Το Μουσείο Μπενάκη υποδέχεται για δεύτερη χρονιά το Εθνικό Θέατρο

Η συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με το Εθνικό Θέατρο με τίτλο «Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο», μετά την ενθουσιώδη υποδοχή της από το κοινό, ανανεώνεται και επεκτείνεται για δεύτερη χρονιά δίνοντας την ευκαιρία στους θεατές να συμμετέχουν σε μία πρωτότυπη μουσειακή περιήγηση.

Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα δράση, όπου τα μουσειακά εκθέματα κρατούν τον ρόλο του πρωταγωνιστή και αφηγούνται πτυχές

της ιστορίας τους, με οδηγό κείμενα δραματοποιημένα από ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου.

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν 8 μήνες (Οκτώβριος 2017- Μάιος 2018) και εκτός από τις συλλογές που φιλοξενούνται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1), θα έχουν αυτή τη χρονιά ως πηγή έμπνευσης και τις συλλογές του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης και της Πινακοθήκης Γκίκα. Ένα αντικείμενο ή μία ομάδα αντικειμένων ανά συλλογή, θα δίνει κάθε φορά το έναυσμα για τη θεατρική δράση, ενώ θα προηγείται σύντομη παρουσίαση του εκάστοτε εκθέματος από τον αρμόδιο επιμελητή της συλλογής, έτσι ώστε να γίνεται ομαλά η μετάβαση από τη θεματολογία του αντικειμένου στον δραματοποιημένο λόγο.

«Η δράση αυτή περιέχει πάντοτε ένα μεγάλο ρίσκο. Αυτό που παρουσιάζουμε, δεν είναι μουσειακό θέατρο. Είναι ένα είδος ζωντανής δοκιμασίας για τους ηθοποιούς. Μία δουλειά και μία συνεργασία για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι που επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά» ανέφερε, στη σημερινή παρουσίαση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, σημειώνοντας ότι «το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης δίνει πολλά και ενδιαφέροντα ερεθίσματα για θεατρική εργασία, ειδικά σήμερα που το θέατρο περνάει σιγά-σιγά και σε άλλα επίπεδα. Μπαίνει σε άλλα κείμενα, συμμετέχει στην ανταλλαγή πολιτισμών και εμείς παρακολουθούμε αυτή την αλλαγή μέσα από σιωπηλά αντικείμενα». Αποσπασμένα από την αρχική τους συνάφεια, τα μουσειακά εκθέματα χρειάζονται συνήθως πρόσθετα βοηθητικά μέσα προκειμένου να μεταδώσουν στον επισκέπτη το σύνθετο πλέγμα των πληροφοριών που μεταφέρουν. «Κάθε εικόνα εμπεριέχει μια αφήγηση με πολλά επίπεδα ανάγνωσης. Κείμενα, όχι κατ’ ανάγκη θεατρικά, γραμμένα κοντά στον χρονολογικό ορίζοντα των αντικειμένων, αναδεικνύουν όψεις που δεν γίνονται αμέσως αντιληπτές και αποκαλύπτουν το συναισθηματικό φορτίο που θα συνόδευε τη χρήση τους, ή και την ίδια τη δημιουργία τους» ανέφερε η Επιμελήτρια του Τμήματος Προϊστορικών, Αρχαίων Ελληνικών και Ρωμαϊκών Συλλογών Ειρήνη Παπαγεωργίου, τονίζοντας πως «το εγχείρημα αυτό- που στηρίζουν οι διοικήσεις και των δύο φορέων, καθιστά το ευρύ κοινό, μέτοχο του κοινωνικού και ιστορικού πλαισίου επιλεγμένων αντικειμένων μέσα από τη μαγεία της θεατρικής πράξης».

Φέτος, όπως ενημέρωσε ο Γιώργης Μαγγίνης, μέλος της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο νέες παραγωγές. Στην πρώτη με τίτλο «Περί Αλεξάνδρου», ένα εικονογραφημένο φύλλο χειρογράφου από το έπος “Ισκανταρναμέ” του 12ου αιώνα (έργο του ποιητή Νιζαμί), μεταφέρει το κοινό στους θρύλους γύρω από τον Μέγα Αλέξανδρο. Αποδίδεται σε εργαστήριο της πόλης Σιράζ του 16ου αιώνα και εικονίζει τον Αλέξανδρο να συζητά με σοφούς της αρχαιότητας. Για τις ανάγκες της παράστασης δραματοποιούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα αποσπάσματα από το φημισμένο αυτό έργο της περσικής λογοτεχνίας, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος μεταμορφώνεται σε Ιρανό βασιλιά, ταξιδεύει και κυριεύει τόπους εξωτικούς, και παρουσιάζεται ως φιλόσοφος που συνδιαλέγεται με λογίους της αρχαιότητας.

Στη δεύτερη παραγωγή με τίτλο «Κριεζώτου 3», το σπίτι του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί τους λογοτέχνες της γενιάς του μεσοπολέμου, σε μία γιορτινή βραδιά με ποιήματα και κείμενα που συνεχίζουν να εμπνέουν και να συγκινούν.
«Συνηθίζουμε στο θέατρο να παίρνουμε έναν άδειο χώρο και να τον γεμίζουμε με λόγο, σκηνικά, κοστούμια, φώτα, ηθοποιούς… Εδώ όμως, ο χώρος του Μουσείου Μπενάκη είναι γεμάτος και όταν βρεθείς μέσα σε αυτόν και τον “ακούσεις” με την καρδιά σου, θα πρέπει εσύ ν’ αδειάσεις για να μπορέσεις να χωρέσεις τον χώρο» επεσήμανε ο σκηνοθέτης των παραστάσεων Στρατής Πανούριος, προσθέτοντας πως «αυτό ταξίδι που ξεκίνησε πέρυσι είναι μία όμορφη εμπειρία, η οποία δεν οφείλεται μόνο στον χώρο και στα εκθέματα του Μουσείου αλλά και στους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτό».

Εκτός από τις δύο νέες παραγωγές, επαναλαμβάνονται μετά τη μεγάλη ανταπόκριση που είχαν οι παραστάσεις που πρωτοπαρουσιάστηκαν την προηγούμενη σεζόν 2016-2017 («Ερωφίλης κέντημα», «Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε», «Το είπε ο Γέρος», «Νεοπτολέμου μύησις»), στους χώρους της μόνιμης έκθεσης του κεντρικού κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα