Τραβάει το «σκοινί» ο Ερντογάν: Ελλάδα και Κύπρος θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει (video)

Καμία διάθεση για διάλογο συνεχίζει να δείχνει η Άγκυρα, με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τραβάει το «σκοινί» δηλώνοντας σήμερα, Τετάρτη ότι η Τουρκία θα δώσει στην Ελλάδα «την απάντηση που της αξίζει» στην ανατολική Μεσόγειο.

«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε στην Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση (…) την απάντηση που τους αξίζει επί του πεδίου», δήλωσε ο Ερντογάν

σε ομιλία του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, του AKP, στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως θα ανακοινώσει το σαββατοκύριακο έναν νέο αριθμό για τα κοιτάσματα αερίου, που η χώρα του ανακάλυψε στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς θα επισκεφθεί το τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων που βρίσκεται εκεί.

Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ακόμη πως η ομάδα του Μινσκ χρονοτριβεί στην αντιμετώπιση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επανέλαβε πως η περιοχή αυτή θα πρέπει να επιστραφεί στο Αζερμπαϊτζάν.

Στην ίδια ομιλία του, ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης πως η Τουρκία δεν έχει στείλει σύρους μαχητές στο Αζερμπαϊτζάν. Πρόσθεσε πάντως πως η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως τους αζέρους συμμάχους της.

Ο Ερντογάν λέει πως θα στείλει και τρίτο ερευνητικό σκάφος για έρευνες

Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα επαναλάβει τις έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο με ένα τρίτο ερευνητικό σκάφος, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της» στις πρόσφατες συνομιλίες που είχαν στόχο την εκτόνωση των εντάσεων.

Το «Oruc Reis» επανέλαβε σήμερα τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι το δεύτερο τουρκικό πλοίο που δραστηριοποιείται στην περιοχή, μετά το «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά», που βρίσκεται τώρα νότια της Κύπρου.

Ένα τρίτο πλοίο ερευνών, το «Γιαβούζ», θα επιστρέψει στην περιοχή συνοδευόμενο από σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, έπειτα από εργασίες συντήρησης, δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, του AKP, στην Άγκυρα.

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Έχουν ήδη ξεκινήσει οι έρευνες του «Oruc Reis»

Νέες δηλώσεις για το «Oruc Reis» έκανε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ. Όπως είπε: «Το “Oruc Reis” έφτασε στην περιοχή που θα κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι έρευνες ξεκίνησαν την Τρίτη και σήμερα αρχίζουμε και λαμβάνουμε ήδη τις πρώτες ενδείξεις». Οι δηλώσεις του Ντονμέζ έγιναν στο διεθνές συνέδριο «ICCI 2020 – 26th International Energy and Environment Fair and Conference».

Να απέχει από μονομερείς προκλήσεις, κάλεσε εκ νέου την Άγκυρα η γερμανική κυβέρνηση

Να απέχει από μονομερείς προκλήσεις κάλεσε και πάλι την Τουρκία η γερμανική κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι εναπόκειται στην Άγκυρα «να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει ατμόσφαιρα στην οποία οι διερευνητικές συνομιλίες να υπόσχονται επιτυχία». Από το Βερολίνο επισημάνθηκε ακόμη ότι οι αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραμένουν τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο η κατευθυντήρια γραμμή των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.

Από τις συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Ελλάδα και την Κύπρο «κατέστη σαφής η απογοήτευση των συνομιλητών του για τα μονομερή βήματα της Τουρκίας, κατέστη όμως σαφές και το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει εκεί μια επί της αρχής προθυμία για διάλογο με την Τουρκία και ότι το πακέτο, το οποίο αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με την Τουρκία, θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο η κατευθυντήρια γραμμή για την δράση όλων των εταίρων στην ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ και πρόσθεσε ότι υπό αυτή την έννοια «θα πρέπει ασφαλώς να συζητήσουμε αυτό το θέμα την κατάλληλη στιγμή και με την Τουρκία». Παρέπεμψε μάλιστα σε χθεσινή δήλωση του κ. Μάας ότι «εναπόκειται τώρα ιδιαίτερα στην Τουρκία να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα στην οποία τέτοιες διερευνητικές συνομιλίες μπορούν να υπόσχονται επιτυχία. Για αυτό πρέπει η τουρκική πλευρά να απέχει από μονομερείς προκλήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο Χάικο Μάας προγραμματίζει να μεταβεί στην Άγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, ο κ. Μπούργκερ υπενθύμισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με τον τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο Διάσκεψης στην Μπρατισλάβα. «Υπό αυτή την έννοια υπάρχει αυτό το νήμα συζητήσεων. Δεν έχω τώρα να ανακοινώσω συγκεκριμένες ημερομηνίες», περιορίστηκε να δηλώσει.

Το μυστήριο με την πορεία του «Oruc Reis» – Με κλειστό πομπό 24 ώρες

Κλειστό παραμένει εδώ και 24 ώρες το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis». Το σκάφος απέπλευσε τη Δευτέρα (12/10) από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ το τελευταίο στίγμα που εξέπεμψε με ανοιχτό πομπό ήταν σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου. Στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχει παρουσία του ελληνικού στόλου.

Πιο αναλυτικά, το απόγευμα της Τρίτης (13/10), όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ στο πλαίσιο του προπαγανδιστικού μηχανισμού, το τουρκικό ερευνητικό έπλεε στα 22-25 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία.

Τα ίδια μέσα μετέδωσαν πως έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πόντισης καλωδίων με σκοπό να προχωρήσει σε έρευνες, με την Αθήνα πάντως να διαψεύδει τις πληροφορίες.

Σε κάθε περίπτωση, η πόντιση καλωδίων δεν συνεπάγεται και την έναρξη ερευνών. Όπως επισημαίνεται, ωστόσο, από διπλωματικές πηγές, ερευνάται αν η χαμηλή ταχύτητα του πλοίου συνδέεται και με την πόντιση καλωδίων, ενώ ερευνάται και αν οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή επιτρέπουν στους Τούρκους να ξεκινήσουν έρευνες.

Aπό την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστός ο προορισμός του «Oruc Reis» στην περιοχή σήμανε, πάντως, συναγερμός με ελληνικά πλοία και υποβρύχια να το παρακολουθούν διακριτικά, ενώ ταυτόχρονα σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς θα διαφανεί αν η Άγκυρα προτίθεται να τραβήξει το σχοινί στα άκρα ή αν θα επιδοθεί σε πόλεμο νεύρων κατά της Αθήνας με το «Oruc Reis» να «κόβει βόλτες» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε μια προσπάθεια να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού και να εκβιάσει Ευρωπαϊκή Ένωση – Ελλάδα.

Πέτσας: Πρόκειται για σοβαρότατη κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας

«Δε θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση τούρκου αξιωματούχου… Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής», επισήμανε άμεσα στον «ΣΚΑΪ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και συνέχισε: «Πρόκειται για σοβαρότατη κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας/ Μόνο αν αποσυρθεί το “Oruc Reis” θα ξαναρχίσει ο διάλογος».

Η Ελλάδα θα θέσει την Πέμπτη (15/10) στην Σύνοδο Κορυφής το θέμα της τούρκικης παραβατικότητας και θα ζητήσει την ενεργοποίηση των κυρώσεων τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα