Τσιόδρας: Η αλληλεγγύη το μεγάλο μήνυμα από την πανδημία – Το lockdown είχε επιτυχία 80% (video)

«Η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα» της πανδημίας τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση του κύκλου διαδικτυακών συζητήσεων της Ελληνικής Προεδρίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και απευθυνόμενος σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

Ο καθηγητής έστειλε μήνυμα ενότητας στους πολίτες της Ε.Ε. λέγοντας «μαζί θα το παλέψουμε και θα το αντιμετωπίσουμε» και σύστησε στην κοινότητα να μείνει μακριά από τον φόβο, τον πανικό αλλά και το στίγμα του κορονοϊού.

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί» επισήμανε

ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφερόμενος στον κορονοϊό, όπως είναι επιπτώσεις του αλλά και άγνωστα μέχρι στιγμής συμπτώματα τα οποία και χρήζουν μελέτης στο μέλλον και γι’αυτό τον λόγο συστήνει «να ψηφιοποιηθεί όλη η διαδικασία», αλλά και να υπάρξει πλήρης οργάνωση σε επίπεδο δικτύου και υποδομών για τις «απομακρυσμένες, μη αστικές περιοχές» της Ελλάδας.

Παράλληλα έκανε λόγο για δεύτερο κύμα κορονοϊού, καθώς τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων εκτιμούν ότι θα επιστρέψει. Όπως είπε «οι κορονοϊοί είναι περίεργοι τύποι ιών. Στο παρελθόν έχουν δείξει σταθεροποίηση της κυκλοφορίας τους. Έχει παρατηρηθεί ότι έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν τις τακτικές εποχικές εξάρσεις του κοινού κρυολογήματος. Ελπίζουμε ότι έτσι θα εξελιχθεί και αυτός και με την κυκλοφορία ενός αποτελεσματικού εμβολίου θα μπορέσουμε να τον καταστείλουμε».

Το κεντρικό θέμα της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης ήταν «η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας – Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Ο καθηγητής κατά την τοποθέτηση του έκανε έναν απολογισμό της «μάχης» που δόθηκε κατά του κορονοϊού τους τελευταίους μήνες ενώ εξομολογήθηκε πως οι πρώτες προληπτικές ενέργειες στη χώρα είχαν γίνει ένα μήνα πριν καταγραφεί το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, δηλαδή τον Ιανουάριο.

Προκλήσεις στην Ελλάδα

Μια από τις μεγάλες προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα ήταν, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και η επάρκεια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα να δρομολογηθούν προσλήψεις 4.150 ατόμων.

Αναφερόμενος στην «σκληρή καραντίνα», τόνισε πως το ποσοστό του «αυστηρού αυτοπεριορισμού» ανήλθε στο 80%.

Για τεστ

Πλέον, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Τσιόδρας πλέον ο μέσος όρος διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ έχει διαμορφωθεί στα 3.000 την ημέρα. Αυτά, όπως είπε γίνονται στοχευμένα δηλαδή σε ομάδες της κοινότητας που εκτίθενται στον κορονοϊό αλλά και σε ευάλωτες ομάδες.

«Βοηθούν τρομερά το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας μιλώντας για τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, ενώ πρόσθεσε ότι «τα μαθηματικά μοντέλα μας λένε ότι έχουμε λιγότερο του 1% του πληθυσμού μολυσμένο στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το εμβόλιο, ο κ. Τσιόρας υποστήριξε «το πιο κοντά στο τέλος του χρόνου».

Παράλληλα ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως οι ρομά της Λάρισας, αλλά και σε ζητήματα επικοινωνίας, όπως η καθημερινή του ενημέρωση με τον κ. Χαρδαλιά, προς αποφυγή πανικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα