Τσιπάκι από την ARM που θα εμφυτεύεται για τον «επαναπρογραμματισμό» του εγκεφάλου

Τα τσιπάκια θα επιτρέπουν σε ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί στον εγκέφαλο ή τη σπονδυλική στήλη να εκτελούν διάφορα καθήκονταΗ συσκευή θα μπορεί να λαμβάνει και να παρέχει πληροφορίες στον εγκέφαλοΟι ερευνητές έχουν αναπτύξει μια πρώιμη έκδοση της τεχνολογίας αλλά θα χρειαστεί αρκετό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί το εγχείρημα

Με στόχο να βοηθήσουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τραυματισμούς στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, η εταιρεία ARM σε συνεργασία με Αμερικανούς ερευνητές σκοπεύει να αναπτύξει

τσιπάκια που θα μπορούν να εμφυτευτούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο ώστε να μπορεί να «επαναπρογραμματιστεί».

Το σύστημα αυτό θα επιτρέπει στους ανθρώπους να εκτελούν διάφορα καθήκοντα, ωστόσο θα χρειαστεί αρκετό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό το εγχείρημα και να δούμε τις εφαρμογές του.

Η ARM παρέχει τους επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται στα τσιπάκια, τα οποία αναπτύσσονται από το Κέντρο Αισθητοκινητικής Νευρωνικής Μηχανικής (CSNE) του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Οι ερευνητές που εργάζονται πάνω σε αυτό το εγχείρημα έχουν ήδη καταφέρει να αναπτύξουν μία πρώιμη έκδοση της τεχνολογίας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά το BBC, το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό ενός «συστήματος σε τσιπ», το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να μεταδίδει σήματα από τον εγκέφαλο σε έναν εξομοιωτή που θα είναι τοποθετημένος στην σπονδυλική στήλη, επιτρέποντας στους ανθρώπους με νωτιαίες ή νευρολογικές παθήσεις να ελέγχουν τις κινήσεις τους.

Παράλληλα, το CSNE προσδοκά ότι η συσκευή θα είναι σε θέση να λαμβάνει πληροφορίες που αποστέλλονται και από την άλλη κατεύθυνση, παρέχοντας πληροφορίες στον εγκέφαλό. Κάτι τέτοιο θα επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν εκτίμηση πόσο σφιχτά κρατούν ένα αντικείμενο ή να έχουν αίσθηση της θερμοκρασίας.

Επιπλέον, οι ερευνητές προσδοκούν ότι αυτή η «διακίνηση» πληροφοριών, πιθανόν βοηθήσει τον εγκέφαλο να «επαναπρογραμματιστεί», κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση ατόμων που αντιμετωπίζουν ορισμένες παθήσεις, όπως όσοι έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπρόσθετα, η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια και πιθανόν εκείνων με τη νόσο του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα