Τσάπας: Στόχος είναι ο Ιωνικός να αγωνίζεται του χρόνου στην Α1 (εικόνες)

Ανέλαβε να αναστήσει τον «γίγαντα» της Νίκαιας, τον Ιωνικό. Με «φόρα» από τις σπουδαίες επιτυχίες με τον Φάρο Κερατσινίου, που μπήκε ξαφνικά στον μπασκετικό χάρτη και έφτασε ως τον τελικό του κυπέλλου, ο νυν ισχυρός άνδρας των «κυανόλευκων», Βαγγέλης Τσάπας, ανοίγει τα χαρτιά του για την επόμενη ημέρα στη Νίκαια, μιλώντας στο Altsantiri.gr.

Του Κωνσταντίνου Χαλκιαδάκη,

Μετά από μία άκρως πετυχημένη σεζόν στη Β’ Εθνική, που ο Ιωνικός έκανε «πάρτι» και φιλοδωρούσε με «κατοστάρες»

τους αντιπάλους του, οι Νικαιώτες καλούνται να υπερκεράσουν το δυσκολότερο, έως τώρα εμπόδιο, που δεν είναι άλλο από την άνοδο στα «σαλόνια» του ελληνικού μπάσκετ, στην Α1 κατηγορία μετά από τριάντα χρόνια. Ο δρόμος ως εκεί σίγουρα δε θα είναι εύκολος και δίχως αμφιβολία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα καθώς η Α2 έχει αποδειχτεί το δυσκολότερο πρωτάθλημα.

Παρά το γεγονός πως η ομάδα ξεκίνησε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις με κεκτημένη ταχύτητα από πέρυσι, κατακτώντας τέσσερις νίκες σε ισάριθμα ματς, ο πρόεδρος του Ιωνικού δε βιάζεται να πανηγυρίσει. Αντίθετα, εφιστά την προσοχή όλων πως η φετινή χρονιά είναι πολύ διαφορετική και ελλοχεύει πολλούς κινδύνους. Ωστόσο, δεν κρύβει πως ο στόχος είναι η ομάδα να εξασφαλίσει την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία.

«Στην τέταρτη αγωνιστική είναι πολύ πρώιμο να λες μεγάλα λόγια. Ο μεγάλος στόχος είναι του χρόνου η ομάδα να αγωνίζεται στην Α1», απαντά συγκρατημένα αισιόδοξα ο κ. Τσάπας, όταν ρωτήθηκε για τη φετινή προοπτική της ομάδας.

«Η ομάδα ψάχνει να βρει την ταυτότητά της. Γι’ αυτό το λέω συνέχεια: Ξεχάστε το περσινό. Φέτος είναι κάτι διαφορετικό», επανέλαβε αποκρούοντας κάθε ψήγμα αλαζονικής διάθεσης παρά τα επιτυχή και ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Αντίθετα, υπογραμμίζει πως χρειάζεται σκληρή δουλειά για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όμως.

Ποιο ήταν το κίνητρο για να αφήσετε τον Φάρο Κερατσινίου και να επιλέξετε τον Ιωνικό; Γιατί τον Ιωνικό και όχι κάποια άλλη ομάδα;

Είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου να ολοκληρωθεί το θέμα του Φάρου. Τον πήραμε μαζί με τον Ανδρέα τον Πολέμη από πολύ χαμηλά. Τον φτάσαμε στο όριο που μπορούσα να ανταπεξέλθω. Η ομάδα, παρά το γεγονός πως είχε σημαντικότατες επιτυχίες που έγραψαν ιστορία, δεν αγκαλιάστηκε ιδιαίτερα από την περιοχή του Κερατσινίου. Οπότε όλο αυτό είχε φτάσει το «ταβάνι» του.

Την τελευταία χρονιά στον Φάρο δεθήκαμε ακόμα περισσότερο με τα παιδιά, με την επιτυχία της ανόδου. Ουσιαστικά δεν ήθελα συναισθηματικά να φύγω από τα παιδιά. Γιατί ο Ιωνικός; Επειδή ήμασταν αντίπαλοι χρόνια και επειδή εκτιμώ πολύ τα τρία παιδιά που είμαστε τώρα μαζί στη διοίκηση. Είναι καθαροί άνθρωποι , τιμούν τον λόγο τους, αγαπούν την ομάδα τους και είναι μπασκετικοί. Δεν μπήκα στη διαδικασία να επιλέξω ομάδες. Από την αρχή είχα πει πως αν το έκανα, θα το έκανα μόνο εκεί.

Παρά το γεγονός πως, κατά πολλούς, έχουμε ένα από τα καλύτερα ρόστερ στην ιστορία της Α2, συμμερίζεστε την άποψη ότι η ομάδα δεν έχει «ρολάρει» ακόμα;

Δεν έχουμε αποδείξει πως είμαστε η καλύτερη ομάδα στην Α2. Έχουμε ένα από τα καλύτερα ρόστερ που έχουν εμφανιστεί ποτέ στην Α2 αλλά δεν το έχουμε αποδείξει μέσα στο γήπεδο. Δεν είναι παράπονο αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς, έχουν περάσει μόλις τέσσερις αγωνιστικές. Η ομάδα δεν έχει ρολάρει ακόμα. Το παν είναι ο στόχος. Και ο στόχος είναι να ανέβεις. Η ομάδα μετά από τριάντα χρόνια να ανέβει στην Α1. Αν το συνδυάσει και με καλό μπάσκετ θα είναι το απόλυτα επιθυμητό. Ακόμα δεν έχουμε παίξει αυτό που μπορούμε. Ο Ρόλαντ (σ.σ. Σάφτενααρ) ήρθε από σύλλογο της Α1, στην ομάδα, ήταν λίγο πίσω στη φυσική κατάσταση. Μόλις πήγε να μπει, τραυματίστηκε. Αυτό μας φέρνει πίσω. Ακόμα κάποια παιδιά δεν έχουν προσαρμοστεί πλήρως. Γι’αυτό είναι οι παλιοί άλλωστε. Η ομάδα είναι σχεδιασμένη για να παίρνει το αποτέλεσμα. Δεν έχει σημασία ποιος θα το φέρει.

Η ομάδα έχει δύο ισάξιους παίκτες σε κάθε θέση. Το πρόβλημά μας δεν είναι στην υπεροπλία. Το θέμα μας είναι στη χημεία. Εκεί μπορεί να έρθουν και άσχημα αποτελέσματα. Θα το αντιμετωπίσουμε. Δεν παίζουμε στη Β’ Εθνική. Αυτό πρέπει να καταλάβει όλος ο κόσμος. Είναι άλλη κατηγορία φέτος. Το πιο δύσκολο πράγμα στο ελληνικό μπάσκετ είναι να βγεις πρωταθλητής στην Α2. Πρέπει να έχεις μία ομάδα που να κάνει 25 νίκες και πάνω. Κάθε Σάββατο είσαι με το “πιστόλι στον κρόταφο”. Είναι πολύ δύσκολο, είναι όλες καλές ομάδες, σκληρές ομάδες, ειδικά στην επαρχία.

Τι έφταιξε για το στραβοπάτημα – σοκ με τον Ιπποκράτη Κω στο κύπελλο;

Ήταν ξεκάθαρα μία άτυχη στιγμή και μία αποτυχία. Εκείνη την ημέρα δεν ήμασταν η καλύτερη ομάδα μέσα στο γήπεδο. Έτσι, δεν κερδίσαμε. Τίποτα δε χτίζεται σε μία ημέρα. Το παν είναι να διαχειρίζεσαι τις δύσκολες στιγμές, χωρίς να ψάχνεις δικαιολογίες. Για εμάς ήταν αποτυχία αλλά και η αποτυχία είναι στο πρόγραμμα.

Πόσο σημαντική είναι η καλή φετινή αμυντική λειτουργία της ομάδας;

Στα εκτός έδρας παιχνίδια, αν δεν έχεις καλή άμυνα, δεν έχεις καμία τύχη να κερδίσεις. Πέρυσι είχαμε ως στόχο να προσφέρουμε θέαμα, να κάνουμε τα ματς “ροντέο”. Φέτος είναι να παίξουμε μπάσκετ. Έχω πει ξεκάθαρα πως πρέπει να βγάλουμε από το μυαλό μας την περσινή χρονιά. Η περσινή ομάδα θα πάλευε να ανέβει φέτος αλλά σε έναν μαραθώνιο 30 αγώνων δεν ξέρω αν θα τα κατάφερνε (σ.σ. τραυματισμοί, κούραση).

Πόσο σημαντική είναι η παρουσία του κόσμου τόσο στα εντός όσο και στα εκτός έδρας ματς;

Δεν πίστευα ποτέ ότι θα το πω. Πριν έρθω στον Ιωνικό τα είχα τελείως διαφορετικά τα πράγματα στο μυαλό μου. Αυτή τη στιγμή, ο κόσμος είναι το μεγαλύτερό μου κίνητρο. Να συσπειρωθεί ο κόσμος γύρω από αυτή την ομάδα. Όταν ήρθα δεν το πίστευα. Με ενδιαφέρει σε κάθε αγώνα να έχουμε κόσμο στο γήπεδο. Κάνει μεγάλη διαφορά στην ψυχολογία μας. Ξέρεις τι είναι να πηγαίνεις σε έναν τελικό κυπέλλου και να “μπαίνεις μέσα” από τα εισιτήρια; Σκεφτόμασταν τι θα συνέβαινε αν το είχαμε καταφέρει αυτό στη Νίκαια…

Νέο γήπεδο ή ανάπλαση του Πλάτωνα;

Στην ομάδα είμαι δεύτερο χρόνο. Υπάρχουν άνθρωποι πιο σημαντικοί από εμένα να αποφασίσουν. Θα πω τη γνώμη μου αλλά ο λόγος τους είναι πιο «βαρύς». Αναφέρομαι στα παιδιά που είναι μαζί μου στη διοίκηση, στον κόσμο του Ιωνικού και στον δήμαρχο. Εγώ ακόμα είμαι «μικρός» για να πω κάτι τέτοιο. Θεωρώ πως η ομάδα πρέπει να έχει ένα γήπεδο επιπέδου Α1. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να υπάρχει κάτι τέτοιο, είτε με αναμόρφωση του υπάρχοντος γηπέδου είτε με κάτι νέο. Πάνω σε αυτό θα «χτίσουμε». Θεωρώ ότι μέσα στον Νοέμβριο θα παρθεί μία οριστική απόφαση. Ο δήμαρχος, που είναι δίπλα μας, έχει δεσμευτεί ότι θα την υλοποιήσει. Εγώ του έχω εμπιστοσύνη. Ο κόσμος θα καταλάβει πως ό,τι και αν γίνει θα είναι το καλύτερο για την ομάδα.

Ποιους θεωρείτε σημαντικότερους αντίπαλους του Ιωνικού στη «μάχη» για την άνοδο;

Ηρακλής, Καρδίτσα, Καστοριά, Διαγόρας και Κόροιβος.

Πώς βλέπετε τον Ιωνικό τα επόμενα χρόνια;

Ο Ιωνικός δε μπορεί να σταθεί στα στερεότυπα των έξι ξένων. Επειδή και τα παιδιά που έχει είναι προς τη «δύση» της καριέρας τους, θα πρέπει να χτίσει από την αρχή την επόμενη ημέρα. Σε ένα άλλο μοντέλο. Με νέα παιδιά, με λιγότερους ξένους και να είναι ένα βήμα πιο κοντά στη νέα εποχή γιατί αυτό που γίνεται με τους έξι ξένους δεν οδηγεί πουθενά. Ξεκάθαρα μία ομάδα με περισσότερους Έλληνες.

Εάν μπορούσατε να διαλέξετε έναν παίχτη για να παίξει στη Νίκαια, από οποιαδήποτε ομάδα, οποιαδήποτε στιγμή ποιος θα ήταν;

Η μεγάλη μου αγάπη τόσα χρόνια στο μπάσκετ ήταν ο Διαμαντίδης. Εάν μπορούσα με μαγικό τρόπο να φέρω έναν παίκτη θα ήταν αυτός. Έκανε τα πάντα. Γνώριζες πως αυτός ο παίχτης θα κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Όταν θα «καίει» η μπάλα θα είναι εκεί. Όταν θα κερδίζεις 30 πόντους θα πει «βάλε τον πιτσιρικά».

Τώρα που είπαμε για πιτσιρικάδες, ο Χατζηκυριάκος;

Είναι ένα παιδί από τα «σπλάχνα» της ομάδας. Είναι πολύ μεγάλο ταλέντο. Έχει πολύ δρόμο μπροστά του.

Αν μπορούσαμε να εντοπίσουμε ένα αρνητικό, ένα θετικό και ένα στοίχημα για τον οργανισμό του Ιωνικού ποια θα ήταν αυτά;

Αν έπρεπε να εντοπίσω ένα αρνητικό, σε πολλά εισαγωγικά, αν και δεν έχω το μάτι του ειδικού σε αυτό, θα ήθελα να ήταν δύο παιδιά έτοιμα από πίσω. Δύο παιδιά 15 ετών που θα έδειχναν πως θα είναι οι επόμενοι σε αυτή την ομάδα. Θεωρώ πως σε αυτό δεν είμαστε ακόμα τόσο έτοιμοι. Δεν είμαι ειδικός βέβαια. Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο σε αυτό το κομμάτι. Θεωρώ ότι σε 2-3 χρόνια αυτό θα αλλάξει.

Το θετικό;

Όταν χάσαμε από τον Ιπποκράτη η απογοήτευση ήταν τεράστια. Κατέβηκαν από την κερκίδα 1-2 παιδιά Rangers, Ιωνικοί χρόνια, τα λόγια τους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη ευλογία αυτής της ομάδας. Ο κόσμος την αγαπάει αυτή την ομάδα. Αυτό θεωρώ πως είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα. Όταν δεν κάνει κάτι καλό δεν της γυρνάει την πλάτη. Θα δοκιμαστεί αυτή η σχέση στο μέλλον.

Το στοίχημα;

Να σταθεί κάποια στιγμή η ομάδα στην Α1 με νέα παιδιά και με λιγότερους ξένους. Δεν είναι εύκολο.

Σε συνέντευξή σας τον περασμένο Απρίλιο στο Sdna είχατε πει πως ο Ιωνικός θα έχει καλύτερο παίκτη από τον Κίκι Κλαρκ. Είχατε στο μυαλό σας τον Μπαρτ; Θεωρήθηκε η «βόμβα» του καλοκαιριού αλλά δεν υπέγραψε ποτέ. Γιατί χάλασε το deal τελικά;

Συμφωνήσαμε τότε με τον Μπαρτ. Αυτό το ξέρουν όλοι. Ξαφνικά ο παίχτης δεν ήθελε να τιμήσει τη συμφωνία. Εμείς την είχαμε τηρήσει παραπάνω από όσο είχαμε συμφωνήσει. Στο σκέλος της συμφωνίας ήμασταν υπερ-καλυμμένοι. Δυστυχώς, το παιδί για τους δικούς του λόγους διάλεξε να πιστεύει ότι θα έρθει κάτι πιο καλό για αυτόν. Εμείς πήραμε τις αποφάσεις μας. Η επιλογή του Ρόλαντ (σ.σ. Σάφτενααρ) ήταν ανάλογη. Σε άλλη θέση μεν αλλά ανάλογη δε. Θεωρώ πως είναι πολύ υψηλού επιπέδου, διεθνής με την εθνική Ολλανδίας.

Το περσινό καλοκαίρι υπήρξε «φλερτ» με τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Υπάρχει πιθανότητα να δούμε ξανά το όνομά του να «παίζει» για τον Ιωνικό;

Θα σου πω πώς το βλέπω εγώ. Το όνομα του Παναγιώτη Γιαννάκη θα παίζει στον Ιωνικό όσο θα ζει. Για όσο ο Παναγιώτης Γιαννάκης θα θέλει να ασχολείται με το μπάσκετ. Για τον Ιωνικό είναι το μεγαλύτερο όνομα που έχει περάσει στην ιστορία της ομάδας. Έχω βρεθεί μαζί του αρκετές φορές. Έχουμε συζητήσει. Η πόρτα μου και η πόρτα της διοίκησης είναι πάντα ανοιχτή σ’αυτόν. Πιστεύω πως κάποια στιγμή θα είναι κοντά μας από τον ρόλο που θα διαλέξει αυτός.

Πόσο δύσκολο είναι για μία ομάδα σαν τον Ιωνικό να κλείσει ένα τόσο σπουδαίο deal όπως το αντίστοιχο με την Affidea;

Ήταν πάρα πολύ δύσκολο αλλά μονόδρομος. Το έχω εξηγήσει από την πρώτη στιγμή που ήρθα στην ομάδα. Το εξήγησα και στα παιδιά στους συνδέσμους. Το μάρκετινγκ στον πρωταθλητισμό είναι μονόδρομος. Όσο αυξάνονται οι πηγές εσόδων τόσο αυξάνονται και οι δυνατότητές σου. Το μοντέλο που ένα άτομο βάζει χρήματα έχει «πεθάνει». Στόχος είναι, αν η ομάδα ανέβει στην Α1, η ομάδα να είναι αυτόνομη. Δε θα είναι εύκολο. Γι’αυτό πρέπει να είναι όλοι εκεί. Με τον καλύτερο και πιο κόσμιο τρόπο. Ο Ιωνικός είναι ο κόσμος του. Η Νίκαια να είναι γεμάτη και ο αντίπαλος, είτε κερδίζει είτε χάνει, να χειροκροτείται. Αυτό που έγινε και με τον Ιπποκράτη. Μας κέρδισαν δίκαια, τα παιδιά χειροκροτήθηκαν και η ζωή συνεχίζεται. Αυτό είναι ο αθλητισμός. Στόχος μας είναι να κάνουμε νέους Ιωνικούς στην περιοχή. Να πηγαίνουν παιδιά στο γήπεδο χωρίς να έχουν κανένα άγχος για βία.

Πώς βλέπετε το φετινό πρωτάθλημα της Α1;

Ακόμα κάνουν ζέσταμα. Φέτος είναι το καλύτερο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών. Το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Όλοι μπορούν να κερδίσουν τους πάντες.

Για το εγχείρημα του Ηφαίστου;

Ο κόσμος στην επαρχία λατρεύει το μπάσκετ. Δόθηκε η ευκαιρία, μέσω της οικογένειας Μπούμπουρα, ο κόσμος να πάει να δει τα ινδάλματά του από κοντά. Να δει ένα θέαμα που δεν είναι εξοικειωμένος ο κόσμος της Λήμνου με το να βλέπει μπασκετμπολίστες. Θεωρώ πως αυτό το εγχείρημα είχε πολύ μεγάλες πιθανότητες να πετύχει. Και επειδή ο κ. Μπούμπουρας είναι ένας πολύ δυνατός επιχειρηματίας, θεωρώ πως θα πετύχει.

Φωτογραφίες: Eurokinissi, Intime, Facebook.com//vangellis.tsapas

Keywords
ιωνικος, νικαια, σοκ, εισιτήρια, καστορια, νέα, rangers, κλαρκ, deal, καλοκαιρι, φλερτ, facebook, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ομαδα διας, ηρακλης, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, η ζωη, ξανα, αποτελεσματα, μια ημερα, το θεμα, βημα, γνωμη, δουλεια, εθνικη, θεμα, μπασκετ, παιχνιδια, προγραμμα, τυχη, φυσικη, χημεια, ψυχολογια, αγαπη, αγχος, αθλητισμος, αμυνα, ατομο, γεγονος, γινει, γινεται, γηπεδο, δευτερο, δυστυχως, διοικηση, δρομος, δοθηκε, ευλογια, εγινε, εγχειρημα, ευκαιρια, ευκολο, υπαρχει, εξι, εποχη, επρεπε, επιτυχια, ετων, ζεσταμα, ζωη, θετικο, καρδιτσα, κλαρκ, λειτουργια, λογια, λογο, ματι, μυαλο, ομαδα, παντα, ονομα, ουσιαστικα, παιδι, παιδια, πιθανοτητες, πορτα, ρολο, σαββατο, σεζον, σιγουρα, συνεχεια, σοκ, ταυτοτητα, τι ειναι, τις δυσκολες στιγμες, τρια, ισχυρος, deal, ειπαμε, ηρθα, ιδιαιτερα, κομματι, κωνσταντινου, μπροστα, ομαδες, πηγες, rangers, τριαντα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα