Το ΥΠΕΞ βάζει στη «θέση» του τον Χαν – «Να σταματήσει να υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό»

«Να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα», τονίζει το ΥΠΕΞΟ Ζάεφ «προσγειώνει» τον Χαν: Δεν βλέπω λύση στο Σκοπιανό τις επόμενες δύο εβδομάδες«Δεν υπάρχουν διαφορές στα οράματα ΠΓΔΜ και Ελλάδας», τόνισε ο σκοπιανός ΥΠΕΞ

Την αντίδραση τόσο της Αθήνας, όσο και των Σκοπίων

προκάλεσαν οι δηλώσεις του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα μπορούσε να βρεθεί λύση στο Σκοπιανό.

Ως «ατυχείς» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών, τις δηλώσεις του Γιοχάνες Χαν, με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης.

Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Επίτροπο Χαν «να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για τις διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί».

«Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει», ανέφερε χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ.

Ο Ζάεφ «προσγειώνει» τον Χαν: Δεν βλέπω λύση στο Σκοπιανό τις επόμενες δύο εβδομάδες

Από την πλευρά των Σκοπίων η αντίδραση ήρθε μέσω του πρωθυπουργού της γείτονος χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος παρουσιάστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στα Σκόπια, με τον πρώην Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Τζόρτζ Ρόμπερτσον.

«Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν είναι ένας πολύ καλός φίλος της “Μακεδονίας” και μακάρι να έχει πληροφορίες ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει τελειώσει (σ.σ. με το θέμα του ονόματος). Εγώ θα το ήθελα πολύ, όμως πιστεύω ότι δεν είναι δυνατό. Αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών (σ.σ. Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ). Ξέρω περίπου τι θα συζητηθεί και μέχρι που μπορούμε να φθάσουμε. Σε γενικές γραμμές, αυτό που περιμένω είναι να καταβάλουμε μέγιστες προσπάθειες μέχρι την διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διότι είμαστε σίγουροι πως αν έχουμε λύσει το θέμα του ονόματος μέχρι τότε, θα έχουμε οριστικές και ισχυρότατες εγγυήσεις ότι θα λάβουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ξέρετε ότι η πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι αυτόματη. Είναι καλό να το λύσουμε σε δύο εβδομάδες, αυτό θα σημαίνει την έναρξη της αυτόματης πρόσκλησης την τρίτη εβδομάδα από σήμερα μέσω της κύρωσης από τα κράτη-μέλη. Πιστεύω ότι είναι υπόθεση εβδομάδων, αλλά νομίζω ότι δύο εβδομάδες είναι υπερβολικά λίγες», δήλωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις Χαν που προκάλεσαν την αντίδραση Αθήνας και Σκοπίων

«Η πολιτική της διεύρυνσης αποφέρει αποτελέσματα», δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

Ο εισηγητής στην Επιτροπή του ΕΚ για την ΠΓΔΜ, ο οποίος επέμεινε να την αποκαλεί «Μακεδονία», εξέφρασε την προσδοκία ότι «σύντομα η διαφορά στο θέμα του ονόματος με την Ελλάδα θα ξεπεραστεί».

Πιο αναλυτικά, δήλωσε: «Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μία λύση. Τουλάχιστον μία λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ. Όλοι νομίζω συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα, για την κοινωνία και για όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

«Δεν υπάρχουν διαφορές στα οράματα ΠΓΔΜ και Ελλάδας», τόνισε ο σκοπιανός ΥΠΕΞ

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τόνισε ότι «πρέπει να καταφέρουμε να δείξουμε ότι είναι εφικτό να χτίζονται φιλίες μεταξύ χωρών. Εμείς δεν έχουμε πρόθεση να τσακωθούμε με την Ελλάδα, στόχος μας είναι η συμφιλίωση», εκφράζοντας παράλληλα και την πεποίθηση πως θα βγουν όλοι κερδισμένοι εάν επιτευχθεί μία ρήξη με το παρελθόν, καθώς υπάρχουν κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα.

Επίσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που συμμετέχει στην Ολομέλεια, δήλωσε πως η Ελλάδα παραμένει αισιόδοξη σχετικά με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση η οποία, όπως προσέθεσε, θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην ενδυνάμωση των ήδη σημαντικών διμερών σχέσεων των δύο χωρών σε όλα τα πεδία δράσης, με κοινό παρονομαστή την ευημερία και την καλή θέληση μεταξύ των δύο λαών.

Keywords
Τυχαία Θέματα