Τσαβούσογλου: Η συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας μας κάνει ευτυχείς – Αποδέχεται το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Φανερός είναι ο εκνευρισμός της Άγκυρας με τη συμφωνία ΕλλάδαςΙταλίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε προκλητικά πως η συμφωνία αυτή ουσιαστικά αποδέχεται τις θέσεις της Τουρκίας, όσον αφορά στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, πως τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Ο τούρκος

ΥΠΕΞ εμφανίστηκε προκλητικός και αυτός για την Αγία Σοφία, λέγοντας: «Είναι μόνο θέμα δικό μας».

«Από τη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας έχει νόημα να δούμε την πραγματικότητα. Για χρόνια η Ελλάδα υπερασπίζεται την άποψη ότι και οι νησίδες της έχουν υφαλοκρηπίδα. Υποστηρίζουμε εντελώς το αντίθετο. Όταν υπογράψαμε αυτήν τη συμφωνία με τη Λιβύη, το τηρήσαμε αυτό στα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας. Είπαμε ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα, σεβόμαστε τα χωρικά ύδατα. Η Ελλάδα το αποδέχθηκε όταν υπέγραψε συμφωνία με την Ιταλία. Αυτή η συμφωνία αφορά την ΑΟΖ. Η υφαλοκρηπίδα ξεκινά από την ηπειρωτική χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Αποδέχτηκαν όσα είπαμε για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, στην συμφωνία με την Ιταλία. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας; Η υφαλοκρηπίδα είναι επαρκής για τον υποθαλάσσιο πλούτο. Ο θαλάσσιος πλούτος περιλαμβάνεται στην ΑΟΖ. Αυτή η συμφωνία αφορά κυρίως την αλιεία. Όποτε χρειάζεται μπορεί να επιδεικνύει μια τέτοια ευελιξία. Λέμε στην Ελλάδα ότι, αντί να συνομιλεί με τρίτους, ας έρθει να συνεργαστεί μαζί μας. Αυτή η συμφωνία ήταν μια πολύ επωφελής συμφωνία όσον αφορά το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία μας με τη Λιβύη συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο» πρόσθεσε.

«Δεύτερον, η Ελλάδα δεν έδωσε στα νησιά πλήρη επήρεια εδώ. Ούτε εμείς δώσαμε πλήρη επήρεια στα νησιά της Ελλάδας, λάβαμε υπόψη μόνο τα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων. Η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία μας κάνει ευτυχείς. Παίρνουν αποφάσεις και υπογράφουν συμφωνίες, αλλά όλοι αποδέχονται ότι αυτές δεν είναι υλοποιήσιμες. Η Ελλάδα είναι ανάγκη να συνεργαστεί μαζί μας», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας και κάλεσε την Αίγυπτο να συνεργαστεί με την Τουρκία.

Η αναφορά στον Κοτζιά

Μεταξύ άλλων, ο τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε στις δηλώσεις του ότι «η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία δεν αφορά το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Στη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία όμως η Ελλάδα σε τρία νησιά στην Κεφαλλονιά, στους Στροφάδες και στους Οθωνους δεν έδωσε πλήρη επήρεια στα νησιά αυτά. Ο Κοτζιάς γι’ αυτό κατηγόρησε τη συμφωνία αυτή».

«Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε το παλιό σχέδιο για Ελληνοϊταλική ΑΟΖ, και το υπέγραψε όπως το απαιτούσαν οι Ιταλοί!!! Δεν τροποποιήθηκαν οι συντεταγμένες του 1977, που είχε την αδυναμία να δίνεται μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, όπως τα Διαπόντια νησιά (70%) και τις Στροφάδες (32%, μόνο). Η συμφωνία του 1977 είχε τη δικαιολογία ότι υπογράφτηκε προ Δικαίου Θαλάσσης του 1982. Κυβέρνηση ΝΔ άφησε τα εν λόγω νησιά με περιορισμένη επήρεια, επιλογή που θα την βρει η χώρα μπροστά της» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

«Η Αγία Σοφία είναι μόνο θέμα δικό μας»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο «NTV» μίλησε και για την Αγία Σοφία.

«Η Αγιά Σοφία δεν είναι θέμα άλλων χωρών κόσμου. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας. Μετά την Άλωση έγινε Οθωμανική ιδιοκτησία. Μετά πέρασε σε ιδιοκτησία του Βακουφίου (ιδρυματος) και το 1962 πάρθηκε μια απόφαση πως μπορεί να είναι τζαμί. 567 χρόνια μετά την Άλωση είναι περίεργο να συζητούν κάποιοι σε ποιον ανήκει η Αγία Σοφία και η Κωνσταντινούπολη… Στις 2 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει και εμείς θα αποφασίσουμε σύμφωνα με την εθνική μας κυριαρχία. Θα κάνουμε ο τι πει ο λαός μας και το δικαστήριο», είπε ο Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιες δηλώσεις έκαναν, ακόμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Στη συνέχεια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ετήσια έκθεση του για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο, ζήτησε από τους τούρκους αξιωματούχους να σεβαστούν την πολυθρησκευτική ιστορία της Αγίας Σοφίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα