Το ΣτΕ αποφάσισε «παραγραφή» υποθέσεων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή ύψους 15 δισ. ευρώ

Δεν θεωρεί ότι πρέπει να ελεγχθούν 1,3 εκατ. μεγαλοκαταθέτες, το ΣτΕ«Στον αέρα» οι φορολογικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτωνΠρόκειται για την περίοδο 2006 -2010

Σε μία ακόμα απόφαση που αναμένεται να εντείνει την κόντρα που έχει ανοίξει εδώ και καιρό με την κυβέρνηση, προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας, παραγράφοντας υποθέσεις συνολικά 1,3 εκατ. μεγαλοκαταθετών που βρίσκονταν σε λίστες για ελεγχόμενους για φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του News247, το Β τμήμα του ΣτΕ θεωρεί ότι οι ημεδαποί

τραπεζικοί λογαριασμοί οι οποίοι περιλαμβάνονται στις λίστες και αφορούν την περίοδο 2006 -2010 δεν δύνανται θα θεωρηθούν «συμπληρωματικά στοιχεία» ώστε να υπάρχει βάση ώστε ο έλεγχος για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή να παραταθεί από τα πέντε στα δέκα χρόνια. Συνεπώς οι υποθέσεις αυτές παραγράφονται αφού έχει παρέλθει πενταετία.

Με το τρόπο αυτό το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο «σφραγίζει» το παράθυρο που είχε ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών για να έχει το απαραίτητο χρόνο να ελέγξει τις λίστες.

Ως γνωστό, το ΥΠΟΙΚ κάνοντας χρήση του άρθρου 68 παρ. 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μπροστά στον κίνδυνο παραγραφής, θεωρούσε τους λογαριασμούς αυτούς ως συμπληρωματικά στοιχεία που δικαιολογούν την έκδοση συμπληρωματικού φακέλου ελέγχου από το ΣΔΟΕ. Σε αυτή την περίπτωση ο κώδικας προβλέπει την παράταση του χρόνου ελέγχου από τα πέντε στα δέκα χρόνια.

Mε την γνωμοδότησή του το ΣτΕ απεφάνθη ότι τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων του φορολογουμένου στις ελληνικές τράπεζες ευρίσκονταν ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του φορολογικού ελέγχου ή, τουλάχιστον, ο φορολογικός έλεγχος μπορούσε ανά πάσα στιγμή να λάβει γνώση αυτών.

Για τον λόγο αυτό, τα εν λόγω στοιχεία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως στοιχεία τα οποία δεν είχε, ούτε μπορούσε να έχει δικαιολογημένα υπόψη του η φορολογική αρχή κατά τον αρχικό έλεγχο ή την αρχική φορολογική εγγραφή. Ως εκ τούτου, τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων, ανεξαρτήτως του αν στοιχειοθετούν την απόκτηση εισοδήματος, δεν μπορούν να θεωρηθούν «συμπληρωματικά» φορολογικά στοιχεία και άρα δεν δικαιολογείται η παράταση της προθεσμίας ελέγχου στα 10 χρόνια.

Συνεπώς, οι φορολογικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων μέσω των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών φυσικών προσώπων κατά τα έτη 2006-2010 βρίσκονται «στον αέρα», καθώς οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών αυτών θεωρούνται πλέον παραγεγραμμένες.

Παρόλα αυτά το υπουργείο οικονομικών διατηρεί το δικαίωμα του Δημοσίου να ελέγξει υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών 2006-2010 για φυσικά πρόσωπα για τα οποία έχει στη διάθεσή του στοιχεία κινήσεων λογαριασμών του εξωτερικού, προερχόμενα από τις λίστες Λανγκάρντ, Μπόργιανς και εμβασμάτων εξωτερικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα