Τσίπρας: Υποχρέωση της γενιάς μας να σχεδιάσουμε το μέλλον της Ευρώπης (video)

Την ανάγκη να προωθηθεί ο διάλογος για «ένα νέο συμβόλαιο Δημοκρατίας στην Ευρώπη» ώστε να επανέλθουν η αλληλεγγύη και η ισονομία μεταξύ κρατών και μεταξύ των πολιτών, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό του στην Πνύκα προλογίζοντας τον γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Ευρώπη πρέπει να μεταβληθεί σε θεσμό οικονομικής και πολιτικής αλληλεγγύης, είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας

ότι είναι αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της ευρωζώνης και ο περιορισμός των κινδύνων μεταξύ της ευρωζώνης.

«Η πολιτική και ηθική υποχρέωση της γενιάς μας είναι να σχεδιάσουμε το μέλλον της Ευρώπης», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον λόφο της Πνύκας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Υποχρέωση απέναντι στο παρελθόν, αλλά και στις μελλοντικές γενιές», συμπλήρωσε.

«Μπορούμε να πετύχουμε τη δημοσιονομική ενοποίηση εφόσον πετύχουμε την πολιτική και οικονομική ενοποίηση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τάχθηκε υπέρ της θέσης Μακρόν υπό προϋποθέσεις για κοινό υπουργό Οικονομικών με δημόσια λογοδοσία αλλά πρόσθεσε πως χρειαζόμαστε και υπουργό κοινωνικής Δικαιοσύνης και κοινοβούλιο της Ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη να αλλάξει η Ευρώπη, προειδοποιώντας πως ακόμη και τα ισχυρότερα κράτη δεν θα έχουν μέλλον και προοπτική χωρίς την ενωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αδράνεια και ακινησία θα σημάνει και παρακμή για την Ευρώπη. Ακόμη και οι ισχυρότεροι από εμάς στην Ευρώπη με βάση το δημογραφικό στα επόμενα 20 χρόνια δεν θα είναι καμία από στις πρώτες δυνάμεις του πλανήτη. Με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις μέσα στα επόμενα 20 χρόνια καμία χώρα της ΕΕ δεν αναμένεται να βρίσκεται στις επτά οικονομικά ισχυρότερες χώρες του πλανήτη», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός διευκρινίζοντας ότι ονειρεύεται μια Ευρώπη, «όχι ως δύναμη επιβολής αλλά ως δύναμη συνεργασίας και ασφάλειας».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως οι οποίες αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της Δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

«Να δώσουμε λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των καθημερινών ανθρώπων», ανέφερε. «Η ευρωζώνη πρέπει να μετατραπεί γρήγορα σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης. Πρέπει και το μπορούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για μια «περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη» ενώ χαρακτήρισε ως απαραίτητο τον «εκδημοκρατισμό της ευρωζώνης».

«Πρέπει και μπορούμε να αναχαιτίσουμε τον φορολογικό ανταγωνισμό ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ επεσήμανε πως πρέπει να πετύχουμε όχι μόνο δημοσιονομική σύγκλιση, αλλά και οικονομική και κοινωνική.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε επίσης για την ανάγκη ύπαρξης ισχυρού κοινού προϋπολογισμού για τη σταθερότητα της ευρωζώνης, ενώ τόνισε πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν «κανόνες αυστηροί, αλλά όχι για άλλους», σημειώνοντας πως αυτό εγείρει ζητήματα αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας. Στον αντίποδα, ανεξέλεγκτες έχουν γίνει οι χώρες που καταγράφουν θηριώδη πλεονάσματα χωρίς να ισχύουν τα συμφωνηθέντα, ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο χάσμα Βορρά – Νότου, το οποίο «αντί να κλείνει, διευρύνεται συνεχώς».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Αλεξής Τσίπρας υπογράμμισε πως όσο αναγκαία είναι η ύπαρξη ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, άλλο τόσο αναγκαία είναι και η ύπαρξη υπουργού Κοινωνικής Συνοχής της.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Keywords
Τυχαία Θέματα