Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση θα κάνει την Ελλάδα προτεκτοράτο τύπου Κόσοβο

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι η «συνθηκολόγηση της κυβέρνησης θα κάνει την Ελλάδα προτεκτοράτο τύπου Κόσοβο».

«Θα γίνουμε Κόσοβο. Ένα προτεκτοράτο που διοικείται από έναν υπάλληλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα ΑΤΜ έχουν ευρώ αλλά

το μόνο εξαγώγιμο προϊόν τους είναι οι νέοι άνθρωποι. Αυτό είναι το μέλλον που τείνει με μαθηματική ακρίβεια η Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην ΥΠΟΙΚ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.

«Ανοησία το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»

Παράλληλα, υποστήριξε ότι πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον είχε πληροφορήσει πως το υπουργείο Οικονομικών δεν θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Αυτό είναι το πρόγραμμα του κόμματος, όχι του υπουργού Οικονομικών, υποστήριξε πως του είπε ο Τσίπρας.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ήταν μία ανοησία, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε διαφωνήσει ανοιχτά με άρθρο του.

Υποστήριξε πως η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου του ζήτησε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών με το επιχείρημα ότι θα παραμείνει ανεξάρτητος και δεν θα δεσμεύεται από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Αφηγήθηκε μάλιστα ολονύχτια συζήτηση που είχε το Νοέμβριο του 2014 σε σπίτι στην Κυψέλη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μιλούσε για την οικία Τσίπρα, όπου τα ξημερώματα αποδέχτηκε να γίνει ΥΠΟΙΚ.

«Συνθηκολόγησε ο Τσακαλώτος»

Αναφερόμενος στη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, ο κ. Βαρουφάκης προέβλεψε πως ο Τσίπρας θα πέσει λόγω του τρίτου Μνημονίου, όπως το δεύτερο έριξε τον Αντώνη Σαμαρά και το πρώτο οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση» από την πλευρά του διαδόχου του, μόνο «συνθηκολόγηση».

«Τώρα θα περάσουν πράγματα που οι ίδιοι οι συνάδελφοι μου έλεγαν πριν μερικές εβδομάδες ότι είναι αντισυνταγματικά», προσέθεσε.

«Αμελητέος υπάλληλος ο Ντάισελμπλουμ»

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης επέμεινε ότι η μόνη λύση για τη χώρα είναι το κούρεμα χρέους, λέγοντας ότι «εμείς εκλεχθήκαμε γιατί δεν έκλεισε ο Σαμαράς το δεύτερο Μνημόνιο που όμως δεν θα μπορούσε να το κάνει με μη βιώσιμο χρέος».

Υποστήριξε ακόμα ότι η εκλογή της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια «χρυσή ευκαιρία για σύγκρουση με Σόιμπλε-Λαγκάρντ. Να τους πούμε είτε θα μας διώξετε από την Ευρωζώνη με πολιτικό κόστος είτε θα αποδεχτείτε τις προτάσεις μας που ήταν εύπεπτες από την κ. Μέρκελ και αυτό γινόταν με την ανταλλαγή χρέους debt swaps».

Επιτέθηκε ξανά στον Γερούν Ντάισελμπλουμ τον οποίο χαρακτήρισε «αμελητέο υπάλληλο» λέγοντας ότι στη συνάντηση που είχαν στο τέλος Ιανουαρίου 2015 του είπε ότι «αν ξεκινήσεις μια συζήτηση για μια δανειακή σύμβαση που είχε αποτύχει θα σου κλείσω τις τράπεζες».

Υποστήριξε, ακόμα, ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε παραδεχθεί σε διάλογο που είχαν ότι το Μνημόνιο δεν «βγαίνει» και ότι όταν τον ρώτησε «γιατί επιμένεις» ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας του απάντησε «γιατί θέλω Grexit».

«Ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Σαμαράς έκαναν διαπραγμάτευση»

«Παρακάλεσε» τόσο τον Τσίπρα όσο και τον Κ. Μητσοτάκη «να κάνουν ειδικό δικαστήριο για μένα για να μιλήσουμε με στοιχεία» χαρακτηρίζοντας το Κοινοβούλιο «φαρσκομωδία που κανείς δεν κάνει αυτό που πιστεύει».

Στην ερώτηση αν ο κ. Τσίπρας είναι επαρκής για πρωθυπουργός για να κάνει διαπραγμάτευση, ο κ. Βαρουφάκης αφού αρχικά σημείωσε ότι δεν έχει χαρακτηρίσει κανένα πολιτικό στη συνέχεια είπε ότι «ο Τσίπρας είχε τη δυνατότητα να κάνει διαπραγμάτευση όπως και ο κ. Σαμαράς. Αλλά δεν το έκανε. Έτσι τον Σαμαρά τον έριξε το δεύτερο Μνημόνιο όπως τον Τσίπρα θα τον ρίξει το τρίτο Μνημόνιο».

Στο ίδιο πλαίσιο εκτίμησε ότι «αν όχι τώρα κάποτε τα Μνημόνια θα σημάνουν το τέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο έκαψε τον Παπανδρέου, το δεύτερο Σαμαρά, το τρίτο τον Τσίπρα και για το τέταρτο Μνημόνιο θα χρειαστεί νέος πρωθυπουργός».

«Αποτύχαμε γιατί διασπαστήκαμε»

Απέδωσε την αποτυχία της διαπραγμάτευσης στο γεγονός ότι «η ομάδα των 5 μελών της ομάδας διαπραγμάτευσης διασπάστηκε από τους δανειστές» χωρίς, ωστόσο, να κατονομάζει τα μέλη της ομάδας αλλά ούτε και να δίνει περισσότερες εξηγήσεις για το ποιος ήταν αυτός που υποχώρησε και πώς συνέβη αυτό.

Όσο για το πολιτικό του μέλλον στην Ελλάδα, ο Βαρουφάκης είπε ότι «τα μέλη του DIEM25 θα αποφασίσουν για το αν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές» προσθέτοντας στην ερώτηση αν θα συμμαχούσε με το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ ότι «και με το Μεφιστοφελή θα συμμαχήσω αν είναι να σταματήσει η ανατροφοδοτούμενη κρίση χρέους».

Ερωτηθείς, δε, για το περιστατικό με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ3 έκανε λόγο για «μια άσχημη στιγμή για τη δημοσιογράφο και μια ακόμα χειρότερη για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση» που, όπως είπε, έχει γίνει ξανά πειθήνιο όργανο της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα