Το σκηνικό μετά τις «Πρέσπες»: Πού κυμαίνεται η «ψαλίδα», αλλά και η συσπείρωση

Το πολιτικό τοπίο στη μετά-Πρεσπών εποχή, αποτυπώνει σε δημοσκόπησή της η Public Issue, καταγράφοντας την πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά συσπείρωσης των κομμάτων, το πού οδεύουν οι ψηφοφόροι των κομμάτων που αποσυντίθεται (Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων), αλλά και ποιοι για πρώτη φορά φαίνονται ότι μπαίνουν στη Βουλή.

Αναφορικά με την «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία

έχει σταθεροποιήσει την εκλογική της επιρροή, η οποία καταγράφεται σήμερα στο 39%, ενώ διατηρεί ταυτόχρονα και ανοικτό προβάδισμα 14,5 εκατοστιαίων μονάδων, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, η εκλογική επιρροή του οποίου εκτιμάται σε ποσοστό 24,5%.

Η άνοδος που σημειώθηκε το τελευταίο 3μηνο (σε σύγκριση με τον περασμένο Νοέμβριο) υπολογίζεται σε 2,5%. Συνολικά, η εκλογική ανάκαμψη του κυβερνώντος κόμματος, από τον Ιούλιο του 2017 (18%) έως σήμερα, προσεγγίζει τις 6,5 εκατοστιαίες μονάδες, με μέσο όρο αύξησης, κατά τρίμηνο, περίπου 1%.

Παρά την εντατική προσπάθεια διεμβολισμού του, το Κίνημα Αλλαγής κατορθώνει να διατηρηθεί στην 3η θέση στις προτιμήσεις των εκλογέων. Η εκλογική του επιρροή εκτιμάται σήμερα σε 8,5% (από 9,5% το Νοέμβριο, -1%).

Η Χρυσή Αυγή, ελαφρώς ενισχυμένη, με 7,5% (+0,5%), και το ΚΚΕ με 6,5% (-1%), διεκδικούν στην παρούσα μέτρηση, την 4η και 5η θέση αντίστοιχα.

Για πρώτη φορά, σε μέτρηση του Πολιτικού Βαρόμετρου, καταγράφεται εκλογική επιρροή 3% για την Ελληνική Λύση, του Κυριάκου Βελόπουλου· ποσοστού, δηλαδή, που ενδέχεται να εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική του παρουσία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο επίπεδο της εκλογικής του βάσης (όχι των στελεχών του), ο νέος κομματικός σχηματισμός διαμαρτυρίας εμφανίζεται να συσπειρώνει «οριζόντια» ψηφοφόρους, από όλους τους χώρους και μάλιστα κυρίως εκτός της ΝΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα