Το νέο Audi A1 έγινε περισσότερο από ένα mini premium μοντέλο (εικόνες)

To Αudi Α1 γνώρισε και συνεχίζει να γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Από το 2010 οπότε πρωτοπαρουσιάστηκε, προκάλεσε αίσθηση και απέκτησε φανατικούς φίλους. Η δεύτερη γενιά του μοντέλου που θα λανσαριστεί το 2019 έρχεται για να δώσει νέα ταυτότητα στην κατηγορία των premium compact μοντέλων. Με ανατρεπτικό design, κορυφαία ποιότητα υλικών και κύλιση ανώτερης κατηγορίας, το νέο premium compact πρόκειται να ανεβάσει τον πήχη στην κατηγορία.

Το A1 είναι λίγο πιο μακρύ από τον προκάτοχό του (+56 χιλ., στα 4,03 μ.), ενώ διατηρεί ίδιο το πλάτος (1,74 μ.), με ύψος στα 1,43 μ. Το compact σπορ αμάξωμα με τη νέα μάσκα χαρακτηρίζεται από φαρδιά μετατρόχια και κοντούς πρόβολους, ενώ κάτω από το άκρο του καπό υπάρχουν τρεις επίπεδες σχισμές, «φόρος τιμής» στο θρυλικό Sport quattro που κυριάρχησε στα ράλι το 1984. Το μοντέλο διαθέτει έντονες σχεδιαστικές επιρροές τόσο από το Audi Ur-quattro, όσο και από το Sport quattro.

Ο σχεδιασμός της οροφής, που μπορεί να είναι βαμμένη σε διαφορετικό χρώμα από τις εμπρός κολόνες μέχρι την πίσω αεροτομή, δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι πιο επίπεδη από ό,τι στην πραγματικότητα και το συνολικό design έχει σφηνοειδές σχήμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συντελεστής οπισθέλκουσας είναι μόλις 0,31. Τα φώτα ημέρας με τους προαιρετικούς φουλ LED προβολείς συνδυάζονται με ένα δυναμικό 3D μοτίβο στα πίσω φωτιστικά σώματα, ώστε το Α1 να είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο, ακόμα και στο σκοτάδι.

Στο εσωτερικό είναι σπορ και ταιριάζει απόλυτα σε δυναμικούς οδηγούς. Ο πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων, τα χειριστήρια και η προαιρετική οθόνη αφής MMI είναι έντονα προσανατολισμένα προς τον οδηγό, δίνοντας έμφαση στο στοιχείο της απολαυστικής οδήγησης και της εξατομίκευσης. Σε επίπεδο εξοπλισμού, υπάρχει πολύ μεγάλος βαθμός ευελιξίας και δυνατότητα συνδυασμού εκδόσεων.

Ένα τέτοιο μοντέλο δεν θα μπορούσε να μην έχει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και να μην κάνει βήματα προς τη νέα ψηφιακή εποχή. Προσφέρει συνδέσεις Apple CarPlay και Android Auto στο ΜΜΙ που έχει προγραμματιστεί ειδικά για αυτά. Οι φανατικοί της μουσικής και της υψηλής πιστότητας του ήχου θα ικανοποιηθούν ιδιαίτερα με τα διαθέσιμα ηχοσυστήματα, με κορυφαίο αυτό της Bang & Olufsen, με 11 ηχεία και συνολική απόδοση 560 Watt, ενώ η 3D λειτουργία του χρησιμοποιεί το παρμπρίζ ως επιφάνεια αντανάκλασης. Το ηχοσύστημα MMI είναι στάνταρ και μπορεί να ρυθμιστεί από τους διακόπτες πολλαπλών λειτουργιών στο τιμόνι και την οθόνη στον πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων. Στην κορυφαία διαμόρφωση, η πλοήγηση MMI plus συνδυάζεται με οθόνη αφής MMI 10,1 ιντσών, η οποία ταιριάζει άψογα με τη μαύρη γυαλιστερή επιφάνεια.

Το νέο Α1 θα είναι διαθέσιμο με δυνατούς και οικονομικούς κινητήρες βενζίνης TFSI, με ιπποδυνάμεις που κυμαίνονται από 95 έως 200 ίππους. Η υπερτροφοδότηση (turbo), ο άμεσος ψεκασμός και το φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων είναι στάνταρ. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι είτε μηχανικό είτε το αυτόματο διπλού συμπλέκτη S tronic, των 7 ή 6 σχέσεων.

(ΑΝΑ-ΜΠΕ)

Φωτογραφίες: topgear.com

Keywords
Τυχαία Θέματα