Τζαβάρας: Το νομοσχέδιο επιφυλάσσει προνομιακό ρόλο για τον υπουργό

«Η ΝΔ, στο βαθμό που η κυβέρνηση εξαγγέλλει μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου μια προσπάθεια ενίσχυσης των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, είναι πράγματι υποχρεωμένη να υποστηρίξει επί της αρχής αυτό το νομοσχέδιο. Πλην όμως αυτό που εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι αυτή η νομοθέτηση είναι μια εμβληματική πρωτοβουλία», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκει την ευκαιρία να θριαμβολογήσει για ζητήματα για τα οποία όλα τα κόμματα θα έπρεπε να έχουν κληθεί στο τραπέζι του διαλόγου

προκειμένου να πουν τις απόψεις τους ώστε η ανωτατοποίηση της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και προκειμένου να διερευνηθεί σε ποιες προκλήσεις πρέπει να απαντήσει σήμερα η Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ δεν παρέλειψε, εξάλλου, να υπογραμμίσει ότι είναι έκδηλη η πρόθεση του υπουργείου να ενισχύσει τον μεσσιανικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επικαλέστηκε άρθρο του νομοσχεδίου με το οποίο τα μέλη ΔΕΠ των ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά μεταφέρονται σε μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής και ταυτόχρονα καθίστανται αυτοδικαίως, με αντίστοιχους ακαδημαϊκούς τίτλους, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι. «Αυτό λέγεται μαγική πολιτική σκέψη και δράση. Είναι μια μέθοδος πολιτικής μαγείας που παραμερίζει όλους τους καθιερωμένους και νομοθετημένους τρόπους και φτάνει στο σημείο με ένα νομοθετικό χτύπημα όλα να τα αλλάζει, αφού μιλάμε για έναν νέο τρόπο απόκτησης της ιδιότητας του πανεπιστημιακού δασκάλου, από τον τρόπο που γνωρίζουμε δια της υπηρεσιακής εξέλιξης», είπε ο κ. Τζαβάρας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο επιφυλάσσει προνομιακό ρόλο για τον υπουργό Παιδείας, διότι τα πάντα εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα υπογράψει ο υπουργός αν και ο νομοθέτης έχει προνοήσει για την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκεται σε κατάληψη. Νομίζω συμφωνούμε ότι είναι ένα ακόμη πετραδάκι που προστίθεται στον αδιάκοπο λιθοβολισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης με πράξεις που δεν έχουν σχέση με τα ακαδημαϊκή κοινότητα και το επιστημονικό έργο. Να βάλουμε την ανομία και την παραβατικότητα στις εστίες; Εκεί που οι φοιτητές έπρεπε απερίσπαστοι να είναι αφοσιωμένοι στη μόρφωση;», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

Ο βουλευτής κατήγγειλε βαθύ κομματικό κράτος, λέγοντας ότι οι φοιτητικές εστίες τελούσαν υπό κατάληψη διότι υπήρχε μια άχρηστη διοίκηση που τοποθέτησε η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Είπε ειδικότερα ότι ενώ τον Σεπτέμβριο του 2016 έγινε πρόσκληση ενδιαφέροντος για να καλυφθεί η θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ιδρύματος, τον Απρίλιο του 2017 με υπουργική απόφαση ορίστηκε ο κ. Πιλάλης στη θέση αυτή, παρά το γεγονός ότι ήταν τρίτος στη σειρά κατάταξης και παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που έθετε η προκήρυξη. Ο κ. Αμυράς κατήγγειλε επίσης ότι ο κ. Πιλάλης, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από έγγραφο απολογιστικού ελέγχου του ΔΣ του Ιδρύματος εγκαλείται για καθυστέρησης εισήγησης για δημόσιους διαγωνισμούς για παροχή υπηρεσιών και εισηγείται απευθείας αναθέσεις και για το ότι δεν έχει μεριμνήσει για ορισμό ορκωτών λογιστών/ελεγκτών για διενέργεια τακτικού διαχειριστικού ελέγχου. Ο βουλευτής είπε ότι ο υπουργός Παιδείας έπαυσε τον περασμένο Νοέμβριο τον κ. Πιλάλη και διόρισε άλλο πρόσωπο, τον κ. Ζέρβα, για τον οποίο ζήτησε ενημέρωση αν έχει τα αναγκαία προσόντα.

«Δεν θα απαντήσω. Έχει κάθε δικαίωμα, κάθε συνάδελφος να τοποθετείται για όποιο θέμα θέλει. Μόνο που πρέπει να έρχεται στη Βουλή πολύ καλά μελετημένος. Γιατί όταν αναφέρετε άτομα, πρέπει να σκεφτείτε ότι υπάρχουν υπολήψεις. Πρέπει λοιπόν να είστε πολύ προσεκτικός. Και το λέω αυτό για να προφυλάξω και εσάς. Ο κ. Ζέρβας δεν αντικατέστησε τον κ. Πιλάλη κατ΄ αρχήν. Ο κ. Ζέρβας είναι ο πρόεδρος. Όλο το ΔΣ παραιτήθηκε και διορίστηκε ένα νέο ΔΣ», απάντησε ο υπουργός Παιδείας και κάλεσε τον Γιώργο Αμυρά να καταθέσει επερώτηση για να την απαντήσει αναλυτικά στη Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα