Τον επιμερισμό των ευθυνών και την αντίδραση της πολιτείας περιμένουν οι κάτοικοι της Εύβοιας

Να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της καταστροφής από τις καταστροφικές πλημμύρες της Κυριακής προσπαθούν ακόμα οι κάτοικοι της Εύβοιας που είδαν τις περιουσίες τους και τα σπίτια τους να καταστρέφονται μέσα σε λίγες ώρες.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη θέση, καθώς δεν έχασαν υλικά αγαθά αλλά ανθρώπους, όπως το ζευγάρι από την Αθήνα που πήγε για διακοπές στα Πολιτικά με το μόλις οκτώ μηνών βρέφος του και επιστρέφει χωρίς αυτό…

Οι μαρτυρίες που βλέπουν το φως

της δημοσιότητας συγκλονίζουν. Πολίτες περιγράφουν τις περιπέτειές τους και πραγματικά είναι να απορεί κανείς πώς σε μια χώρα που θέλει να λογίζεται ως ανεπτυγμένη, επιτρέπεται να ακούγεται ότι άνθρωπος δέθηκε σε δέντρο για να σωθεί από μια βροχή. Όση ένταση κι αν είχε αυτή, δεν πρόκειται ούτε για τυφώνα, ούτε για τσουνάμι.

Ο τραγικός επίλογος των θυμάτων γράφτηκε χθες, Δευτέρα, με τον εντοπισμό πτώματος στον Κάλαμο. Πρόκειται για το όγδοο θύμα της κακοκαιρίας, τον 72χρονο Κύπριο, Γιώργο Λιβερά, που στο παρελθόν υπήρξε διευθυντής του ΔΗΣΥ συνεργάτης των Γλαύκου Κληρίδη και Νίκου Αναστασιάδη.

Διπλή εισαγγελική έρευνα

Διπλή έρευνα για αδικήματα που μπορεί να φτάσουν ακόμα και σε βαθμό κακουργήματος πρόκειται να ανοίξει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημήτρης Προκοπίου, για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας και να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες.

Η πρώτη παραγγελία δόθηκε στο ανακριτικό της Πυροσβεστικής Χαλκίδας και ζητεί να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το το κακούργημα της “πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και θανάτους κατά συρροή”.

Η δεύτερη παραγγελία είναι προς στην πταισματοδίκη Χαλκίδας και το αίτημα αφορά στην αναζήτηση τυχόν ευθυνών για πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται σε πιθανές παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των πλημμυρών που σχετίζεται με τους θανάτους των οκτώ πολιτών.

Σήμερα το χρονοδιάγραμμα για τη χορήγηση αποζημιώσεων

Μετά τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Εύβοια, ότι οι πληγέντες θα αποζημιωθούν αμέσως, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα για τη χορήγηση αποζημιώσεων, αφού πρώτα κυβερνητικό κλιμάκιο κάνει αυτοψία στις πληγείσες περιοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα