Πέντε οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Εύβοια – Απροετοίμαστο το επιτελικό κράτος (video)

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η καταστροφή από τη θεομηνία στην Εύβοια, καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους πέντε, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του από την πληγείσα περιοχή ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Το επιτελικό κράτος πιάστηκε σήμερα απροετοίμαστο αν και γνωρίζαμε εδώ και μέρες ότι η κακοκαιρία «Θάλεια» θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή και ενδεικτικό της αδράνειας είναι ότι δεν λειτούργησε και το 112, αριθμός έκτακτης ανάγκης. Ερωτηθείς σχετικά με αυτό, ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε μια εξήγηση που προκαλεί ερωτηματικά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη,

έχουμε 5 νεκρούς τρεις πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να διαφύγουν. Είχαμε ετοιμάσει το 112. Κριτική ασκούν όσοι δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν το 112… Είναι επιχειρησιακό εργαλείο, δεν είναι πανάκεια».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων υποστήριξε αρχικά ότι «ξέραμε ότι υπάρχει πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή, το είχαμε υπολογίσει με λιγότερα δεδομένα, σε κάθε περίπτωση ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε. Είναι μια δύσκολη μέρα μετά από μια δύσκολη νύχτα» και επεσήμανε ότι η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά σε ένα εξάωρο.

Ο κ. Χαρδαλιάς συνέχισε λέγοντας ότι «σήμερα σώθηκαν πολλές ζωές, οι σκέψεις μας είναι στους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν… Είμαστε μπροστά σε φαινόμενα που δεν τα έχουμε ξαναζήσει, κλιματική αλλαγή, οι συνθήκες δυσκολεύουν… Από την πρώτη στιγμή όλοι είμαστε στις πληγείσες περιοχές για να αποφύγουμε τα μοιραία» και εν συνεχεία ανέφερε πως «υπάρχει πρωτοβουλία και συνεργασία με την περιφέρεια και τα υπουργεία για βοήθεια και αλληλεγγύη στους πληγέντες.

Από αύριο θα ξεκινήσει το δύσκολο έργο της καταγραφής για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε άμεσα οι ζημιές». Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει στέγαση και φροντίδα για τους πληγέντες που δεν έχουν κατοικία.

«Είναι άλλη μια μεγάλη απόδειξη, ο σεβασμός στο περιβάλλον… Οι πυρκαγιές φέρνουν πλημμύρες και οι πλημμύρες δημιουργούν ζητήματα. Θωρακίζουμε αυτό το χρόνο τις περιοχές μας σε συνεργασία με τους δημάρχους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, υπάρχουν και δύο αγνοούμενοι τους οποίους οι Αρχές αναζητούν

Ένα βρέφος οκτώ μηνών ανάμεσα στα θύματα

Ένα βρέφος οκτώ μηνών που βρισκόταν με τους γονείς του σε διακοπές στα Πολιτικά και διέμενε σε ισόγεια κατοικία βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα της κακοκαιρίας.

Άλλοι δύο ηλικιωμένοι από την ίδια περιοχή, ένας άνδρας 86 ετών και μια γυναίκα 85 ετών βρέθηκαν πνιγμένοι μέσα στα σπίτια τους, ενώ το τέταρτο θύμα είναι ένας 39χρονος από το Μπούρτζι που αγνοείτο.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για το πέμπτο θύμα

Τα Πολιτικά καθώς επίσης τα Ψαχνά και ο Βασιλικός, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την Πυροσβεστική ώστε να μην χαθούν άλλες ζωές. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, υπερχείλισε ο ποταμός Λήλας και το νερό πέρασε πάνω από τις γέφυρες του Αφρατίου και του Βασιλικού, ενώ υπερχειλίσεις και πλημμύρες σημειώθηκαν και στα Ψαχνά.

Συνολικά επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 26 οχήματα, ενώ απεγκλωβισμοί γίνονται με ένα Super Puma και λέμβους.

Χωρίς ρεύμα είναι περιοχές των δήμων Ερέτριας, Χαλκιδέων και Διρφύων Μεσσαπίων.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στα Ψαχνά και στα Πολιτικά το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών έχουν πλημμυρίσει και οι προσπάθειες απεγκλωβισμού συνεχίζονται, μέσα από νερά και λάσπες, ενώ μετά τις 8 το πρωί άρχισε σιγά-σιγά να πέφτει η ένταση της βροχής και το κύμα μετακινήθηκε περισσότερο νότια.

Ήδη χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται στο κεντρικό δρόμο προς τα Πολιτικά για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Με ελικόπτερα

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο νότια της Χαλκίδας εκεί όπου οι πυροσβέστες αδυνατούν να φτάσουν στα σπίτια γιατί οι δρόμοι είναι κομμένοι και ζήτησαν ενισχύσεις από ελικόπτερο ώστε να ξεκινήσουν απεγκλωβισμοί ανθρώπων από τις ταράτσες των σπιτιών.

Όπως έγινε γνωστό, διατέθηκε ελικόπτερο ώστε να βοηθήσει, ιδιαίτερα στο Μπούρτζι και το Λευκαντί, καθώς έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο και τα νερά δεν επιτρέπουν την κίνηση κανενός αυτοκινήτου.

Τα μονά οχήματα που έχουν μπει στην περιοχή είναι χωματουργικά που έχει διαθέσει η Περιφέρεια, ενώ συνεχίζεται η βροχόπτωση με συνέπεια να μην υπάρχει μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών.

Στην Εύβοια τη Δευτέρα ο Μητσοτάκης

Στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας θα μεταβεί αύριο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει:

«Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους. Ενημερώνομαι συνεχώς για την πορεία των διασώσεων και την έκταση της καταστροφής και αύριο θα μεταβώ στην πληγείσα περιοχή».

Διασώθηκε 73χρονη που παρασύρθηκε από τα νερά – Αγνοείται 72χρονος

Στη διάσωση και περισυλλογή μίας 73χρονης που παρασύρθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Λευκαντίου μετά από υπερχείλιση του ποταμού Λήλαντα, προχώρησε περιπολικό σκάφος του λιμενικού σώματος.

Η 73χρονη, όπως και ένας 72χρονος που αγνοείτο στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, διέμεναν σε κατοικία της περιοχής μαζί με άλλα τρία άτομα.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρέθηκε η 73χρονη, το Λιμενικό Σώμα πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό του 72χρονου, με δύο σκάφη, ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ συμμετέχουν και πέντε ιδιωτικά σκάφη.

Η 73χρονη παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Ανετράπη περιπολικό

Περιπολικό της αστυνομίας που είχε σπεύσει να βοηθήσει κατοίκους των Πολιτικών μεταφέροντάς τους στα Ψαχνά, ανετράπη και οι επιβαίνοντες πέρασαν στιγμές μεγάλης αγωνίας. Ο χείμαρρος δεν επέτρεπε στα υπόλοιπα οχήματα να πλησιάσουν για να βοηθήσουν και χρειάστηκε να φτάσει γερανός στο σημείο για να τραβήξει το όχημα και να απεγκλωβιστούν τα άτομα που είχαν παγιδευτεί. Ευτυχώς, όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Πηγή βίντεο: eviathema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα