Τρία δώρα για τα Τέμπη

Με ιδιαίτερη θέρμη υποδέχθηκαν χθες στα Τέμπη τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών κ. Γιώργο Δέδε, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κολλάτος και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας αφού η συγκεκριμένη επίσκεψη είχε σημειολογικό χαρακτήρα που σχετίζεται με την ενίσχυση των προσπαθειών για ουσιαστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μέσω των έργων που αφορούν άμεσα ή έμμεσα στην κοιλάδα και γίνονται ή αναμένονται να πραγματοποιηθούν στο προσεχές διάστημα. Ο κ. Δέδες ήρθε έχοντας τρεις ειδήσεις χθες για τον

νομό Λάρισας καθώς ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως θα ενισχύσει οικονομικά το πλάνο του κ. Κολλάτου, αναφέρθηκε στη μετατροπή του κόμβου του Πυργετού, από ημικόμβο σε ολόκληρο κόμβο αλλά και στη δημιουργία ενδιάμεσου προαστιακού σταθμού στην Ιτέα. Αναφέρθηκε στο ύψος των διοδίων όπου προέβλεψε αναλογική χρέωση και εκπτώσεις. Στάθηκε στο χρονοδιάγραμμα των μεγάλων αυτοκινητόδρομων και χαρακτήρισε εθνικό στόχο την παράδοση των σπουδαίων αυτών έργων τον Μάρτιο του 2017. Επιθεώρησε τις εργασίες στην οδική σήραγγα, είδε τον κόμβο του Πυργετού, πήγε στην Αγία Παρασκευή, ανέβηκε στη δρεζίνα με την οποία μετέβη στην Ιτέα και έπειτα βρέθηκε στα Αμπελάκια.

Χθες βράδυ συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό.

«Υπάρχει ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο με επίκεντρο την Κοιλάδα των Τεμπών το οποίο έχει καταθέσει ο δήμαρχος. Είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Με την ολοκλήρωση των μελετών μπορεί να ξεκινήσει άμεσα και να δώσει μια νέα ώθηση στον τουρισμό και στην ελκυστικότητα της περιοχής. Πρέπει να αποτελέσει τοπόσημο όχι μόνο για τον Δήμο αλλά για την ευρύτερη περιοχή. Ακριβώς γι' αυτό είμαστε εδώ σήμερα (σ.σ. χθες)» είπε ο κ. Δέδες και έγινε πιο αναλυτικός: «Συζητούμε με τον δήμαρχο για την ενίσχυση που θα παράσχει το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Υποδομών. Πρώτον στοχεύουμε στην ολοκλήρωση πλήρως ώριμων μελετών για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αναθέσεις και δημοπρασίες που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου. Δεύτερον για τις ενισχύσεις που θα πρέπει να δώσουμε ώστε αυτό το έργο της ανάπλασης της Κοιλάδας των Τεμπών να συνδεθεί με τις παράπλευρες υποδομές που υπάρχουν και να δημιουργήσει ένα καινούριο αναπτυξιακό υπόβαθρο και για τον δήμο και για την ευρύτερη περιοχή. Ήδη έχουν γίνει πολύ σημαντικές κινήσεις. Έχουμε την περιβαλλοντολογική αδειοδότηση της ΕΡΓΟΣΕ σε σχέση με το τρενάκι. Έχουμε μια σημαντική παρέμβαση στον ημικόμβο της Ραψάνης στο ύψος του Πυργετού και τον Ιούνιο γίνεται η δημοπράτηση του έργου έτσι ώστε από ημικόμβος να γίνει πλήρης κόμβος. Ήταν ένα χρόνιο αίτημα».

ΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ

Ως εθνικό στόχο, χαρακτήρισε την παράδοση των μεγάλων αυτοκινητόδρομων τον Μάρτιο του 2017. Είπε πως είναι σαφές, οριστικό και αμετάθετο καθώς «όχι μόνο υπάρχει το πλαίσιο της Ε.Ε. αλλά και γιατί αυτά τα έργα έχουν ταλαιπωρήσει πολίτες και κοινωνίες και δεν βρήκαν τους ρυθμούς που έπρεπε. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Το υπουργείο έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια συζητήσεων και διαπραγματεύσεων που έχει καταλήξει στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τους μεγαλύτερους αυτοκινητόδρομους.

Για να μπορούμε να τα ζητάμε αυτά πρέπει και το δημόσιο να είναι συνεπές απέναντι στις δικές του υποχρεώσεις. Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, δεν υπάρχει οφειλή ούτε ένα σεντς απέναντι στους παραχωρησιούχους και τους κατασκευαστές παρά τις δύσκολες συνθήκες είμαστε απόλυτα συνεπείς. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα παραδοθούν έγκαιρα τα έργα. Ο Μάρτης του 2017 είναι ένα ορόσημο και σε αυτό είμαστε στρατευμένοι όλοι».

ΔΙΟΔΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ

Σχετικά με τα διόδια τόνισε πως για πρώτη φορά από το υπουργείο έχει ξεκινήσει μια πολιτική διαπραγμάτευση που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η οποία αποτυπώνεται σε ένα νέο καθεστώς. Ανέφερε πως περιλαμβάνει μερικά σημεία όπως:

– Την προώθηση του αναλογικού συστήματος διοδίων. Δηλαδή ο πολίτης να πληρώνει με ένα δικαιότερο σύστημα ανάλογα με τα χιλιόμετρα που κάνει.

– Την ειδική πολιτική για συμπολίτες όπως τα ΑμΕΑ που θα μετακινούνται δωρεάν.

– Και τέλος μέτρα για εκπτωτικά πακέτα για συχνούς χρήστες. Όπως για αυτούς που εργάζονται και μετακινούνται.

«Δεν είναι μια υπόσχεση. Εφαρμόστηκε και αρχίζει να λειτουργεί στη σύμβαση του Μορέα. Υπάρχει ένα ειδικό μνημόνιο. Ό,τι εφαρμόστηκε εκεί θέλουμε να το επεκτείνουμε στη χώρα» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Τα διόδια είχαν προγραμματιστεί σε άλλες εποχές πιο ανθηρές οικονομικά και οι πολίτες τα άντεχαν. Σήμερα είναι ακριβά και δημιουργούν προβλήματα στις μετακινήσεις τους και τις μεταφορές τους. Γενικά η Θεσσαλία έχει αρκετά. Υπάρχει συζήτηση για την πολιτική συνολικής οριζόντιας μείωσης των διοδίων. Θέλει καιρό όμως για να εξελιχθεί. Δεν θα το κάνουμε τώρα με αφορμή την υπογραφή των συμφωνιών αλλά αμέσως μετά. Αφού συνδεθούν Εγνατία και κατασκευαστεί ο δρόμος Πάτρας – Πύργου» κατέληξε.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΛΛΑΤΟΥ

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κολλάτος εξήρε την προσπάθεια του κ. Δέδε καθώς είπε πως από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του έδειξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τον δήμο και για τα έργα που συντελούνται. «Όπως γνωρίζετε γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα της σύγχρονης Ελλάδας. Η διάνοιξη της σήραγγας των Τεμπών η μεγαλύτερη σήραγγα των Βαλκανίων. Μετά τη διάνοιξη πρέπει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η συνολική εικόνα της περιοχής. Έτσι προγραμματίσαμε στοχευμένα σε κάποιες δράσεις που αφορούν την άμεση πρόσβαση στον οδικό άξονα, δηλαδή να είναι εύκολα επισκέψιμη η κοιλάδα στο ύψος του Πυργετού. Από την άλλη να υπάρχει και ενδιάμεσος προαστιακός σταθμός στο ύψος της Ιτέας που θα μας δώσει τη δυνατότητα της επισκεψιμότητας μέσω της σιδηροδρομικής γραμμής. Είναι ένα μεγάλο έργο που θα παραδοθεί αν όλα πάνε καλά στο τέλος του 2017. Παράλληλα ελπίζω να υπάρξει η δυνατότητα αξιοποίησης της Κοιλάδας των Τεμπών που είναι ένα έργο όραμα για την περιοχή και της δικής μας θητείας. Θέλουμε να μετατρέψουμε την περιοχή από τόπο διέλευσης σε τόπο προορισμού» τόνισε μεταξύ άλλων.

Δήλωση έκανε και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χρ. Καλομπάτσιος λέγοντας: «Εμείς ως Περιφέρεια συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Υποδομών για την ολοκλήρωση όλων αυτών των μεγάλων έργων και περιμένουμε να ολοκληρωθούνε σύντομα προς όφελος της κοινωνίας».

Στη συνάντηση με τον κ. Δέδε παρόντες ήταν οι: πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών κ. Δημήτρης Τσέτσιλας, οι αντιδήμαρχοι Τεμπών κ. Στέλιος Σαΐτης, Θωμάς Τσιαπλές, Κώστας Τσεργάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Τεμπών, Χρήστος Τσάτσαρης και Ευθυμίος Μπουζέκης. Η προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τεμπών, κ. Γιούλη Τσιουτσιουβά και η κ. Βασιλική Μπαρμπούτη, οι μελετητές κ. Απόστολος και Αντώνης Κατσαρός, ο πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Τεμπών κ. Λάμπρος Ζάρας, ο πρώην πρόεδρος της Ιτέας κ. Γιάννης Ζιώγας. Από το Υπουργείο Υποδομών βρέθηκε και ο γενικός διευθυντής κ. Μακρής.

Πηγή:eleftheria.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα