έκλεισε την ομιλία του με την παρότρυνση «να εργαστούμε λοιπόν όλοι μαζί, με εθνική ομοψυχία, ώστε να χτίσουμε το παραγωγικό εκείνο μοντέλο που θα βοηθήσει την πατρίδα μας να σταθεί και πάλι στα πόδια της».

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα