Τσιόδρας: Με μάσκες σε κλειστούς χώρους – Αυτές είναι οι οδηγίες για τη σωστή χρήση τους (video)

Για το θέμα της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους στο πλαίσιο χαλάρωσης των μέτρων κατά του κορονοϊού τοποθετήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι δεν θα χρησιμοποιούνται σε «ανοιχτούς χώρους αλλά σε κλειστούς χώρους, όπως τα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και άλλα».

«Σήμερα τοποθετήθηκε οριστικά η επιτροπή σχετικά με τη χρήση υφασμάτινων μασκών από τον γενικό πληθυσμό για

τη φάση σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων. Η επιτροπή υιοθέτησε συστάσεις σύμφωνες με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων ώστε να δώσει ακόμη λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς ανθρώπους ή ανθρώπους λίγο πριν παρουσιάσουν συμπτώματα σε περιοχές όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός. Π.χ όχι σε ανοιχτούς χώρους αλλά σε κλειστούς χώρους, όπως τα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και άλλα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Όπως εξήγησε, «αυτή η χρήση θα γίνει παράλληλα με ειδική επικοινωνιακή στρατηγική ώστε να μη γίνεται λάθος χρήση της μάσκας, να μη δίνεται η ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας. Θα ακολουθήσουν περισσότερες οδηγίες σχετικά με αυτό το θέμα και τον τρόπο χρήσης των μασκών».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «όταν κάποιος χρησιμοποιεί τέτοιες μάσκες θα πρέπει να καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, τη μύτη δηλαδή και το στόμα, να πλένει πάρα πολύ συχνά τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό πριν βάλει τη μάσκα ή όταν την αφαιρέσει. Να την αφαιρεί με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μην αγγίζει την μπροστινή επιφάνεια της μάσκας η οποία μολύνεται πολύ εύκολα».

Εάν η μάσκα είναι μίας χρήσης να την απορρίπτει με ασφαλή τρόπο. Εάν η μάσκα είναι επαναχρησιμοποιούμενη να πλένεται όσο πιο συχνά γίνεται με το σύνηθες απορρυπαντικό στους 60 βαθμούς Κελσίου.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι πρέπει να γίνεται ασφαλής χρήση της μάσκας και να «καταλαβαίνουμε τους κινδύνους από αυτή τη χρήση της μάσκας στην επόμενη φάση. Το να μολυνθούμε χωρίς να το θέλουμε με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας, τη δυσκολία στην αναπνοή από τη χρήση της μάσκας και αυτή τη λάθος συμπεριφορά, μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας η οποία μας αποτρέπει από τα πιο σημαντικά μέτρα, που είναι η υγιεινή των χεριών και η διατήρηση της απόστασης, η αποφυγή του συνωστισμού και η χρήση της μάσκας μόνο ως συμπληρωματικού μέτρου».

Συμπλήρωσε ότι η χρήση της μάσκας δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποφεύγουμε να αγγίζουμε τη μύτη, τα μάτια και το στόμα όσο μπορούμε περισσότερο.

Πηγή: Τσιόδρας: Με μάσκες σε κλειστούς χώρους – Αυτές είναι οι οδηγίες για τη σωστή χρήση τους (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα