Το Πακιστάν «ρίχνει τους τόνους» στη διαμάχη με την Ινδία – Θέλει να αφήσει ελεύθερο τον πιλότο που κρατούσε όμηρο

Η κεντρική Ασία κοιτά με κομμένη την ανάσα τις «πρόβες πολέμου» μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, όπου ένας νέος πόλεμος απειλεί να ξεσπάσει από λεπτό σε λεπτό, μετά τις καταρρίψεις αεροσκαφών και από τις δύο πλευρές πριν λίγες μέρες.

Ωστόσο το Πακιστάν φαίνεται να έχει πρόθεσή να ρίξει τους τόνους του και δήλωσε την επιθυμία του να αφήσει ελεύθερο τον ινδό πιλότο που κρατούνταν από την αρχή της βδομάδας ως μία ένδειξη «καλής θέλησης» και διάθεσης για ειρήνη με τη γειτονική Ινδία.

«Έχουμε συλλάβει έναν ινδό πιλότο. Ως κίνηση ειρήνης, αύριο θα τον απελευθερώσουμε»

δήλωσε ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Ιμράν Καν, ενώπιον των βουλευτών της χώρας. Είχε προηγηθεί έκκληση τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Κίνα προς τις δύο χώρες για αποκλιμάκωση της έντασης.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση έχει αυξηθεί κατακόρυφα ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, μετά την επίθεση στο ινδικό Κασμίρ τη 14η Φεβρουαρίου, όταν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 μέλη παραστρατιωτικής δύναμης. Την 27η Φεβρουαρίου οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν μαχητικά η μία της άλλης, ενώ οι στρατοί ξηράς των δύο κρατών αντάλλαξαν πυρά σε τουλάχιστον 10 τοποθεσίες, με αποτέλεσμα να σημάνει παγκόσμιος συναγερμός.

Ο ΟΗΕ προέτρεψε τις δύο κυβερνήσεις να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα