«Οι Έλληνες έχουν κάνει πολλά να τους δώσουμε μία ανάσα», το μήνυμα Τόμσεν

Τι λέει ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ για το κούρεμα του ελληνικού χρέουςΤι απαντάει για τις κατηγορίες που δέχτηκε από την μεριά της ΕλλάδαςΟι συντάξεις και και η ανησυχία του σχετικά με αυτές

Στην Αυστριακή εφημερίδα, Der Standard μίλησε ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Εξηγώντας στους Αυστριακούς γιατί το κούρεμα

χρέους για την Ελλάδα είναι απαραίτητο είπε:

«Η Αυστρία θα πάρει πίσω τα χρήματά της. Δεν ζητάμε κούρεμα χρέους αλλά να δώσουμε μια ανάσα στους Έλληνες. Έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να φέρει εις πέρας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ανακάμψει. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά. Τώρα, χρειάζεται επιμήκυνση των λήξεων των ομολόγων, για να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της. Η επιμήκυνση είναι αρκετή αλλά πρέπει να είναι ουσιαστική. Όχι 100 χρόνια. Αυτό συζητάμε τώρα. Την διάρκεια».

Απαντώντας σε ερώτησε σχετικά με τις κατηγορίες που δέχτηκε για τις περικοπές στην Ελλάδα και την κοινωνική ανέχεια σημείωσε:

«Αυτή είναι η ειρωνεία. Εδώ και μερικά χρόνια, εμείς απαιτούσαμε μια λιγότερο γρήγορη αποκατάσταση του προϋπολογισμού. Το να μας επιρρίπτεται η ευθύνη είναι άδικο. Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν με τους Έλληνες για αυστηρούς στόχους, οι οποίοι ήταν άσκοπα φιλόδοξοι και χρειάστηκαν σημαντικές περικοπές. Εμείς το αποδεχθήκαμε. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν οι αριθμοί άρχισαν να αποκλίνουν όλο και περισσότερο από τους στόχους, είχαμε επισημάνει ότι κάτι είναι λάθος. Είπαμε ότι χωρίς αυτά τα πρόσθετα μέτρα, αυτό που συμφωνήσατε δεν μπορεί να επιτευχθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προέκυψε η εντύπωση ότι επρόκειτο για δικές μας κατευθυντήριες γραμμές μας – αλλά δεν ήταν».

Ο κ. Τόμσεν προσθέτει πως «το ΔΝΤ πάντα έλεγε ότι η στρατηγική της υπερφορολόγησης δεν θα λειτουργήσει αν δεν διευρυνθεί η φορολογική βάση. Και επιβεβαιωθήκαμε. Οι φορολογικές διοικήσεις στην Ελλάδα έχουν αποτύχει δραματικά γιατί δεν έχουν κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση».

Σχετικά με τις συντάξεις ο Πολ Τόμσεν εξέφρασε την ανησυχία τού σχετικά με το θέμα. «Προκειμένου να μην μειώσουν τις συντάξεις οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδέχθηκαν σχεδόν κάθε άλλη περικοπή δαπάνης. Στο σημείο όμως που δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα στα νοσοκομεία και η αστυνομία να λέει ότι δεν έχει χρήματα για να αλλάξει λάστιχα στα περιπολικά. Γενικά οι δαπάνες συγκρατήθηκαν με έναν μη διατηρήσιμο τρόπο. Γι΄αυτό και εμείς, ως ΔΝΤ, απαιτούσαμε εδώ και χρόνια μεταρρυθμίσεις τόσο στη φορολογία, όσο και στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Και τελικά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα επιτέλους συμφώνησε».

Keywords
Τυχαία Θέματα