Το «γαλάζιο» κύκλωμα αντιγραφών στο ΟΠΑ και η παρέμβαση Γαβρόγλου

Ενημέρωση για την καταγγελία φοιτητών που αφορά σε μαζικές αντιγραφές κατά τη διάρκεια των εξετάσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζητά ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, σε επιστολή του προς τον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Γιακουμάκη.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή ο υπουργός Παιδείας ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες που έχουν γίνει από το Ίδρυμα, αναφέροντας ότι πρόκειται

για «πολύ σοβαρά θέματα παραβατικότητας αλλά και δεοντολογίας και ακαδημαϊκότητας».

«Όταν τα φαινόμενα αυτά εμφανίζονται όχι μόνο ως μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά ως οργανωμένα συστηματικά και επαναλαμβανόμενα, θα πρέπει να χρήζουν άμεσης και οριστικής αντιμετώπισης από την ακαδημαϊκή κοινότητα», σημειώνει ο Υπουργός στην επιστολή του και καταλήγει: «Η κείμενη νομοθεσία και τα ακαδημαϊκά εργαλεία των Πανεπιστημίων για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων είναι γνωστά σε όλους μας. Οι τυχόν καθυστερημένες αντιδράσεις αντιμετώπισής τους, όπως παραπομπή σε νομικές υπηρεσίες ή καθυστερήσεις στην έναρξη της έρευνας, απλώς δίνουν την αίσθηση της ανοχής σε τέτοια φαινόμενα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, αυστηρά και αποτελεσματικά από τα ίδια τα Ιδρύματα».Αναλυτικά η επιστολή:



Η λειτουργία του δικτύου μέσω facebook και η παγίδα που έπεσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Σύμφωνα με την καταγγελία, την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Εφημερίδα των Συντακτών» και η οποία βασίζεται σε έγγραφα και φωτογραφίες, κατά την εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου 2018 ορισμένα μέλη της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ανέπτυξαν δίκτυο διασύνδεσης φοιτητών μέσω του οποίου διοχέτευαν θέματα της εξεταστικής και απαντήσεις επί των θεμάτων αυτών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο που εστάλη στο υπουργείο Παιδείας: «χρησιμοποιώντας το μέσο κοινωνικής δικτύωσης facebook messenger διάφορα μέλη τής ως άνω παράταξης δημιουργούσαν ομαδικές συνομιλίες (γκρουπ) στις οποίες εισήγαν προφίλ ορισμένων συμφοιτητών τους (είτε με τη θέληση αυτών είτε χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν) και κατά την εξέταση ορισμένων μαθημάτων άφηναν να διαρρεύσουν τα θέματα των γραπτών εξετάσεων που λάμβαναν χώρα την ίδια στιγμή. Ακολούθως, αναπτυσσόταν διάλογος όπου ορισμένοι συμμετέχοντες και μέλη τής ως άνω παράταξης έδιναν τις απαντήσεις επί των ως άνω θεμάτων, τις οποίες διάβαζαν και αντέγραφαν μερικοί ή όλοι από τους συμμετέχοντες στην ομαδική συνομιλία».

Η ιστορία διέρρευσε καθώς κάποιος από τους παραλήπτες λύσεων στα θέματα αποθήκευσε στο κινητό του τις συνομιλίες, κράτησε αντίγραφο των εικόνων και των ατόμων που δημιούργησαν το facebook group και αυτών που έδιναν τις απαντήσεις.

Στη συνέχεια ο/η φοιτητής/τρια παρέδωσε τα στοιχεία σε συμφοιτητές του, μέλη της ΠΑΣΠ.

Το «κάρφωμα» από μέλη της ΠΑΣΠ

Οι τελευταίοι, οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει και άλλες παρόμοιες καταγγελίες τα τελευταία χρόνια, προχώρησαν σε έγγραφη καταγγελία στον πρύτανη.

Από τις φωτογραφίες προκύπτει πως στις 30 Ιανουαρίου 2018 ο φοιτητής Π.Π. (στέλεχος της ΔΑΠ) δημιούργησε ένα διαδικτυακό γκρουπ με το όνομα «Ψυχολογία», που ήταν το εξεταζόμενο μάθημα εκείνης της μέρας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ.

Έπειτα από λίγη ώρα κάποιος «ανεβάζει» τα θέματα του υπό εξέταση μαθήματος και στη συνέχεια η χρήστρια Κ. αρχίζει να δίνει τις απαντήσεις σε κάθε ερώτημα.

Μετά το τέλος της εξέτασης, οι φοιτητές αποχωρούν ένας ένας από το διαδικτυακό γκρουπ, το οποίο κάποια στιγμή ο διαχειριστής του καταργεί.

Ομως τα ίχνη είχαν παραμείνει καθώς κάποιοι έβγαλαν φωτογραφίες την οθόνη του κινητού τους και κράτησαν τα αποδεικτικά.

Πιο παλιά οι παρατάξεις (κυρίως η ΔΑΠ) προσέγγιζαν υποψήφιους ψηφοφόρους με τη λογική της παροχής σημειώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα