Τριπλό «όχι» στην ένταξη ΠΓΔΜ και Αλβανίας στην ΕΕ – Δυσαρέσκεια Κοτζιά για το «μπλόκο»

«Η πλειοψηφία των 25 θέλει και δέχεται να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2019 για τη Βόρεια Μακεδονία – fYROM και για την Αλβανία. Από την άλλη οι: Δανία, Γαλλία και Ολλανδία, οι οποίες θέλουν να το αναβάλουν», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς«Δεν είναι καλή ιδέα να διαχωριστεί η ΠΓΔΜ
από την Αλβανία», τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίαςΤο Βερολίνο καλεί Γαλλία και Ολλανδία να επιτρέψουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο της προσπάθειας σταθεροποίησης των δυτικών Βαλκανίων

Έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας στην Ε.Ε. το καλοκαίρι του 2019 για να μην τεθεί εν αμφιβόλω η σταθερότητα και η ασφάλεια σε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.

Την ίδια ώρα, Δανία, Γαλλία και Ολλανδία, φέρονται να έχουν σοβαρές αντιρρήσεις διαπιστώνοντας μη ικανοποιητικές μεταρρυθμίσεις στις δύο χώρες. Παράλληλα, πληθαίνουν οι φωνές των ευρωπαϊκών χωρών που υποστηρίζουν πως η ένταξη περισσότερων χωρών στην Ε.Ε. θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση της περιοχής.

«Χθες και σήμερα είχαμε Συμβούλιο Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων. Κουβεντιάσαμε πολύ για τα θέματα άμυνας και ασφάλειας χθες, αλλά σήμερα είχαμε τη συζήτηση για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου υπήρξαν δύο διαφορετικές γραμμές. Η πλειοψηφία των 25 από τη μια, που θέλει και δέχεται να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2019 για τη Βόρεια Μακεδονία – fYROM και για την Αλβανία, και από την άλλη οι: Δανία, Γαλλία και Ολλανδία, οι οποίες θέλουν να το αναβάλουν», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Οι τρεις αυτές χώρες εξέφρασαν αντιρρήσεις διότι δεν διαπιστώθηκαν ικανοποιητικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό των χωρών. Μάλιστα, υποστηρίζουν πως εάν δεν ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο εσωτερικό της Ε.Ε. δε θα ήταν σοφό να ενταχθούν νέες χώρες.

Χαρακτηριστικά, υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Στεφ Μπλοκ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσων, τόνισε πως Αλβανία και ΠΓΔΜ δεν έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος Δικαίου.

Όμως, όπως έγινε γνωστό, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Σκοπός είναι να σημειωθεί εξέλιξη στο ζήτημα.

«Δεν είναι καλή ιδέα να διαχωριστεί η ΠΓΔΜ από την Αλβανία»

Εν συνεχεία, υπογράμμισε πως δεν είναι καλή ιδέα να διαχωριστεί η ΠΓΔΜ από την Αλβανία εξηγώντας ότι «υπάρχουν πολλές ζώνες συγκρούσεων στην περιοχή μας, για παράδειγμα ανάμεσα στην Αλβανία και τη Σερβία. Αν αφεθεί πίσω η Αλβανία, τότε η απόσταση με την Σερβία θα μεγαλώσει. Αυτό δεν θα είναι κάτι θετικό για την περιοχή μας».

Ωστόσο, ο κ. Κοτζιάς έσπευσε να διορθώσει έναν δημοσιογράφο για το θέμα της ΠΓΔΜ, λέγοντας: «Εννοείτε τη Βόρεια Μακεδονία, άλλωστε έτσι αποκαλούν πλέον τη χώρα τους» ενώ υπογράμμισε πως αναφορικά με το αίτημα για αναβολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων: «δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον λαϊκισμό κάνοντας βήματα προς τα πίσω».

Κάλεσμα για έναρξη διαπραγματεύσεων από το Βερολίνο

Να επιτρέψουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο της προσπάθειας σταθεροποίησης των δυτικών Βαλκανίων, κάλεσε το Βερολίνο τη Γαλλία και την Ολλανδία.

«Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ο γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίχαελ Ροτ, προσερχόμενος.

«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το πράσινο φως. Θα ενθάρρυνα τους φίλους μας στην Ολλανδία και την Γαλλία να μας ακολουθήσουν», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα