«Το Κογκρέσο μπορεί να αναβαθμίσει δωρεάν τα F-16 για την Ελλάδα», λέει ο Καμμένος

Οι αιχμές για τη στάση κάποιων που «δεν ήθελαν την επιτυχία του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, ως πρωθυπουργού της Ελλάδας»Η επιτυχία του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ«Λέω δημόσια ότι δεν θα φθάσουμε ούτε το 1,1 δισ. και διεκδικούμε μέρος ή όλο το ποσό αυτό να αποτελέσει αντικείμενο συνομιλιών»

«Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια», είναι το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός

Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη στάση κάποιων που «δεν ήθελαν την επιτυχία του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, ως πρωθυπουργού της Ελλάδας» και δίνοντας διευκρινίσεις για τη συμφωνία για αναβάθμιση των F-16.

Αναλυτικότερα, ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι δεν αναδείχτηκε η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ η οποία -όπως υπενθύμισε- είπε ότι «τελείωσε το πρόγραμμα της Ελλάδας, τελειώνει άμεσα η αξιολόγηση, και ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια».

«Αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας είναι πως το πρόγραμμα τελειώνει, το ΔΝΤ δεν ζητά νέα μέτρα, η Ε.Ε. δεν ζητά νέα μέτρα και η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

Η επιτυχία του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

«Και μόνο στο ότι στο κτίριο του Λευκού Οίκου, στο Blair House, ανέβηκε η ελληνική σημαία, στο ότι η Ελλάδα έγινε αποδεκτή στις ΗΠΑ, μετά το 1994, για πρώτη φορά σε μια επίσημη αποστολή τέτοια, από τον Λευκό Οίκο, με επαφές σε όλα τα επίπεδα για την ενέργεια, την άμυνα, τις επενδύσεις, την οικονομία –και μάλιστα με θετικό πρόσημο στα πάντα- είναι κάτι που θα έπρεπε να χαροποιεί όλους τους Έλληνες» τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Αμύνης.

Ακόμη, εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα της επίσκεψης θα φανεί στο προσεχές μέλλον στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ, στο κατά πόσο θα έλθουν επενδύσεις, στο κατά πόσο η γεωπολιτική θέση της χώρας φαίνεται να επηρεάζει την πορεία της, ιδιαίτερα στο θέμα της ασφάλειας και της ενέργειας, και θα φανεί και στην ενίσχυση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Καμμένος απαντώντας σε σχετική παρατήρηση, είπε πως ο πρωθυπουργός δεν πήγε στις ΗΠΑ ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως έλληνας πρωθυπουργός, «πήγαμε ως ελληνική κυβέρνηση» και έτσι θα πρέπει να το βλέπουν όλοι.

«Θα πρέπει να βλέπουν πόσο θετικά αντιμετωπίστηκε η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Μιλήσαμε για το τέλος της κρίσης, μιλήσαμε για επενδύσεις, ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά και οι γερουσιαστές και τα διεθνή “κέντρα σκέψεως”, πανεπιστήμια, επιμελητήρια, επιχειρηματίες, μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την πατρίδα μας» προσέθεσε.

Η αναβάθμιση των σκαφών F-16

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 είπε καταρχήν ότι πρόκειται για διακρατική συμφωνία που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μεσάζοντες.

Τόνισε ότι η αναβάθμιση των αεροσκαφών, με πλαφόν 1,1 δισ. έχει την εξουσιοδότηση της Βουλής, καθώς στις 20 Σεπτεμβρίου είχε συνεδριάσει η Επιτροπή Εξοπλισμών όπου και κατατέθηκε το σχετικό Letter of Request και έτυχε της θετικής ψήφου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της ψήφου ανοχής από άλλους.

Ο κ. Καμμένος αποσαφήνισε ότι τα 2,4 δισ. που είπε ο πρόεδρος Τραμπ αφορούν την έγκριση του Κογκρέσου για την αναβάθμιση του συνόλου των 123 αεροσκαφών F-16, αλλά η Ελλάδα έχει ζητήσει την αναβάθμιση μέρους των αεροσκαφών με πλαφόν 1,1 δισ.

«Εκτός και αν -καθώς αύριο το πρωί υπάρχει μια συνεδρίαση της επιτροπής του Κογκρέσου- και αποφασίσουν ότι αυτό θα μεταφραστεί σε δωρεάν βοήθεια για την Ελλάδα και θέλουν να αναβαθμίσουν και τα 123 F-16» συμπλήρωσε.

Δείτε επίσης: «Θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση σε πολιτικό επίπεδο για το θέμα των F-16» (video)

Ο κ. Καμμένος προσέθεσε ότι υπάρχουν ανάγκες που θα προκύψουν μετά το 2027 και αφορούν την προμήθεια από την πλευρά της Τουρκίας των F-35 και γι΄αυτό η Ελλάδα έχει υποβάλει αίτημα για νέο αεροσκάφος, νέας τεχνολογίας το οποίο δεν μπορεί να πληρώσει με τις υφιστάμενες δημοσιονομικές συνθήκες και τους προϋπολογισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα.

«Παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Η ΝΔ έχει ψηφίσει υπέρ της αναβάθμισης και από εκεί και πέρα ευρωβουλευτής της ΝΔ καταθέτει ερώτηση στις Βρυξέλλες για να καρφώσει την Ελλάδα, εάν μπορεί να κάνει την αναβάθμιση και εάν αυτό ξεπερνά τα όρια που έχουν θέσει οι δανειστές. Κάποιοι λειτουργούν ως ντίλερ εμπόρων όπλων» υποστήριξε ο κ. Καμμένος.

Δείτε επίσης: «Έως 1,1 δισ. για την αναβάθμιση μέρους των αεροσκαφών F-16», διευκρινίζει το ΓΕΕΘΑ

Δείτε επίσης: Καμμένος: 1,1 δισ. ευρώ η «οροφή» για την αναβάθμιση των F-16

«Λέω δημόσια ότι δεν θα φθάσουμε ούτε το 1,1 δισ. και διεκδικούμε μέρος ή όλο το ποσό αυτό να αποτελέσει αντικείμενο συνομιλιών, διότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα ως το κέντρο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί να κρίνει αν αυτό θα είναι μια αμερικανική βοήθεια στην πατρίδα μας» επισήμανε.

Αναφερόμενος στα αντισταθμιστικά, σημείωσε ότι αφορούν «τις εργασίες που θα γίνουν από την ΕΑΒ ή ιδιωτικές άλλες εταιρείες. Αλλά αυτά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα δεν θα είναι όπως παλιά, διάφορες συμβάσεις που υποκρύπτουν μίζες, αλλά θα είναι οι εργασίες που θα γίνουν στην ΕΑΒ».

Ο κ. Καμμένος ζήτησε «από όλους και από την αντιπολίτευση να σεβαστούν το ότι αυτή η διαπραγμάτευση αφορά την πατρίδα μας, να καταλάβουν ότι την έχουν ψηφίσει στις 20 Σεπτεμβρίου και ότι η λογική των μεσαζόντων, των ενδιάμεσων και των μιζών έχει τελειώσει».

H εταιρεία Pitsos

Στην παρατήρηση ότι «φεύγει η εταιρεία Pitsos από την Ελλάδα» είπε: «Ας έλθουν οι επενδύσεις που έχουν συζητηθεί ότι θα έλθουν, όταν βγαίνει ο ίδιος ο πλανητάρχης και μιλά για ένα θετικό μέλλον για την πατρίδα μας, το να γκρινιάζουμε εμείς και να κάνουμε μνημόσυνα δεν νομίζω ότι αξίζει σε κανέναν».

Ειδικά για την Pitsos σημείωσε ότι «η Pitsos είναι Siemens και είχαν πει ότι αν καταδικαστεί ο Χριστοφοράκος θα σηκωθούν να φύγουν. Αν θέλει η Siemens να φύγει, τώρα που η Δικαιοσύνη θα λειτουργήσει σε σχέση με το παρελθόν, ας πάρει μαζί και τους σπόνσορές της αλλά και τους πολιτικούς που σπονσονάρει, να τελειώνουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα