Το παρασκήνιο πίσω από την ένταση Τσακαλώτου – Ντράγκι στο Eurogroup της Δευτέρας

Τι κρύβει αρχικά η διαρροή του επεισοδίου, αλλά και η ένταση καθ’ εαυτήΔυσαρέσκεια της ΕΚΤ για τις καθυστερήσεις των πλειστηριασμώνΕντάσεις ως προς την «καθαρή» έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Με την ιδιαιτέρως «ζωντανή» αντιπαράθεση ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Μάριο Ντράγκι στιγματίστηκε το χθεσινό (19/2) Eurogroup, με τους δύο άνδρες να διαφωνούν έντονα γύρω από το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά και όχι μόνο, καθώς το παρασκήνιο

πίσω από αυτή την ένταση είναι βαθύτερο.

Δείτε επίσης: Ένταση μεταξύ Τσακαλώτου – Ντράγκι στο Eurogroup (εικόνες)

Καταρχάς και μόνο το γεγονός ότι το εν λόγω επεισόδιο διέρρευσε πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, μαρτυρά πως υπάρχουν «φωνές» στις Βρυξέλλες που στοχεύουν στο πολεμικό κλίμα έναντι της ελληνικής κυβέρνησης ή αν μη τι άλλο στο «κάρφωμα» των όσων η ίδια πράττει.

Πέραν τούτου, το προφανές, που δεν είναι άλλο από τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γύρω από τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από την ελληνική πλευρά, ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει ένα τέτοιο επεισόδιο, το οποίο βέβαια υπογραμμίζεται είναι σύνηθες σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ο λόγος είναι βαθύτερος και αφορά την «καθαρή» έξοδο

Στελέχη του Eurogroup όμως αναφέρουν ότι ο πραγματικός λόγος φαίνεται να είναι το γεγονός ότι ενώ οι υπουργοί Οικονομικών ήταν έτοιμοι να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση, η παρέμβαση της ΕΚΤ ήταν καθοριστική για να μην το κάνουν τελικά.

Οι ενστάσεις που παρουσιάζουν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες σχετικά με την «καθαρή» έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, παραμένουν και απ’ ό,τι φαίνεται τη θέση του «σκληρού» της διαπραγμάτευσης δεν θα έχει ούτε η πάλαι ποτέ άκαμπτη Κομισιόν, ούτε καν το ΔΝΤ, αλλά η ίδια η ΕΚΤ.

Οι αμφιβολίες που εκφράζονται από κύκλους των τραπεζών για το αν τελικά το σχεδιαζόμενο «μαξιλάρι» των 16 – 17 δισ. ευρώ καλύπτει χρηματοδοτικά την Ελλάδα για 12 μήνες μετά από τη λήξη του προγράμματος, δημιουργεί εντάσεις αλλά και ενστάσεις από την ΕΚΤ, πράγμα το οποίο φέρεται να έθιξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνεδρίαση του Eurogroup, με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τόνοι και να αποχωρήσει ο επικεφαλής της Τράπεζας.

Το χρονικό του επεισοδίου

Αναλυτικά, στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Ντράγκι ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις από την ελληνική πλευρά, ως προς το νομικό πλαίσιο και την αποτελεσματικότητα των πλειστηριασμών σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Σε εκείνο το σημείο, ο έλληνας ΥΠΟΙΚ ύψωσε τους τόνους, ακολούθησε ένταση, με αποτέλεσμα την αποχώρηση του προέδρου της ΕΚΤ από την αίθουσα για λίγα λεπτά.

Keywords
Τυχαία Θέματα